MENULISTEN

Bind 11

12. nov. 1914 - 29. april 1915

12 November [1914]; Jeg læste lige at i Bibelen var der 31000 Løfter, at Tro, er at hvile paa Guds Ord og dets aldrig svigtende klippegrund. Bølgerne kan maaske gaa høit nok, og Stormen buldre, baade i dit Hjerte og udefra Men tal samme Sprog som en Matros engang, han var fra et synkefærdig Vrag, bleven skyllet op paa en Klippe, og derved bleven reddet, og som, da en Ven, bagefter spurgte ham: ”Skjælvede du ikke, da du stod paa klippen?”. ”Jo”, svarede han, men Klippen skjælvede ikke”. Nei, Ven, Klippen Kristus skjælver ikke, denne Klippe staar trods alle Storme og Bølgeslag i livet, der stod ogsaa i Bladet, Troen er hvile fra eget Arbeide. I Jesu Arbeide for os, Da vi gjorde ham Besvær med hvore Synder, og Møie med hvore Misgjerninger, og han udslettede dem alle, for sin egen Skyld. Luk Ôiet op, min Ven, og hold bare ??? i Sigte. Nu er Laust i Eftermidag gaaet til Harris med Regninger, han Stakkel det er rigtig surt saadan at traske Sognet rundt for at faa sine Pænge ind, jeg betalte i gaar min Kontobog rent ud for Lauris 269 M 46.
13; Vi har i dag en forfærdelig Regn, fra Louise fik vi Brev, Der var i Nibel [?] kommen en lille Søn, Isse var ikke rask, vi sendte hende omgaaende noget Homogalf. Jeg blev ikke saa lidt ængestelig, men kjere Jesus læg Du din Velsignelse til de Midler hun bruger, rør ved min lille Pige og gjør hende rask, giv hende din Helligaand og aaben Du hendes Öine for Din store Kjerlighed til os, at hun maa faa Naade til at tage imod din Fortjeneste, og staa paa Klippen, dette Blad sendte jeg med som jeg læste igaar, og nu lige læste jeg dette Sprog, som jeg trak for Isse og mig, Men efter Troen er kommen er vi ikke mere under Tugtemesteren, I ere jo alle Guds Børn formedelst Troen i Chrestus Jesus. Thi I saamange som ere døbte til Chrestus, have iført Chriestus (Glater 3 25-27), Nils Jakkobsen, og Rinlefs Søn, og Post Jørnsens Søn er nu bleven indkaldt.
15 Nov; Jeg læste et Stykke af Pastor Bendixen Sommersted, Evangeliet er nu det Redskab fra Himlen, at Jesus er kommen for Syndere, for de Uretferdige. Jesus kom til Verden for at gjøre Syndere salige. Han er kommen for at søge og frelse det fortabte. Evangeliets Budskab er saa udsevanligt, saa nyt, og høiet, at vi stedse paa ny maa erebre denne Sandhed, ogsaa vi Præster som har vi[e]dt den i tyve tredje Aar, har hvor Nød dermed, hvor tit standser vi ikke og tænker: er det ogsaa mulig, at Jesus bringer dig ind i Himlen, vildfarende og forvendt som jeg er, Og saa maa vi erobre Evangeliet igjen, at det dog er sandt: Jesus er Synderes frelser og ven. Tak kjere Frelser, omslut min lille Louise, og beskjerm hende, du er for os i Nød,
16 Nov; Min Broder Anton fra Kloster har i Aften været over hos Lauris og Chrestine, han spillede og Sang for os. Jeg har jo været urolig for isse, men det er godt at jeg nu blive ved at sige det til Jesus, han hjelper uden hvor fortjeneste og Verdighed, han hjelper for sin egen Barmhjertigheds Skyld, jeg har skrevet et Brev til hende, og et til Anton og Mathilde, fra Thilde modtog vi et Kort i Aften, vi har i Dag haft godt Veir, jeg trak den anden Aften et Sprog for Louise i Joh Aab 21. kom jeg vil vise Dig Bruden, Lammets Hustru, og i gaar Aften et, ogsaa Joh Aab den Tørstige vil jeg give af Livsens Vands Kilde uforskyldt, Tak Frelser gjør vel imod mit Barn efter Dit Ord, og giv du mig at være stille, Du er den gode hyrde, og den bedste Læge, og Du er ogsaa mægtig til at gjøre Louise rask, og Velsign hende for Tid og Evighed. I dag hørte jeg at Andreas Paulsens Søn var Dø af sine Saar.
17 Nov; Sidste Nat har det frosset og vi har i dag haft et rigtig smuk Veir, jeg havde Vask ude, Laust har været i Apterp og Rannerup med Regninger, inderlig Tak Herre for al din hjelp i dag
18 Nov; Det er Bededag, Laust var i Kirke, der blev indsamlet til de Nødlidende i Østpreysen, der er jo mange der har lidt under Krigen der, atter har Solen skinnet saa deilig i dag, men det havde forsset haart sidste Nat, vi havde et lille Besøg i Eftermidag af Heiel fru Hiier og sin Søn.
19 Nov; der staar Ps 54.6. Se, Gud hjelper mig; Herren er blandt dem, som opholde min Sjæl. Og ps 61.5 Jeg skal bo i dit Paulun i al Evighed; jeg skal skjule mig under dine Vingers Skjul, og Esai 54.5, Den, som har gjort Dig, er din Mand, Herren Zebaoth er hans Navn, og din Gjenlöser er Israels Hellige; Han skal kaldes al Jordens Gud. Og Ps 22.11. Paa dig er jeg kastet fra Moders Liv, og Ps 71.6. Paa dig har jeg forladt mig fra Moders Liv. Gamle Gosner skriver saaledes talte de Mennesker med Gud, som stolede paa Ham. Saaledes maa ogsaa Din tro tale. Gud er din Gud, og alt hvad hans er, er Dit, Hans Kjerlighed har skjænket dig Alt, hvad Han er Han er til for dig, som om Han kun var Gud for dig alene. Tak kjere Frelser, giv mig altid at være stille for dig, og lad mig altid see paa Din store Kjerlighed til os, Du har trods al min Elendighed, opholdt mig indtil denne Stund. Tak trofaste Gud at Du har bevaret Louise, i Aften havde vi Brev fra hende, hun skrev ogsaa Tandlæge Evald hvor Maria holder Huus er bleven indkalt, og at Maria blev lidt hos Milet Hanne, nu er hun hendes gode Plads kvit, ak Herre bevar Du os alle, og lad denne forfærdelige Tid faa en god udgang til Dit Navns Ære, og Sjæls frelse. Mad Petersen gik rundt i dag om at sende Pakker til Julen, til Soldaterne i Krigen.
20 Nov; Laust har i dag været i Aaby og Sølsted med Regninger, der har i Eftermidag været Sørgehøitid i Kirken over Andreas Paulsens Søn fra Borrig, Metha kjøbte sig et ulden dække til hendes Seng, da det nu er saa kolt, det kostede 6 M 20 p.
21 Nov; Jeg læste et Stykke i Det gamle Budskab af Pastor Mahler i ?, Men denne Tro som begynder at see Guds Herlighed kommer fra Gud. Gud selv begynder og for[t]sætter Troen i Menneske Hjertet, Gud skaber sig selv altid ny Muligheder for at kunne virke Troen. I det dybe opsøger Herren os. Der, hvor vi ikke kunne tro, hvor vi maatte see bort fra enhver Mulighed til at kunne tro, der hvor Lyset var slukket, hvor vi intet saa uden Mørke, der kom Herren med sine Lysstraaler, Gud gav Dig Troen.
22 Nov; Jeg blev igaar forsinket i at skrive det færdig. Der stod ogsaa.”Mesteren er her og kalder ad Dig!” Herren kaldte ad Maria, fordi hun vilde virke Troen paa større ting end hun hidindtil havde troet paa, Kaldet udgaar fra Herren. Han er den som legger det, Menneskehjertet nær. Tak trofaste frelser, det gjør mig altid godt at læse om Din dragende Magt, og om at det er dit eget store Værk med Menneskesjæle, naar jeg tænker paa min kjære Søn Chrestian, jeg kunde kun lægge ham i dine Naadearme, vi staar Magtesløse over for døden, men Du Herre har ogsaa Seiret ud over Død og Grav, ved det store Offer Du bragte hvor Skyld paa Golgatha. P Maler skrev ogsaa i Bladet [-] Hver gang jeg staar ved en aaben Grav, bruger jeg det Ord, som Jesus han sagde til Martha ved Lasarus Grav: Jeg er Opstandelsen og Livet; hvo, som tror paa mig, skal ikke dø evendelig; tror Du dette? Saa har du Herligheden over Døden og Graven. Ja Herren gav mig Naade til den Dag Chrestian blev begravet, at jeg trods al Sorg, kunde juble i mit Hjerte, at her skulle Jesus atter kalde ham frem, naar han paa den store Dag kom, i al sin Magt og Herlighed, Tak trofaste Himmelske Fader for Din store Godhed imod mig indtil i dag. Det er Søndag, jeg sidder hel alene, Laust er i Morgen reist til Kloster at Besøge dem, jeg trak dette Sprog i Morgen (Jer 32. 37-41) See, jeg samler dem fra alle Landene, hvorhen jeg fordrev dem i min Vrede, og min harme og i stor fortørnelse og jeg vil føre dem tilbage til dette Sted og alde dem bo tryggeligen, Og de skulle være mig et folk, og jeg vil være dem en Gud. Og jev vil give dem eet Hjerte og een Vei, at De skulle frygte mig alle dage, for at det maa gaa dem vel og deres Børn efter dem, Og jeg vil slutte en evig Pagt med dem, at jeg ikke vil drage mig tilbage fra dem, med at gjøre dem godt; og jeg vil lægge min frygt i Deres Hjerte, at Du ikke skulle vige fra mig, og jeg vil glæde mig over dem, ved at gjøre dem Godt; og jeg vil plante dem i dette Land i Sandhed, at mit ganske Hjerte og af min ganske Sjæl. Ja en saadan stor og trofast Gud har vi, Himmelske Fader gjør vel imod min kjære Mand og Børn og mig efter dette Dit Ord, at vi dog trods alt maa see Din Herlighed
23 Nov; Laust hørte igaar i Kloster at Johannes Kastesens Søn, Peter, var falden, men med Hans R??? Søn, det passede ikke, der var Laust ogsaa inde, Maria fra Maustrup var i Besøg i Kloster i denne Tid, hendes forlovede er ogsaa med, den Løitnant som hun var hos er ogsaa falden, Metha og Misse Aabling har i dag været i Tønder, di drak Kaffe hos Dide, og havde en Krans med vil Chrestians Grav, fra Anton har vi modtaget et lang Brev, og til Mathilde har jeg skrevet i Eftermiddag. Det har været et meget kolt Veir i dag.
