MENULISTEN

3. GENERATION

Nicolai Schulz

Nicolai blev født den 5. feb. 1861 på Løgumgaard Mark, Nørre Løgum Sogn, og er formodentlig opkaldt efter sin farfar.

Hans opvækstvilkår er beskrevet tidligere (se fanebladet ØLBRYGGERFAMILIEN).

Nicolais skæbne er temmelig vanskelig at fastslå, al den stund at han emigrerer til Amerika i 1881. Hvordan og hvorledes og hvorfor kan vi kun gisne om. Måske har faderes oplevelser ved Dybbøl skræmt ham fra militærtjenesten. Måske har har ikke haft lyst at aftjene tysk militærtjeneste osv. Vi kan ikke vide det, men et faktum er, at han ikke møder op til session i hverken 1881, 1882 eller 1883. Det fortæller de militære arkivalier på Aabenraa Landsarkiv.

Hans udeblivelse fra militærtjenste og forsvinden bliver en sag for de tyske myndigheder. Derfor beder de (sted-) moderen Hanne Catharina Mathilde om en forklaring. Landarkivet lå inde med et referat af denne afhøring, og heri kunne vi læse følgendehende, for at have sagt følgende ved afhøringen d. 5. okt. 1881:

"In Monat Februar [1881] an reiste meine stiefsohn Nicolai Schulz über Dänemark nach Amerika. In den besitz einer Auswanderungs-passes odeer sonstige papiere war er nicht. Den letzeten Brief von ihm war aus Chicago, jetzt soll er sich in St Louis aufhalten. Wermögen hat er nicht zurück gelassen. V. g. u. Mathilde Schulz"

Ifølge moderens udtalelse den 5. okt. 1881 er der tale om en slags flugt gennem Danmark til Amerika.

Meget mere ved vi faktisk ikke om hvordan det så gik i Amerika, om han blev gift og fik børn, ja om han overlevede.

Et fotografi af Nicolai i Amerika?

To andre spor efter Nicolai Schulz skal dog nævnes. Det første er et privat fotografi, og det andet spor er oplysninger fra ovennævnte Abelines dagbog.

Fotografiet

Ved et tilfælde fandt vi et fotografi hos en slægtning (Anna-Christa Hemp - Lystrup ved Aarhus, barnebarn af Nicolais lillebror Anton Schulz). Fotografiet er efter al sandsynlighed er et portræt af Nicolai. Fotoet har på bagsiden (se herunder) et stempel, som fortæller at fotografen bor i Chicago.

(Se bort fra påskiften "Hvem er det?". Den er tilføjet af slægtninge, som ikke kendte til Anton Schulz's emigration til Amerika). Bemærk istedet stemplet: "Hutchinson, 149 22nd Street, Chicago"

Nicolai Schulz overlevede og blev ihvertfald mere end 50 år gammel

Efter læsning af Abelines dagbog (se fanebladet ABELINES DAGBOG) blev vi imidlertid sikre på, at Nicolai overlevede. Abeline fortæller tre gange, at hun modtager fra netop Nicolai. Her følger de citater fra dagbogen, hvor hendes 4 år yngre bror, Nicolai omtales:

1911, 29. aug.: ”… hvor ville jeg ønske at vi snart maatte høre lidt fra min kjære Broder i Amerika , der er saa længe siden han har skrevet til os”

1911, 24. okt.: ”24 October I dag har vi modtaget Brev fra min Broder Nicolai i Amerika, Herren skal have Tak derfor, hvor er det stort at det gaar ham godt”

1911, 11. nov.: ”11 November Nu har jeg lege skrevet et Brev til min kjere broder i Amerika, trofaste Gud velsign ham for Tid og Evighed”

1911, 5. dec.: ”I dag har jeg sendt min kjere Broder i Amerika en Julehilsen”

1912, 14. april: ” mange Tak for den store Glæde at jeg i dag modtog Brev fra min kjere Broder i Amerika

1912, 12. maj: ” Jeg har ogsaa nu skrevet til min kjereBroder i Amerika”

1912, 3. juni: ” jeg kjøbteto Kort med Lügumkloster Kirke paasom jeg vil sende min Broder i AmerikaAnton skrev paa det ene Kort, i MariasSparekassebog, havde jeg 55 M med til. 4. Juni. I Morgen blev der to Kort afsendt til min Broder i Amerika”

1912, 11. juni: ” 11 JuniI Eftermiddag har jeg været i Bredejeg Besøgte ogsaa Dortheas Søster, og skrev et parOrd med til Brodersens i Amerika”

1912. 13. aug.: ” jeg har i dag afsendt til min Broder i Amerika en lille Dagbog, og et Brev, med Billedet af hvor Huus, kjere frelser, læg Du Din Velsignelse til et hver Ord i denne lille Bog, at den maa blive tilTrøst og Frelse for min kjere Broder, Jeg har lagt Sagen i din Haand Herre”

1912, 14. aug.: ” Vi har ogsaa i dag modtaget Brev fra min Broder i Amerika, han har det godt”

1912, 15. aug.: ”Thilde har været et Ærinde i[Løgum-]Kloster … hun har kjöbt en Deel Ansigts=kort, som jeg vil sende min Broder i Amerika … Mathilde har sendt Kortene af til Amerika, gid nu minBroder maa have glæde deraf, og at Bogen maa bliveham til Velsignelse”

1913, 29. juni: ”… hvor ville jeg dog ønske at min Broder i Amerika ville skrive til os, men den gode Gud kan jo ogsaa nok legge alt tilrette i dette Stykke naar det er hans Villie, og ogsaa give min broder den Tanke i Amerika at skrive til os …”

1913, 5. juli: ” Jeg har i dag skrevet til min kjere Broder i Amerika”

1913, 20. sep.: ” Vi modtog fra min Broder i Hellevadt, et Billede med deres Huus paa, som jeg har sendt af til Amerika”

1913, 29. okt.: ”Vi fik i dag et Brev tilbage fra Amerika, min Broder maa jo ikke være paa dette Sted mere, Here Jesus er min Broder i levende Live, saa beder jeg dig, lad os dog høre fra ham”

1915, 22. feb.: Det er i dag 34 Aar siden min Broder Nicolai reiste til Amerika og de sidste Aaringer har vi intet hørt fra ham.

-

Nicolai er godt 52 år i oktober 1913, og Abeline får (sidste?) brev fra ham. I begyndelsen af 1915 skriver hun, at de intet har hørt fra ham de sidste åringer - hvilket nok mere er en følelse end fakta (jfr.) ovenstående. Nicolai dør altså (formodentlig) et sted mellem oktober 1913 og 1915.

Nyeste kommentarer

04.03 | 16:54

Hej Milert, 13 Antons søn Henning gift med Inga Irene (f. Larsen), de fi...

26.05 | 15:31

Tak skal du have for oplysningen, Erik. Den vil blive lagt ind, og...

26.05 | 14:43

Jeg ved ikke om det har interesse. 13 Anton blev gift med Inga Viola V...

16.12 | 10:03

... du er dog næppe i familie med os, som staver vores Schulz uden 't'.