24. Nov; Det har sidste Nat givet et lille lag Snee, jeg var i Aften i Brede, Maanen lyste saa deilig, og Jorden var hvid, det saa, saa Juleligt ud, vi fik i dag Brev fra Maria, Tandlæge Evald var kommen tilbage igjen skrev hun, jeg besvarede strax hendes Brev, da det er saalænge siden jeg har skreven til Maria, jeg var ogsaa et lille smut inde hos Drea Lindholm, i Aften.
26 Nov; Vi har i dag pakket ind til Soldaterne som er i Krigen, det bliver afsendt herfra Bredebro fra Kvindeforeningen, maatte alt dog blive til Guds Riges fremme og Herren i Naade ville lægge sin Velsignelse dertil. Vi modtog igaar et Kort fra hanne, og jeg skrev strax tilbage, Fader hjelper i dag Aablings de slagter et Svin, vi har haft regn igjen og kold graa Luft, frosten varede ikke længe, hvor har vi dog Aarsag til hver dag at Takke Herren, at vi her er forskaanet for Krigens Rædsler.
27 Nov; Theodor Møller fra Lügumkloster har været her i Bredebro i dag at Tegne folk af, der har været en Masse Mennesker, Laust og mig fik det ogsaa, der er nemlig kommen en Befal, at vi ingen Steder maa Reise uden et Pas med hvores Billede paa, og man kan jo da komme til at Reise inden man aner, ellers ville jeg nødig havde givet de Pænge ud, men det er godt for Photografen han tjener sig dog en lille Sum, han er en fattig Mand. Fra Isse havde vi Brev, jeg skrev et Kort i Middag til hende, jeg skal have en pakke afsendt. En af dagene, den havde hun ventet. Hvor maa jeg dog Takke den trofaste Gud at Han holdt sin Haand over Louise, at hun ikke blev alvorlig, syg.
29 Nov; Kjere Frelser forlad mig min Skyld, og gjør Du godt var jeg i min uforstand har forseet mig, Herre Velsign min kjere Søn Milet, og lad ham ikke blive bedrøvet over var jeg har skrevet, og Herre faa Du noget godt ud af det, til Din Ære og forherligelse, og at Du, Jesus, maa blive stor for Milet, lad ham faa Naade til, at tage imod alt , Herre var Du har gjort for os Mennesker, o, hvor jeg beder dig Jesus omring ham, og lad ham see din store Kjerlighed. Vi fik brev fra Milet i formidag, og jeg har atter skreven til dem, og fra Mathilde fik vi et Kort, hun lille Stakkel har atter haft tre Bylder, vi har i Aften været hos Lauris og Chrestine, di var der fra Døstrup Lauris Broder og Huusholderske.
30 Nov; Vi modtog et Brev fra Anton, til Louise har vi afsent en Pakke i Dag, jeg trak dette Sprog i Morgen (Ps 145. 18.19.) Herren er nær hos Alle, som kalde paa Ham, hos Alle, som kalde paa Ham i Sandhed. Han gjør efter deres Velbehageligehd, som ham frygte og han hører Deres Skrig og frelser dem, ja det er godt, at Gud har al Magt i Himlen og paa Jorden, og Han gjør alt var han behager, og styrer Hjertene som Vandbække, staar der skrevet.
1 December; Vi har afsendt til Anton sin fødselsatest, da han skal melde sig i Stamrullen i Apenrade, den ud[d]annede Lands?? Skal ogsaa til Session nu, stod der i Bladet, ja gud alene ved, var Enden skal blive med den svære Krig, men Herren gjore, svad som godt er for Hans Öine! (2. Sam 16.12) Gud har bevaret os indtil denne Stund og han vil ikke slippe, eller forlade os i Nøden, i gaar Aften var min Broder Anton fra Kloster hos Aablings at gjøre deres Vandværk i stand, og i Eftermiddag hjelper Fader dem, De skal til at stille Sager ud til Julen, omendskjøndt folk vil spare ved at kjøbe ind af de Sager, i disse svære Tider, saa skal Di jo dog som forretningsfolk, følge med,
2 Dec; der er Udbetaling i Meieriet vi faar 138 M. Metha kom Hjem i Middag og gik til Sengs, hun er ikke saa rask, jeg gaar nu over at hjelpe Chrestine, der er jo meget at bestille der, og mange folk er der.
3 Dec; Vi har faaet nogle Smaakager bagt i dag, fra Maria har vi modtaget et Kort, hun tænkte at Besøge os i Julen, hvor er jeg glad ved, naar vi kan samles med hverandre, Metha fik ogsaa Kort fra Louise, Pakken vi sendte var hun glad for, Lauris og Chrestine har i Eftermiddag været i Kloster, lille Laust fik en Tand ud, der kunde i gaar Aftes nær været sket en stor Ulykke, der gik Ild i Kontoret, og der blev en hel del Julesager ødelagt, vi fik en Skræk da Brandhornet lød, og vi hørte det var hos dem, og Gud skal have Tak for hans Bevarelse, Israels Vogter, Slumrer ikke, og Sover ikke, Han alene er mægtig til at holde Sin Haand over vores Hjem,
4 Dec; Anton har sendt sin Vaske Hjem i dag, og jeg har til Maria afsendt et lang Brev jeg har faaet en deel mere Smaakager bagt, Peter Chr. Roost har været her i Eftermiddag,
5 Dec; Vi har en frygtelig Storm og Regn, der har Stormet i flere dage og Nætter, min Broder Anton fra Kloster har været hos Aablings at gjøre deres Pump[e] i stand, Laust har hjulpen ham ved det,
6 Dec; Milet og lille Gerda har været Hjemme i dag, Di kom i Morgen med 9 Toget, og tog nu af sted igjen med 4 Toget, det var jo kun kort, men Jesus Du skal have inderlig Tak for de par timer vi har tilbragt sammen med hverandre, vi læste i Middag, de, som forlade sig paa herren, de ere som Zions Bjerg der ikke rokkes, men bliver evindelig, der er Bjerge trindt omkring Jerusalem, og Herren er trindt omkring sit Folk fra nu af og indtil evig Tid Ps 125, Herrens Engle leirer sig trindt omkring dem som Ham frygte, og frier dem (Ps 34.8.) fader i Himlen giv Milet opladte Ôine at han maa see, og tage imod, din store Kjerlighed til os, der staar i Jeramias, at herren glæder sig ved at gjøre os godt, og vi glæder os ved at gjøre hvore Børn godt, der kan vi forstaa lidt af Herrens Kjerlighed og Sindelag imod os, o, Gud tag aldrig Din Naade fra os, men Velsign os, og lad os blive en Velsignelse, giv Du, Herre, Naade til at vi snart maa samles med hverandre igjen, og har jeg feilet Herre, saa gjør du det godt imod mit Barn, ved Din store Kjerlighed, jeg vil Dog kun i alle Maader mit Barns vel, og alle mine Børns vel, fra Mathilde har vi modtaget Brev, Vinberg fra Breklum kommer at holde Møde hos Aabling
7 Dec; Vi havde i gaar Aften et Velsignet Møde, og til sidst var der Samtalemøde, om Jesu andet komme, o, evig Lov og Tak Herre, for al Din Naade Barmhjertighed, og Kjerlighed til os arme syndere, Du vil ogsaa selv, ved din Helligaand og dit Ord, og dine kjerlige dragelser holde os vaagen, at vi maa være rede at følge med dig, naar Du kommer, jeg trak i går Aften disse to Sprog, det var egentlig for Milet, 2 Mos 12.23 Og Herren skal gaa igjennem for at slaa Ægypterne, og Han skal see Blodet paa det øverste Dør..? og paa begge Dørstolperne og Herren skal gaa Døren forbi, og ikke tillade ford??? At komme til Eders huse for at slaa, Herren lad Milet ogsaa faa Naade til at tage imod det store Offer, som er sedt paa Golgatha, for hvor Skyld, det koster intet, du har betalt det hele Jesus for os, det andet Sprog var i Joh Aab 7.3 skader ikke Jorden, ei Heller Havet, ei heller Træerne, indtil vi have beseglet vor Guds Tjenere i deres Pande. saa besegl Du ogsaa Milet Jesus, og lad Fordærveren gaa hans Hjem, og hans Hjertedør forbi, gjør vel imod ham, efter dette Dit Ord Herre. Jeg hørte i gaar Aften at Doct. Hansen fra Løgumkloster var Dø, paa Diakonissestiftelsen i Flensburg, efter en Operation i Halsen, han var igen gammel Læge.
9 Dec; Peter Cornelsen og sin Kone har været her i Eftermiddag, han var kommen Hjem fra Rusland og havde en Orlov, Julen over, han fortalte om Krigen, jeg har i dag afsendt Antons Vaske, og skreven et lang Brev til ham og Mathilde, Almægtige Gud, Velsign og bevar mine Børn, jeg trak dette Sprog, og Herren skal have inderlig Tak for sit Sandheds Ord. (1 Thesa 5.9.10.) Thi Gud bestemte os ikke til Vrede, men til at bekomme Saliggjørelsen ved vore Herre Jesus Chrestus. Som døde for os, at enten vi vaager eller sove, skulle vi leve tillige med Ham.
10 Dec; fra Maria har vi modtaget et Kort, de skulle have Soldater indkvarteret, Chrestine har været i Tønder, hun fik et Prøvebilde [prøvebillede] med fra Schrennesen [???], af Metha, det var u[d]mærket,
11 Dec; Jeg læste noget i Det gamle Budskab af Pastor Bruhn, for det første ”Fortæl det gamle Budskab, det bedste som jeg ved, om Jesu magt og Naade, om Jesu Kjerlighed!” og jeg beder om det andet. ”Fortæl det jævnt og stille, men læg dog Alvor til, huske paa jeg er den Synder, som Jesus frelse vil!”
Evangeliet tilbyde alle uden nogen som helst Undtagelse. ”Taler kjærligen til Jerusalem og raaber at dens Strid er fuldendt, Og Eders Skyld er betalt. Saadan står der i Bibelen. Vi havde i dag et lille Besøg af Eskild Karlsen, det er mange Aar siden han har besøgt os, han skulle i Aften Tale Guds Ord hos Nils Seistrup i Aaby. Hans Søn var ogsaa med i Krigen. For Tiden laa han saaret paa et Lasaret, han har mistet den ene fod. Metha har i Eftermidag været i Kloster med lille Tøge Andersen, han vik en Tand ud, jeg har i Aften rört smaa Kringler til, det har været i Aften et uhyggelig Veier med Regn og Blæst, og enkelte Snefnuk er der kommen ned.
13 Dec; Vi er lige kommen Hjem fra Samtalemøde som har været hos Aablings, Hans Vind fra Brede ledede det, der er Søndag Laust var i Kirke i formiddag, Chrestine var i gaar i Tønder, hun fik hel ny Tænder, den ny Uhrmager er atter bleven indkalt, og Maria Thomsens Søn er bleven taget paa Session i Kiel.
15 Dec; Jeg gaar og tænker paa at Gud har overøst os med sine Gaver, og opholdt os i den rette sande Tro, og det vil han ogsaa blive ved med til Enden, for sin Søns Jesus skyld, Tro paa den Herre Jesus, og du skal hvorde salig og dit Huus, Tak Herre at Du ogsaa vil frelse mine Børn, og selv udføre Værket til Dit store navns Ære, omring du dem, og lad dem ikke slippe løs fra Dig, o Gud jeg har i den sidste Tid tænk[t] saameget paa min kjere Søn Chrestian, men jeg ved ikke, om jeg har læst eller hørt det engang, at Du Herre, var os nærmest paa det sidste, ja Du kan det ogsaa gjørest haardest behov, at vi særlig mærker din Nærhed, naar vi skal over Dødens Skykke Dal, og Dødens Vande, men Du vil ogsaa selv styre hvort skrøbelige fartøj sikkert i Havn, ak hvor staar vi hjelpeløse uden Dig Herre. Men jeg maa sige Dit Tak og atter Tak, for al din store Kjerlighed imod mig, og lad mig blive ved med, at kunde see at Du gjør alle Ting bedst. Vi fik Brev fra Anton igaar, han skrev han var meget forkølet i den Tid, ak herre kom Du hans Hjerte nær, og lad ham overgive sig til Dig, Du er dog den stærkeste, og styre Hjertene som Vandbække, og oplader dem saa di maa give agt på Ordet, vi fik ogsaa i går et rigtig godt hel Svin igjen, nu er der saa rigelig sørget for var vi skal føde os med, gid vi nu maa samles sunde og raske med hverandre i Julen, og kjere Jesus for Din egen Skyld have Velsignelse af at være sammen, der saa svært i mange Hjem i Aar, igaar hørte jeg ogsaa at Anton Jensens Søn, Andreas herfra var borte, i Morgen skal I ? Petersens Søn af sted igjen, han har været saaret i Underlivet og haft en lille Tid fri, siden han kom af Lasarettet. Der har i Eftermiddag været Sørgehøitid i Kirken, Laust var med, jeg gik over til Chrestine, hun fortalte at Ernst var kommen Hjem fra Krig igjen, og var i Arbeide i Tønder, hun var den anden dag sammen med ham i Toget fra Tønder.
16 Dec; Det er i dag min kjere Mands fødselsdag, da er han 60 Aar gammel. Jeg var et Ærinde i Brede hos gamle Ane, da vi fik Brev fra hendes Søster Dorthea Brodesen i Amerika, fra Maria og Louise har vi ogsaa haft Brev, og fra Thilde og Anton et Kort til faders fødselsdag.
17 Dec; Vi har gjort lidt rent i dag, og vasket Gardiner i dagligstuen, Veiret har været smuk, fra hanne fik vi Brev, og vi har afsendt en Pakke med slagten, til dem og et Brev til Maria, hun har kjøbt sig en Trinmaskine til 88 M, kjere Himmelske Fader, jeg beder Dig saa inderlig tag dig af disse stakkels folk som kom fra Petersen, slip dem aldrig Herre, Du kjender dem jo, og oplad Du da sagtens en Dør for dem, hvor de da kan faa det daglige Brød, den stakkels Kone omring hende, og lad hende finde Dig, o Jesus,
18 Dec; Jeg kom lige i Tanker om, at vi skal sette hvor Lid, hel til den Naade som bliver os tildel i hvor Herre Jesus Chrestus, jeg har nu skrevet et Brev til Mathilde, o Herre Du trofaste Gud, bevar mine Børn, og Velsign Du dem med Din rige Velsignelse, og hvor skal Du have Tak for min Mand Du har givet mig, han har hjulpen saa trofast i dag, vi har faaet hvor Dagligstue gjort rent, og Oliet jeg kan ikke godt holde det af, Maria Thomsen (?) var at meddele os at hendes Svigerdatter i Kiel havde faaet en lille Datter, der var glæde,
===
20 Dec; Laust har i dag mattet røgte Kreaturene for Lauris, da deres karl skulle til Sørgehøitid i Burkal Kirke, hans Søn er falden i Krigen, Det er Søndag, Laust har i Eftermiddag været hos Peter Cornelsens, han var her i formiddag inden han gik i Kirke, vi har modtaget Kort fra Maria, og i forgaards aften gik jeg ogsaa et Brev afsendt til Louise, og i gaar fik jeg Kleiner kogt, ja hvor har vi dog meget at Takke Herren for, her bor vi saa trygt og rolig trods al den Nød og og Jammer der er paa Jorden, Ludvig Vinter skrev fra Skyttegravene, at her fik han lært at Takke Gud for al den godhed han havde nydt i sit Hjemland, der laa han i en Jordhule, Pastor Mathisen Flensburg skriver i Det gamle Budskab, Gud være Tak for sin uudsigelig Gave. (? 19.10.) Menneskens Søn er kommen at søge og frelse det fortabte. Jesus søgte dig i bogstavelig forstand, der hvor du var, om det saa var i en sølet Skyttegrav i et fremmed Land, da Hans Mund var nær ved dit Ôre, hvad ville han dig saa? Han ville intet andet end sige dig, Menneskets Søn er kommen at søge og frelse det fortabte.” Du, Jesus er den fortabte nær med frelse, med Syndernes forladelse og et evig Liv, det er hele Julens Mening i en Sum. Anderledes bærer vi os heller ikke ad, vi som kaldes gamle Guds Børn, og som har holdt Jul mange Gange i Hans Ansigts Lys, Vi se os selv, som Sandhed er, i de fortabtes Kaar og Stand, og saa sparer vi Jesu favntag, som er kommen at søge og frelse det fortabte, og da gjennemstrøm[m]es vi altid paany, af den salige Glæde og forundring, som siger: ”Gud være Tak for sin uudsigelige Gave[”], Spurgeon (???) skriver, Guds Løfter er en fri Gave, der staar (2 Pet 1.4) Ved hvilken de største og dyrebare Løfter er os given, Tak Herre, ophold os i Troen saa er vi rige,
22 Dec; Vi har modtaget et Brev fra Milet, og Metha har faaet Kort fra Thilde, hun mente først at komme Hjem til Nytaarsaften, Ane fra Ballum har været her i formiddag hun drak Kaffe her, vi fik igaar hvort Kjøkken gjort ren,
23 Dec; Jeg har i Eftermid[d]ag været i Kloster da Veiret var saa smuk, jeg besøgte min Svigerinde, og der skrev jeg et Brev til Louise, og i Aften har jeg skrevet til Marie og sendt dem et Billede af Metha, fra min søster Metha i Arrild havde vi ogsaa brev i formiddag, og det besvarede jeg strax, og sendte ogsaa hende et Billede, jeg var ogsaa hos min Broder Anton i Kloster, han bliver i Morgen 50 Aar, Herre Velsign Du ham rigeligen, giv ham opladte Ôine at han altid maa see Din store Kjerlighed til os, staa ogsaa min Svingerinde bi Herre, at hun gjemmen al Nød, maa finde Dig, og faa sin Sjæl frelst, aabenbar Dig Jesus for den lille syge pige, og er det din Vilie Herre, at hun skal flytte, saa læg hende ikke bort inden Du tager hende Hjem i Din Himmel, Smed Brinks Søn Der skal Confirmeres er i de sidste dage kommen til skade, der var en der skød ham i Ansigtet, han kom til Flenburg men er kommen Hjem igjen, jeg hørte i dag i Kloster at Ludvig Vinter i Vollum skulle være død.
24 Dec; Nu har vi atter den deilige Jul, og min Broder Andres [Andreas] som ogsaa er Indkaldt, skrev i dag til os, at Trods dette Tryk der er ved Krigens Rædler lagt over al Verdens Befolkning, havde Julebudskabet, os er i dag en Frelser født altid den samme Klang, Gud skee Lov og Tak derfor, vi har og modtaget Kort fra min Broder i Kloster, vi venter i Aften Anton Hjem med 6 Toget, Herre Jesus jeg beder Dig, vær Du nu i hvor midte, og lad os være glade i Dig, Ludvig Vinter skulle være forulykket i en Skyttegrav, og er saa nu fri for Jordlivets Strid, han hørte sin Jesus til, og Gud har jo ladet det skee, jeg har nu ogsaa afsendt et Brev og Methas Billede til min Broder Anton i Kloster til hans fødselsdag.
25 Dec; atter er den deilige Julemorgen oprunden, der ligger et lille tynd lag Rimfrost paa Jorden, og Solen skinner saa straalende, o, maatte Jesus, som er os et evig Lys, altid saadan skinne, og lyse ind i hvor Hjerte, at vi under alle forhold, maa see paa Hans store Kjerlighed, til den faldne Slægt, Herre, det give Du af Naade, Fader og Anton er gaaet i Kirke, og jeg beder Dig Herre Jesus Velsign Dit ord paa deres Hjerter, at det maa bære frugt for Evigheden, Dit Ord skal jo ikke vende tomt tilbage, men udrette var Du vil have, Hans Vind, og Villy var her at tage dem med i Kirke, vi var i gaar Aften hos Laurids og Chrestine til Kaffe, Di havde jo et deilig Juletræ med mange Gaver i, og Metha fik en smuk Haandtaske, og af Anton og Thilde to smaa Indrammede Billeder, og af mig 2 Bøger, Anton skjænkede os et Barometer, og thilde sendte en Krukke Honning Hjem til mig, og en Krukke med ??? til fader, maatte vi dog rigtig være Herren Taknemlig, at vi her paa denne Plet, under de svære forhold som nu er paa Jorden, kan nyde alle Guds Gaver i fred og ro.
26 Dec; Det er en tyk Riimfros i dag, der er først Kirke i Eftermiddag, Metha ville med 2 Toget ud at besøge Onkel Antons, Betty Mortensen har været hos Aablings i dag hun reiste Hjem, gamle Ôstergaard har det ringet for har er dø i Berlin, Lauris og Chrestine har faaet Brev fra en i Krigen, om at besøge Ludvig Vinters Enke, han var jo forulykke i en Hule, saa di Tager vist derom i Eftermidag, Di var igaar i Drengsted, Lauris Broder i Døstrup er bleven forlovet med sin Huusholderske, Brudeparret var ogsaa der, sig fattigdom den Herre har tilegnet, som alle Gaver har i Haand, Den hellige blandt Syndere er regnet, at han maa sønderrive hvore Baand, Nu er der Haab for alle døde, I det Guds egen Søn paa Jorden lod sig føde,
27 Dec; Det er Søndag, saa vi i Aar har 3 juledag, det er kold graa Luft i dag, saa det seer ud efter Sne, Laust var ogsaa igaar kjørende med hos Ludvig Vinters Enke, hun tog det ??? hel stille, hun vidste jo at hendes mand var Hjemme hos Herren, og var kun gaaet foran hende, Metha traf i gaar sammen hos Onkel Antons med Tante Mie og Onkel Jens, og deres Søn Nils, det var jeg glad ved, at hun med det samme talte dem. Vi har modtaget Julekort fra Maria Petersen, og Metha fik Brev fra Maria hun havde første juledag Besøgt Louise i Nübel, Louise var ikke rask og havde ogsaa en daarlig Haand, jeg har i dag angaaende Louise skreven et Brev til Doct. Nilsen i Gravenstein, da jeg blev urolig for hende, jeg beder Dig dog saa inderlig trofaste Frelser læg denne Sag tilrette, jeg ville saa gjerne have Isse Hjem en lille Tid at hvile ud, trofaste Gud Du gjør alle Ting vel, omring mit Barn med din Kjerligheds Magt, og fyld du hende med Din Helligaand, slip hende aldrig, nu skrev jeg ogsaa et Kort til Isse giv mig at være stille o Jesus, Du har al Magt, og kan hjelpe,
29 Dec; Lauris og Chrestine er taget til Døstrup der er forlovelse hos sin Broder, jeg gaar nu over til Metha lidt, Veiret er da nu bleven bedre, det var ligefrem Orkanagtig Storm i formiddag med Regn, og i gaar havde vi ogsaa en øsende Regn vi har i dag modtaget Brev fra Louise, Gud velsigne hende hun lille Stakkel, giv Du Lægedom Jesus, Du er den store Læge, baade til Sjæl og Lægeme, Velsign di Ord jeg skrev til hende, paa hendes Hjerte, og udgyd Din Aand rigelig over hende, for Dit store Navns Skyld, lad hende blive en Bro (??) for Din smerte, og læd Du alle Ting til rette for os herre, efter Din velbehagelige Vilie, o, hvor ville jeg gjerne see hende, men Du ved hvad der er bedst. Vi fik ogsaa Brev fra Jørgensen i Flensburg hun ville nok have Anton, der har Gud ogsaa sin haand med i, jeg ville helst at han blev hvor han var, hos Thomsen da han har det godt, Herren vil jo nok raade os ved sit Ôie, og hjelpe os i alle hvore Sager. Det ringede i dag for Gine, Amtsforstanderens Svigermoder
30 Dec; vi har i dag haft deilig Veir ovenpaa al den uro i Naturen, der har været Udbetaling i Meieriet vi fik 151 M 20 p, Anton var nede at betale hvor Regning hos Uhrmageren, han har ogsaa skreven til Flensburg, fra Milet fik vi Kort, Di har i Julen været i Klautoft, fra Maria og Louise har vi ogsaa haft Brev, Isse havde faaet skaaret i hendes Haand, Tak Jesus at Du er hos os i Nød, Vei har Du alle Steder, Dig Midler fattes ei, Kun Naade Du udspreder, Kun lys er al din Vei, Din Gjerning kan ei feile, Ei standses kan Dit fjed, Naar Du til os vil ile, Med Hjelp og Bistand ned. Jeg læste lige (Galater 1. 3-5.) Naade være med eder og fred fra Gud fader og vor Herre Jesus Chrestus, som hengav sig selv for vore Synder, paa det han kunde udfrie os fra den nærverende onde Verden, efter vor Guds og Faders Vilie, hvilken være Ære i al Evighed Amen.
31 Dec; Den sidste Dag i det gamle Aar, Thilde kom i Middag med 2 toget, det har ringet i Middag for et lille Barn af Broders, nu er der tre Lig i Sognet, gamle Ôstergaards Lig kom hertil i gaar fra Berlin, Du, o Gud ved alene var Aaret skal bringe os, Du som kjerligen har bevaret os i det gamle Aar, Du vil heller ikke forlade os i det nye, vi er ikke overladte til os selv, men til hvor Hyrde og Tilsynsmand, Jesus.
1 Januar 1915;
Du skal kalde Hans Navn Jesus, thi Han skal frelse sit folk fra Deres Synder, vi læste i Middag (Es 63.16). Du Herre, er hvor Fader; vor Gjenløser er Dit Navn for Evighed, og (Ap Gj 4.12) Og der er slet ikke frelse i nogen Anden; thi der er heller ikke et andet navn under Himmelen givet iblandt Mennesker, ved hvilket det bør os at vorde frelste. Tak trofaste Frelser ??? lad Dit helige navn lyse for os i det nye Aar vi er gaaet ind i, det seer jo for Tiden svert og tungt ud i hvort Land, men Du har Tanker om fred med os, og ikke om Ulykke for at skaffe os en fremtid og et Haab, som jeg ogsaa lige læste et Stykke af Knud Rosendal, Veed vi det, du vil Jesusnavnet nu paa det nye Aars Tærskel lys for os ind over alt det mørke og truende som ligger foran os. Han er en fuldgod hjelper i al Nød, som maatte komme over os. Har vi Jesusnavnet i hvor Hjerte, da har vi nok at begynde det nye Aar med, Da har vi sige med frit Mod Herren min Hjelper jeg vil ikke frygte (Hebr 13.6)
2 Januar; gamle Østergaard er i dag bleven begravet, Thilde er gaaet lidt ud, hun vilde ogsaa besøge frøken Bossen, Milet kom ikke Hjem i Nytaaret som vi havde ventet, i gaar modtog vi Brev fra ham, Fader og Anton var i Kirke i gaar på Nytaarsdag, Nytaarsaften var vi alle hos Lauris og Chrestine til Kaffe, jeg har været hele Julen slem forkølet og jeg ville dog saa gjerne være rask, at fader og mig kunde besøge dem i Sonderburg, nu i Januar og jeg længes saadan efter at see Louise, trofaste Frelser vær du hendes Kraft og Styrke, vi læste i dag, at hvor Jesus begynder der vil han ogsaa udføre Sagen til Seier. Tro, vær trøstig, og ??? ??? ! Med Jesu vaager jeg; med Jesu vil jeg sove, Med Jesu gaar jeg glad og alting frit tør vove, Med jsu jeg engang gaar til mit hvilested; det er jo ei at Døe naar Livet følger med. Ja hvor er det stort, naar vi af Hjertet altid maa kunne sige det, Anton fik Kort fra en Ven af ham Marinus, han ligger ogsaa inde, Anton skal først i Januar møde i Apenrade til Secion, i Morgen den 3 Januar er han 20 Aar, og almægtige Gud i Din Haand lægger vi os, gjør vel imod os efter Din store Barmhjertighed, Du alene ved var der gavner os bedst, men jeg beder Dig saa inderlig, lad ikke Anton komme med i Krigen, den svære krig, som koster saa mange Menneskeliv, saa meget Blod, og saa mange Taarer, forskaan os i Naade Herre! Forskaan os,
3 Januar; Nu er mine kjere Børn reist med 4 Toget, Herre følg Du med dem og gjør vel imod dem efter det gode Ord vi læste i den 121 deris Ps, inden Di reiste, lad Du Herre, noget af det slaa rod, Di har hørt i Hjemmet, og bære frugt for Evigheden. Dette sprog trak vi for Thilde da di var reist (Ef 41.13) Thi jeg er Herren din Gud som tager dig ved din høire Haand, som siger til dig: frygt ikke; jeg hjelper dig, og det vi trak for Anton stod (Ps 17.159 Men jeg skal beskue Dit Ansigt i Retferdighed, jeg skal mættes ved din Skikkelse naar jeg opvaagner, jeg lægger dem i dine Frelserarme, og paa Dit Fader Hjerte, omring du dem for din Barmhjertigheds Skyld, og slip dem aldrig. Anton er i dag 20 Aar, han modtog Kort fra Maria, og vik ogsaa en hilsen fra Maria med Dide Lassen, jeg tænkte nu at skrive til Maria i Aften, da faar jeg det ene, fader gaar til Samtalemøde hos Lauris og Chrestine, Di er rigtignok kjørende i Ottersbøl med dem fra Velgaard, men ville komme med 8 Toget. Herre bevar Louise Du ved, hvordan hun har det, og om faren er forbi, Du vil naadig beskjærme hende og give hende Din Helligaand, at hun maa kjende Dig, og den Du har udsendt Jesus Krestus, lad hende være rede naar Du kommer, giv hende opladte Ôine, at hun maa see og tro, at Du er hvor Retferdighed. Kjere Frelser ophold Du hende, og lad os dog samles sunde med hverandre igjen, og skal hun ikke blive rask, saa at vi dog maa faa hende Hjem,
4. Januar; Peter Liliendals Kone har været her i Aften, Chrestine var ogsaa lidt Hjemme, hun havde været til Begravelse i dag igjen, Miikals Søn af Vollum er falden, og de sagde ogsaa Friderich Petersens fra Aaby. Ak, hvor er det svært, kjere Gud, om det er mulig da forskaan os, lad den skrækkelige Krig snart faa Ende, Du har al Magt i Himlen og paa Jorden.Du seer Herre, hvor Bedrøvet jeg har været, fordi jeg ikke bad først med mine Børn i gaar, men jeg beder Dig saa inderlig, at Du ved din Helligaand vil gjøre godt, det jeg har forsømt imod dem, det vil Du, o Jesus for din egen Skyld, Du som har elsket os høiere end Dit Liv, Du har sat Dit Liv til for os, og Du har sagt beder, og I skulle faa, og dersom vi beder om noget der er efter Din Vilie, da vil Du høre, tak Herre at det er Din Vilie at frelse Sjæle, see omslut mine Børn og lad dem aldrig komme bort fra Dig, jeg lægger dem ved Korsets Fod for Jesus, giv dem aabnede Ôine at di maa see Din Kjerlighed til os. Du som hører Bøn til Dig skal alt Kjød komme, jeg læste lige i Esei 45.17) Israel er frelst ved Herren med en evig frelse; I skulle ikke beskæmmes ei heller forhaanes i Evighedes Evigheder, (og 22 Vers) render Eder til mig, og bliver frelste, alle I fra Jorden Ender! Thi jeg er Gud, og Ingen ydermere, Tak for dit Ord Herre! Fader var i Brede med en lille Pakke til Maria, som Dide Bossen ville tage med, jeg fik i gaar Aften et lang Brev skreven til hende, der blev ikke Samtalemøde i gaar Aften, Fader kom knap efter Hjem, og Metha var ogsaa Hjemme.
5 Januar; Jeg læste disse Værs i Det gamle Budskab, der stod som Overskrift.
Paa ensom Vagt, og var oversat af N.J. ,
1) Paa den ensomme, den stille Vagt, Gjennem den mørke kolde Nat, strækker jeg og med bedende Røst, Hænder til Ham, som er min Trøst, Gør mig salig, o Jesus!
2) Og ved det dæmrende Morgenrøde, - Vil det mig føre til Seier eller Død? – Tanken vandrer til Barn og Viv, Maa vi kun sees i det evige Liv; Gør os salig, o Jesus!
3) Kuglerne piber – Hvor Hauptmand er Død – jeg fører mine til Seier, til Død, Din Vilie Styrer hver eneste Arm, før os til Seir gjennem Bulder og Larm! Gør os salig, o Jesus!
4) Over Vunder og strømme af Blod, Over Smerte og Hadets Flod, Over mit Hjertes Angst og Lyst Raaber jeg til dig af Seiersbryst: Gør mig salig, o Jesus.
5) Over Dynger af Lig, Rædsel og Død, Over de Saaredes haarde Nød, Over de Døendes sidste Suk skriger min Sjæl: Døren ei luk, Gør os Salig, o Jesus.
6) Sænker sig Natten paa Valpladsen lav, Over den mørke Kæmpegrav, Over de ??? af vort Regiment, Sukker jeg tungt mod Guds Firmament: Naar blot salig, o Jesus!
7) Frankrigs Grønsvær dækker dem nu, Til Basunen dem kalder ud, da gaa den ny, paa fredens Jord, Glædes da skal som ved Korset fandt Ro: Gør mig salig, o Jesus!
Fra Louise har Metha modtaget et lang Brev, og Du skal have inderlig Tak Herre, at det er bedre med hende, Brodes [Broder’s] lille Barn bliver begravet i Dag, Maria Hansen er i disse dage i Kiel, jeg har rigtig gaaet meget gjort i stand, i de sidste par dage, jeg har måttet holde mig inde, da jeg har været saa forkølet, og i dag har jeg det ene, Fader hjelper Chrestine.
6 Januar; Anne Nilsen som før var i Borrig kom med 1 Toget at Besøge os, hun bliver til i Morgen, fra Mathilde havde vi Brev, og til Louise har jeg skrevet, jeg læste lige i Det gamle Budskab, Bekymrer Eder ikke for den anden Morgen, thi den Dag i morgen skal bekymre sig for sit Eget, det har Han sagt, som hedder Jesus, eller Josva, hvilket betyder: Jehova, Hjelper, han ikke blot Vilie, men ogsaa Magten. Hans er Jorden og dens fylde. Vi kommer nu lige fra Bønnemøde hos Aablings.
7 Januar; Jeg hørte i gaar at Lorenzens Søn i Tønder er falden, han var med i Krigen som frivillig, Annes fader Dengsted er ogsaa Dø, Villy Andersen var bleven et Aar tilbage paa Sæssionen, gid Anton enda ogsaa maatte det han møder i dag, fra Maria og Louise har vi faaet Brev, Di syntes begge at vi skulle vente med hvor Reise til Sonderborg, Gud forstaar jo ogsaa var der er bedst, jeg ved jo nok at naar Gud ville haft mig hen kunde han ogsaa opholde mig, Chrestine har talt med Louise i Telefon i Aften,
8 Januar Vi var begge i gaar Aften igjen til Møde, og det skal være ogsaa i Aften, Velsign Du selv for Din egen Skyld disse Aftner Herre, fra Anton modtog vi Kort at han var et Aar tilbagesat, jeg har nu skrevet et lang Brev til ham, som ogsaa gjælder Mathilde, og jeg beder Dig saa inderlig Himmelske Fader, Velsign for Jesu Skyld, ethvert Ord paa mine Børns Hjerter, at de maa see og kjende deres Freser, Jesus ja Navnet Jesus, er et stor Navn, er en Hjelper i al slag[s] Nød, jeg læste i Morgen (Ps 29.11) Herren skal give sit Folk Kraft; Herren skal velsigen sit Folk i Freden, giv Du selv Naade til, at vi altid maa holde fast ved Ordet, som er den faste Stjerne, paa Tankens vilde Sø, Vi fik nu lige Kort fra min Broder i Hellevadt, at di havde faaet en lille Søn, jeg skrev nu strax til dem, da jeg gjerne ville at Di skulle havd det, inden min Broder atter reiser, han havde faaet 4 dage Aarlov
9 Januar; Der er i dag Sørgehøitid i Kirken for Ludvig Winter fra Vollum Laust er gaaet med, Rosa var her i formidag og bad mig om at skrive efter Anton en Tid at hjelpe dem, da Peter er syg, nu har jeg lige skreven til Hansen om det, jeg beder Dig Herre, tag Dig nu ogsaa af dette, jeg lægger det i Din Haand
10 Januar; Min Sjæl vær stille for Herren, Gud bestemte os ikke til Vaade, men til at bekomme Salighed ved hvor Herre Jesus Krestus, vi var igjen i gaar Aften hos Aablings Johannes Sorgenfrei fra Rørkjær var der ogsaa, han sov her hos os sidste Nat, ja, maatte Herren nu for sin egen Skyld velsigne ethver Ord vi har Talet om Ham i disse Aftener, og at Han vil gaa Synd og Overtrædelse forbi, det vil han for sin egen Skyld. (Hæbre 8.12) der er Søndag der har ingen Kirken været i Formidag, og i Eftermidag kommer Præsten fra Abel, hold Du os Herre paa Di rette Veie og slip os aldrig, bevar alle hvore Børn Jesus,
11 Jan; Jeg læste lige i Det gamle Budskab, Jesus ved ogsaa hvorledes det Hjerte er til mode, som gribes af Dødstanker; thi han selv vandrede i Dødens Skygges Dal fra Getsemane til Golgatha. Han alene kan give Hjertet Fred i den sidste Time; Thi Han bar hele den frafaldne Verdens Synd og Skyld, ogsaa din. Lov og Tak min trofaste Frelser, nei, Du vil ikke slippe os i Dødens Stund, Jeg lever, og ved hvorlenge fuld Trøst, jeg lever til Herren mig kalder.
12 Jan; Vi har da i dag bedre Veirlig, igaar var det baade Regn og Sne, Peter Cornelsen var her igaar, han skal atter reise i aften, vi har modtaget Kort fra en Soldat, som vi til Julen sendte lidt, Herre Jesus gjør ogsaa disse Ord levende for Hans Sjæl, som jeg skrev med i Pakken, det er dog det kosteligste, drag Du hans Hjerte til Dig, og lad ham ikke dø, inden han har sin Sjæl frelst, hør mig Jesus, for Din egen Skyld, Amen, fra Louise havde vi ogsaa Brev, hun var paa fredag i Sønderborg at gjøre Indkjøb, og hun var nu rask, Herren er den store Læge, hvor er det dog godt sige alt til Jesus, han er hos os i Nød, og han er hvor Tilflugt i Nødens Stund, og fra Anton fik vi Svar paa min Skrivelse, han kunde ikke komme at hjelpe Peter, og Gud skal nu have inderlig Tak for alle Ting, for han gjør som det er bedst for os,
13 Jan; Vi har atter faaet et Kort fra en Soldat i Felten, Jesus velsign ogsaa denne Mand, jeg har i Eftermidag været i Kloster at see til min Svingerinde, jeg besøgte ogsaa Maria Petersen hun var Hjemme, og hos min Broder Anton, han var med mig ved Toget, kjere Frelser lad min kjere Broder altid see paa Din store Kjerlighed til os, det har givet Snee nu i Aften, Chrestine var i Tønder i dag, der var Møde paa Missionshotellet, Pastor Bracker lovede at komme her at Tale sidst i denne Maaned. Han var i Tønder i dag. Fra Milet havde vi ogsaa Kort, han var i denne Tid i Haderslev, o, hvor jeg lægger Milet og alle mine Børn i Dine Frelserarme, hos os dog alle faste ved Dig trofaste Frelser, at vi maa samles i Dit Rige, og at igen skal mangle, dertil har Du bestemt os, Du har kjøbt os til Gud med Dit Blod.
14 Jan; Jeg har i Eftermidag være over hos Lauris og Chrestine, der var mange Fremede, og Lauris søster Midde, dem fra Drengsted ville til Velgaard da Hanne er syg, Louise har Metha og mig nu skreven et lang Brev til Aften, o, Herre tag dig nu af os alle, og hold so paa Veien Hjem til Faderhuset
15 Januar; Jeg har lige skreven et lang Brev til Lausts Broder Chrestian som ligger i Felten, vik fik i dag et Kort fra Ham, til Milet og Hanne har jeg ogsaa skreven et Brev som ogsaa gjalt Maria, Tinne Nilsen var her at faa Thildes Adresse, Ivar E Schmidt fra Voyens har været her i dag,
16 Januar; Jeg læst i Det gamle Budskab. Tilkomme Dit Rige! Hvorledes sker det? Det stod besvaret med (Sak 4.6.) ”Ikke ved Magt og ikke ved Styrke, men ved min Aand,” siger den Herre Zebaoth. Ja hvor er det dog godt at det ikke er ved Magt og Styrke, men at det er Guds Aand, der alene maa udrette det i en Menneskesjæl vi formaar det ikke, det kan vi jo mangen Gang sande at lange Prædiger ikke kan gjøre det, men hvor Guds Aand kommer til, kan et eneste Ord Udrette Værket, o, hvor Du skal have inderlig Tak Jesus, det er mig en stor Trøst at Læse, at det ikke er ved Magt og Styrke men alene ved Din gode Helligaand, - jeg læste om Hans Nilsen Hauge, der stod et Sted i Bogen, at han aldrig mere skulde gruble med sin Fornuft, over de Andelige Ting og Evigheden, vi kkunde ikke begribe det mindste frø paa Jorden, hvordan skulde vi saa kunde forstaa Guds Væsen og Skabelsen Hemmeligheder? Vi havde kun i Ydmyghed at tage imod og nyde godt af det hele
17. Januar; Det har været sne i Aften, Metha var lidt Hjemme, Lauris og Chrestine har i Eftermidag været kjørende på Velgaard at see til Hanne, di har ogsaa i dag faaet brev fra Thilde, Fader kjörte med dem op til Peter Cornelsens, at høre hvordan det var gaaet Peter, det er Søndag han var i formidag i Kirke
18 Jan; Fra Anton modtog vi Brev, han skrev at Hanne og Børnene havde været i Apenrade hos Thilde, di ville til Klautoft i Besøg jeg skrev med det samme et Brev til Anton, og et til Maria[.] Metha har i dag været i Kloster hos Lægen, det var Halskathar hun havde, hun skulle komme om 14 dage igjen, jeg hørte i dag at Miikel Davidsen var falden, og at Georg Andresen var taget til Soldat, Herre Jesus hvor siger jeg dig inderlig Tak, at vi ingen Børn har med i Krigen, beskyt i din store naade hvor Land og Rige, og lad Fjenden ikke faa Lov at trænge ind.
19 Jan; Vi hørte at Tinglev Gendarm var bleven funden i en Mærkelgrav, imellem Abel [Abild?) og Tønder, der er vist skeet en forbrydelse, det er skrækkelig, vi har i dag faaet Brev fra Maria, og der var et i til Methas Fødselsdag som er i Morgen, kjere Frelser, jeg lægger alle mine Børn paa dit ømme Faderhjerte, gjør Du godt var jeg feiler, og hold Du Din Haand over dem alle, for Dit Navns skyld
20 Januar; i dag er Metha 17 Aar, Tak Herre for alle Ting, Du er samme Gud endnu, jeg trak i Morgen dette Sprog, for jeg var bedrøvet. (Ef 43.1.2.) Men nu, saa siger Herren, som skabte Dig Jakob, og dannede Dig, Israel: Frygt ikke, thi jeg gjenløste dig, jeg kaldte dig ved Navn, Du er min. Naar Du gaar gjennem Vandene, da vil jeg være med dig, og gjennem Floderne, da skal de ikke overskylle dig; naar du gaar igjennem Ilden, skal du ikke svides, og Luen skal ikke fortære dig.
21 Januar; Det er et meget kold Veir med Sne, vi venter i Aften frøken Bossen, Lauris og Chrestine, og Metha Hjem, til en Kop Cocolade, da di ikke kom igaar Aftes til hendes fødselsdag, Laust og Bossen var i gaar Aftes i Aasp til Møde hos Nils Seistrup, det var meget godt, og di havde bedt saa inderlig for hvores kjere Keiser, ja i Herrens Haand er han godt bjerget, og naar kun Gud er med os, hvo kan da være imod os, fjenderne er mange, men Guds Magt er større, og Seir i Krig kommer ikke ved en Hærs mangfoldighed, men styrken er fra Himlen, jeg skrev et lang Brev i Aften til Amerika til Brodesens, det blev sildig inden Laust kom Hjem, Metha var ogsaa lidt Hjemme, hun skrev et Kort til Bettys fødselsdag i Morgen, og et Kort til Maria, gid nu mit Brev maa komme dem i Hænde, vi maa ikke klæbe dem til
23 Januar; jeg læste et Stykke i Bladet af Missionær Richter, han er ogsaa med i Krigen, der stod som Overskrift: ”Kun for Gud er min Sjæl stille, fra Ham kommer min frelse. Kun han er min Klippe og min frelse, min Befæstning; jeg skal ikke rokkes meget.” (Dav Ps 62. 2-3) Han skriver det har været svært at blive stille for Gud midt i Krigens Uro. Tak trofaste frelser for din store Kjerlighed til Menneskene, lad mig altid see paa hvor hvor Du elsker os, det er din Kjerlighed der har opholdt mig siden hvor kjere Christians Død, o, hvor maa jeg takke Gud, at han har taget ham herfra, inden denne Nød kom over Jorden, han skulle paa sjette dag havde været med. Vi venter i dag Louise Hjem i Besøg, gid vi da nu maa have Velsignelse af at være sammen med hverandre, igaar Aften var jeg lidt nede ved gamel Brodesens, og inde hos Maria Hermans, hendes Mand ligger paa Sild, ja hvor har vi det godt, naar vi under alle forhold kan være stille for Gud, Thi kun der er feilen for det bekymrede Hjerte, han vil selv bære alle Byrde for os.
25. Januar. Nu er Louise atter reist med 4 Toget, det var et kort Besøg, men Gud skal have Tak for det, Herre følg Du nu med hende mod alt ondt, Velsign di Ord paa hendes Hjerte, som hun har hørt her Hjemme, og giv Du hende din gode Helligaand at det maa blive hende til Liv og Salighed. Du siger selv i Dit Ord, at vi som er onde ved at give hvore Børn gode Gaver, hvor meget mere skal den Himmelske Fader give dem sin Aand som ham bede. Tak jesus for Dit Ord. Det var i gaar Søndag da var Chrestine og Metha lidt her Hjemme. Metha er nu gaaet med Louise til Toget, hun maatte have et Pas at reise tilbage paa, med hendes Photografi, det skal vi have nu under Krigen, der bliver revideret i Toget, hun fik sig ogsaa et par ny Sko hos Hans til 9 M, og Støvlerne som jeg havde faaet hos Schmidt, fik hun igjen da di ikke passede,
26 Januar; det har rigtig været smuk Veir, jeg har Vask ude i dag, vi saa i Eftermiddag et Zeppelin Luftskib herfra, jeg har nu lige skreven et lang Brev til Mathilde, da jeg i Morgen vil sende hende en lille Pakke med Smaakager og Chocolade til hendes fødelsdag den 28. jeg lagde ogsaa et lille Brev i til Anton og et par Æbler.
27 Januar; I dag er det hvor kjere Keisers fødelsdag, der har i Eftermiddag været Kirke, og i Aften er der Møde hos Aablings. Brink skal Tale, han skal sove hos os i Nat. Johannes Andesen [Andresen?] er atter bleven Indkalt, han skal reise i Morgen, Maria af Chr Nilsens er Hjemme i Besøg med hendes lille Barn, Tinne var vr her i formiddag med det, vi har atter i dag haft meget smuk Veir. Jeg gik nu foran Hjem fra Mødet, hvor var der mange Mennesker, og hvor Talede han godt, og bad for hvor Keiser, det var over et Sted i Esaias 30.18.19. Der stod ogsaa Du folk i Zion, Du skal ikke græde, Han skal Bønhøre dig på dit Raabs Røst, o, hvor er det trøstefuld at Gud vil bønhøre os, paa hvort Raab, ladet det dog blive os til Velsignelse alt det gode vi har hørt i Aften,
28 Januar; Min Sjæl Lov Herren, og glem ikke alle Hans Velgjerninger, naar jeg seer paa den henrundne Tid, hvor har Gud ikke hjulpet, og baaret os over alle Vanskeligheder, ja den Sjæl er fattig som ikke eier Jesus, men hvor er den rig, der kan forlade sig paa Gud, vi havde i dag Brev fra Lausts Broder, der er med i Krigen, det er ikke saa let for ham, det er i dag Mathildes fødselsdag da er hun 24 Aar, og hvor har gud ogsaa hjulpet hende i alle hendes Prøvelser med sin Kjerligheds Magt, o, Jesus omring alle mine Børn, saa di aldrig kan slippe fra Dig, og bevar os, hos Dig, indtil Enden, Dit Hellige og store Navn være Lovet. Der er i dag Udbetalt i Meieriet vi haar omtrent halandethundrede Mark

30 Januar; Jeg læste lige, Ja, hvor fornuft kommer ingen Vegne, naar den ikke bæres af den frimodige Tro, ja det er sandt, vi maa tage fornuften til fange under Troens Lydighed, ja Jesus du gjør store Ting, og saligt er det at forlade sig paa Dig, i hvordan det saa end seer ud, I dag er ja da nu bedre og kan være oppe, jeg blev i forgaars Aften pluselig saa daarlig at jeg troede, jeg var død med det samme, Herren forstaar alle Ting bedst, og godt er det, naar vi faar Naade til, at give os heel over i Hans Haand, han vil ikke slippe eller forlade os, kjere Jesus Du være evig Lov og Tak, hold mig i Live efter Dit Ord.


31 Januar; det er Søndag, Pastor Bracker Taler i Eftermiddag hos Aablings, fader gik nu derover, jeg kan ikke vove at gaa med, i hvor gjerne jeg ville havde hørt, og Talet med Pastor Bracker, jeg skrev i dag et Kort til Maria, da det i Morgen er hendes Fødselsdag, jeg kan nok mærke at jeg har svært ved at skrive,
1 Februar; Hvor Tiden gaar hurtig, det er som der staar i en lille Sang, Livet forsvinder i hast som en Drøm, Aar efter aar iler bort Maria er i dag 29 Aar, fra Mathilde fik vi Brev, hun skrev at Maria var ferdig i Sonderburg, saa maa Herr Evald ogsaa være kommen med, og jeg glæder mig nu til at Maria kan komme Hjem lidt, i dine Arme Herre Jesus legger jeg alle mine Børn, Du vil beskytte dem, og selv vogte din Hjord, vi kan ikke bevare os selv, langt mindre hvores Børn, der staar skrevet, at vi bevogtes ved Guds Magt, Tak Frelser!
4 Februar; Metha er i dag i Kloster hos Lægen, og vil ogsaa Besøge Tante Chrestine, jeg har atter maattet ligge til Sengs, og der er ikke godt endnu, jeg læste lige (1 Tess 5. 9-10) Thi gud bestemte os ikke til Vrede men til at bekomme Saliggjørelse ved vor Herre Jesus Chrisus, som Døde for os, at enten vi vaage eller sove, skulle vi leve tillige med Ham
5 Februar; Det er i dag min Broder Nicoleis Fødselsdag, om han er i Live det ved Herren, vi har ikke hørt fra ham i lange Tider, og er han flyttet fra Jorden, saa maa jeg nok Tro, at Gud for Jesu Skyld har hørt alle mine Bønner, og frelst Hans Sjæl, Troen er en stor Gave, Hvad Ingen seer, det seer den grant, og Troer at det er evig sandt, var Gud i Ordet lover. Vi havde et lang Brev fra Hanne, Milet var atter i Haderslev, og fra Maria og Anton og Thilde har vi faaet Brev mens jeg har været syg og et Kort fra Louise, Metha skrev i gaar Aftes da hun var Hjemme et Kort til Anton og et til Isse, og fader skrev et til sin Broder Chrestian, hvor maa jeg dog Takke den gode Gud, at jeg atter kan være oppe, og er bedre, og at han selv har været min Læge,
8 Februar; det bliver da lidt bedre, man gaar langsom, Gud skal have inderlig Tak for alle Ting, med Jesper hørte jeg at det var meget daarlig, hvor har vi slem kold rusket Veir, og strærk Blæst i de sidste Dage med frost, og i dag er det Regn, i gaar var det Søndag, da var Lauris og Chrestine lidt Hjemme, vi sendste igaar et Kort af til Maria, da Metha agtede paa Onsdag at Besøge dem i Sonderburg og Nübel, nu inden Maria tager derfra, naar vi nu bare maa faa bedre Veirlig, Metha har jo glædet sig til denne Tur, jeg læst lige i nogle Værs, i Lutherskmissions blad, Evigt Liv det er at kjende, Jesus, Frelseren; Han, mens alt paa jorden skrifter, Er han trofast Ven. Jesus selv er Kjerligheden, derfor elsker han. Jesusu lever og han beder for sin kjöbte Brud; Thi han vil os alle føre. Lykkeligt Hjem til Gud. Tak trofaste Hyrde og Tilsynsmand, at Du saadan elsker os, ja vi har ogsaa en saadan stor Frelser behov, biv os dog ved Din gode Helligaarnd, altid opladte Ôine for Din store Kjerlighed til os, Thi deri ligger Kraften. Nu kommer Laust lige og fortæller at Jesper er død i Middag han Stakkel har ogsaa længe længtes efter Hjemgangen
9 Februar; I dag har vi rigtig smuk Veir, det blev ogsaa godt i gaar Eftermiddag, da var Friis Husholderske at see til mig, fra Anton havde vi Brev, han sendte sin Vask Hjem, Mathilde talte i gaar i Telefon med Chrestine, Milet havde været i Apenrade og fortalt jeg var syg, nu Telefonerede Thilde igjen hun lille Stakkel, hun ville havde været Hjem at see til mig, nu var Uldevig (?) ogsaa bleven syg, klere trofaste Frelser, jeg beder Dig saa inderlig tag dig af os alle, oVelsign rigelig alle mine kjere Børn, og er det din Vilie jeg skal flytte, saa ved jeg af Dit Ord Herre, at Du vil være dem en kjerlig Moder, men Du ved nok Jesus, at hvis det er den Vilie at jeg vil gjerne leve med dem. Du er de faderløses Fader, og Enkens Forsørger og hvor har Du trolig sørget for vi Søskende, vi mistede saa tidlig hvore forældre, og Du elsker høiere end en Moder staar der, ophold os dog altid ved Din Helligaand i Troen til Dit Ord, Herre, saa er vi rige, ja mere en[d] rige, om vi ogsaa var Di aller fattigste Mennesker paa Jorden.
10 Februar; I Morgen med først Tog er Metha taget til Sonderburg, jeg har bedet Gud om at bevare hende, Milet telefonerede fra Haderslev, hvor han for Tiden hjelper paa Contoret at han ville komme Hjem paa Lørdag Aften, og at Hanne og Børnene skulle komme med Maria Hertil, men nu ved jeg ikke hvordan det gaar, da Metha har fri til Søndag Aften, denne Sag har jeg ogsaa bedet Herren om at tage sig af, Gud ved nok at jeg inderlig gjerne vil Tale Milet, der staar (Jes 31.25.) Jeg vil vederkvæge en træt Sjæl, og jeg vil fylde enhver bedrøvet Sjæl, Tak Herre, Du er hvor Hjelp og Tilflugt Og Du ved Raad i alle Sager, det er bedst at lægge alt i Herrens Haand, jeg ville nu saa gjerne Ønske at Metha maatte have en god Reise, og have lidt Glæde af Turen,
11 Februar; Der har atter for en Tid siden været et stor Jordskjælv i Italien,
13. januar 1915: Omkring 32.600 dræbes af jordskælv på 7,0, der rammer Avezzanoi det centrale Italien
Brink sagde den Aften hos Aablings at sirka 37.000 Mennesker var det gaaet til Grund i nogle faa Minutter, nu læste jeg atter i Dag et Stykke derom i Bladet, den skønne Liridal (?). Messias Jordskjælvet var intet mod dette, ja vi se??rer Menneskets hele Herlighed, ja vi er som Skriften siger Hø, et Verir farer over det og dets sted kjendes ikke mere at Aandepust og alt ligger i Grus, men godt og herlig er det at Guds Ord bliver evendelig, og det er godt at staa paa, ænden det er i Med eller Modgang, og nu den svære krig i hvor Land, da er den 91 Davis Ps en god Trøst, Herren sidder dog selv ved Roret, og det gaar ikke videre som han vil, og den som forlader sig paa Ham skal aldrig beskæmmes, eri heller aldrig gaa til Grunde, i dag havde vi Brev fra Thilde,
14 Februar, Lov og Pris til Gud for al Hans Naade og store Barmhjertighed, Gud vil see Blodet, og lade Fordærveren gaa forbi, glem aldrig det i kjere Børn, at Jesu Kresti Guds Søns Blod renser fra al Synd, og at vi har frihed til at indgaa i Helligdommen ved Jesu Blod, og han er selv Troens Begynder, og Fuldender, og har al Magt i Himlen og paa Jorden. Frøken Bossen var i Morgen at sige os farvel hun skal nu med i Krigen som Sygepleirske, Maria og Metha kom med 2 Toget fra Sonderburg, Tak Herre for alle Ting,
16 Feb; I Det gamle Budskab læste jeg, efter Spurg??? , kjere Læser (?) Hvad er din Nød? Hvad ligger i dag som en ??? Byrde paa din Sjæl? Kom frem med det, Profetens Gud lever endnu og lever for at hjelpe sine Udvalgte Han tillader ikke, at noget som helst G?? skal fattes dig. Tro paa Hærskarenes Herre! Kom til Ham i vor Herres Jesu Navn, og – Jernet skal komme til at svømme. – 2. Kong Bog 6.6. – ”Og den Guds Mand - ?? Jernet til at svømme”. Ja vi har en stor og mægtig Gud og salig er den, der setter sin hele Tillid til ham i hvordan det saa end gaar til, jeg læste ogsaa i Zions Ven. Krestus har lovet sine en sikker Landing, men ikke en rolig Overfart. Tak Jesus, naar Du kun er med, da stiller du alle Storme, paa Livets Seila[d]s. I dag har vi meget smuk Veir, vi vasker sammen med Aablings, Maria skrev igaar et kort til Louise og Thilde, jeg hørte nu lige der skulle være druknet 3 Børn i Laurup af en Familie.
17 Feb; Der er Basar paa Missionhotellet i Tønder i dag, Chrestine og Marie er reist med 1 Toget derud, vi fik ogsaa Antons Vaks afsendt i Middag, Maria skrev et par Ord til Anton, og Thilde i Pakken, da vi modtog Brev fra Mathilde i dag, jeg trak dette Sprog i Middag Ps 23.2. Han lader mig ligge i skjønne Græsgange; han leder mig til de stille rindende Vande. Der staar 3 -4 Vers Han vederkvæger min Sjæl; Han fører mig paa Retfærdigheds Veie for sit Navns Skyld. Naar jeg end skal vandre i Dødens Skyggedal, vil jeg ikke frygte for Ondt, Thi Du er med mig; Din Kjep og Din Stav, da skulle trøste mig.
18 Feb; Jeg læste i Lutherskmissions Blad, Ak det saa ilde ud for os, om Gud ikke skulle bryde sig om just det, som ængster, trykker og bekymrer os! Men saa stor er hvor Gud at end det mindste er ikke for lidet hos Ham at tage sig af. Hvad kan være mere ligegyldig i Verden end en Spurv mere eller mindre? Men Faderen i Himlen har Agt paa enhver af dem, hvad kan være ubetydeligere end et haar fra eller til? Men hvor Fader har talt dem alle.
20 Feb; Trofaste Gud, Du er en levende Gud, og en Gud der har al Magt, bevar hvort Land for Fjernder, hold Din Haand over os alle, det vil Du ogsaa, og beskjærm hvor Keiser og Hans Familie, vi havde i Dag Brev fra Tante Chrestine, Hun skrev at det gik haart til deroppe ved Fronten, havde hendes mand skreven, der er ogsaa bleven flere indkalt, Anton skrev ogsaa i dag, at til Apenrade kom der en hel del unge Mænd fra Elsas, 600 Rekruter og skal der uddannes. Jeg læste i Zions Ven, den nuværende Krig i Profetiens Lys. Der stod til allersist. Vor Tids frygtelige Begivenheder fører med Kæmpeskridt Verden hen imod denne Afslutning. Naar Enden kommer ved ingen, i hvert fald skal vi altid være beredt. Vi skal see hen til denne Fremtid. Ikkemed Frygt men med Haab, maa vi stole paa Hærskarenes Herre hvad Menighedens Trængsler angaar, at han vil bringe sine uskadte igjennem. Trængslen skal kun vare en liden Stund, saa skal den udmunde i Herlighed. Opløft derfor eders Hoveder, ti eder forløsning stunder til.
21 Februar; Det er Søndag Laust var i Formiddag i Kirke, jeg sidder hel alene, Fader og Maria er gaaet over til Lauris og Chrestine der er Møde i Eftermiddag, Chr. Nissen skal Tale, jeg er jo endnu ikke rask nok til at gaa med, jeg føler mig endnu meget træt og svag, Gud sørger for os i alle Ting, hvor er det godt at Maria er Hjemme, og vi har nu tænkt at tage Metha Hjem til Sommer igjen, jeg har i dag skeven et Brev til Mathilde, Maria skrev ogass et Kort til Sonderburg den anden dag, Hanne og Milet kom saa ikke Hjem denne gang, da Metha blev til forrige Søndag, men nu ville jeg dog saa gjerne Ønske at Di kom Hjem i hele Paasken i 5 dage, Det kan Herren ogsaa i sin godhed lade skee, jeg skrev ogsaa for godt en otte dage siden til Arrild, jeg kan slet ikke forstaa at vi intet hører fra dem, ja min stakkels Søster og Svoger, en Søn er med i Krigen, og to kan der komme mere med.
22 Februar; Det er i dag 34 Aar siden min Broder Nicolai reiste til Amerika og de sidste Aaringer har vi intet hørt fra ham, der blev i gaar Aftes Telefoneret her Hjem fra Isse, om jeg i dag kunde komme til Flensburg, hun vilde saa der prøve en anden Læge, det kan jeg ikke, da jeg endnu ikke er rask, jeg skrev et Kort og bad hende om at komme Hjem, og jeg har lagt det i din trofaste Haand, o, Jesus Velsign Louise, og læg hende baade til Sjæl og legeme, for Dit Naades Skyld Herre. Og led Du os selv gaa de Veie vi skal gaa hidintil har Herren hjulpen og han vil fremdeles hjelpe, du er den gode Hyrde der har sat Livet til for os, og Du vil bevare os indtil Enden, jeg læste i gaar Aften Josvas Bog 21.45 Ved (?) der, blev ikke et Ord til intet af alle de gode Ord, som Herren havde talet til Israels Huus, det opfyldtes alt sammen, det var rigtig som Svar paa min Bøn, at Herren vil lade sine dyrebare forjettelser opfyldes paa os, og frelse os alle, der staa slet intet tilbage fra Guds Side. Saa læste jeg i dag Ps 52.11. Jeg vil takke Dig evindeligen, Thi Du gjordte (?) det; og jeg vil bie efter Dit Navn – Thi det er godt – i Paasyn af dine Hellige[.] Det var ogsaa som Svar paa min Bøn, at Deslers ikke skulle blive Vrede over det Kort jeg skrev til Louise, naar kun Herren selv vil gjøre det, og jeg maa blive stille for ham.
24 Februar; Ja du Herre, giv Naade til at være stille, og bær du os alle paa dine Kjerlighedsarme, i Din Haand staar vi tegnet, og Du kjender hvor Skabning, Du kommer i hu at vi ere Støv, og Du vil hjelpe os tilrette, min Sjæl kan kun Love og Takke Dig, Maria er i dag i Kloster, vi har et smuk Veir, hun besøger ogsaa Tante Chrestine, hun har faaet en lille Søn, vi modtog i forgaars Aften Kort derfra, og da kom Louise ogsaa Hjem, Gud velsigne hende hun lille Stakkel, og lad hende finde Ly hos dit frelsehjerte kjere Jesus.
Feb 27; Maria syer i dag hos Chrestine, hun modtog et lang Brev fra Hanne, Di var i Besøg i Egenmølle, da Milet endnu i den Uge var i Haderslev, han havde sidste Mandag Besøgt Thilde, da han reiste dertil, vi har rigtig Storm i dag.
1 Marts; Atter gaar vi ind i en ny Maaned, Herre! Vær Du hvor Kraft og hvort Skjold og hvor Tilflugt, i alt som maa komme, naar vi kun altid maa sidde i Skjul hos Jesus, Han er i gaar og i dag den samme, ja indtil evig Tid, han vil ikke slippe eller forlade os for sit Navns Skyld. I aften kommer Pastor Bruhe at Tale hos Aablings, jeg er jo endnu ikke rask nok til at komme med, Maria syer hos dem endnu i dag, det har i gaar givet et deilig lag Snee, og Veriret er i dag saa smuk, det er saa deilig at see naar al Jordens Smus er bedækket med et vid lag Snee, saadan vil Jesus ogsaa skule os, i den vide Retferdigheds Klædning, saa vi er ganske rene, og der igen Plette eller Lyder (?) er mere at see.
2 Marts; Nu reiste Maria til Apenrade med 1 Toget, hvor hun vil blive en 14 dage i Mathildes Plads, at hun saa kan komme Hjem at Besøge os i den Tid, kjere trofaste Gud beskjærm Maria, og Velsign hende, for hvad hun gjør i mod os, og imod alle hendes Søskende, Maria er opofrende for os alle.
4 Marts, der er i dag kommen to Tog her igjennem med fanger baade fra Rusland Frankrig og Belgien, de stakkels Mennesker saa langt fra Hjemmet, der blev sagt der var hel unge Mennesker i blandt dem, det er svært med denne Krig. I gaar kom Mathilde Hjem, vi har i dag modtaget Brev fra fru Desler, og jeg har skrevet til dem igjen, trofaste Gud gaa selv med dette Brev, og lad det dog blive dem til Velsignelse, og lad dem ogsaa ved det Brev jeg skrev til dem paa Søndag komme Dit frelsehjerte nærmere, hvor gjør det mig ondt for dem, men for Dit dyre Blod skyld set Englevagt om Dem, Du har dog al Magt i Himlen og paa Jorden.
5 Marts; Tak himmelske Fader for Dit Sandheds Ord, jeg læste hvor der staar Ps 9:10.11. Og Herren være den Ringe en Ophöielse, ja en Ophöielse i Nødens Tider! Og de, som kjendte Dit Navn, skulle forlade sig paa Dig; Thid Du har ikke forladt dem, som søge dig Herre! Ja hvor er det godt at Du er os alle en Tilflugt i Nøden, og Du har en inderlig Kjerlighed til os. Og Tak at Du hører Bøn,
6 Marts; I gaar Aften var der Møde hos Aablings, Skjald (Skjold) talte der var mange Folk, Fader og Thilde var med, Louise blev Hjemme hos mig, Tak trofaste Gud at Du for hver en Dag opholder os. Mathilde har været i Kloster i Eftermiddag, hun besøgte ogsaa Bocks[,] der var Misionær Brink, jeg kom i dag i Tanker om, at som en Moder trøster sit Barn vil Herren trøste os, vær Du altid kjere Frelser hvor Trøst og hvor Tilflugt, Du lever altid, til at træde frem for os,
8 Marts; i gaar var det Søndag, da var vi Indbudt af Bager Andresens til Konfirmation, jeg har staaet Fadder til Inger, Lauris og Chrestine og alle Børn og Thilde var paa Velgaard, der blev to Confirmeret, Børnene kommer i Aar før ud af Skolen, for Krigens Skyld, at drengene kan hjælpe ved Foraarsarbeidet, da der er mangel paa unge Kræfter, vi fik ogsaa i gaar et Brev fra Maria, trofaste Gud hjelp os dog tilrette med alt, og lad os gjøre det, der er ret for Dine Ôine, vi er fra Moders Liv af kastet på Dig Herre, og vi maa jo nok komme de forrige Tider i hu, hvor ofte Du har hjulpet os i Nøden og hørt hvor Bøn, Velsign min lille Louise for Tid og Evighed, og vær Du selv, Jesus, ved hendes Side, og styrk kende.
9 Marts; Chrestesen er dø sidste Nat, det er en Medconfirmant af Thilde, hende og Tine Nielsen har bunden Krandse i dag, som di vil ned med til hendes Forældre, fra Anton har vi faaet et Kort og et lille Besøg har vi haft af min Broder Anton fra Kloster, han skulle til Overby, Laust kommer nu lige og fortæller at Karl Andresen skulle være Dø af et Hjerteslag i Toget, han var Misionær, vi kan rigtig nok sige, hvo ved, hvornaar mig er min Ende, som der staar i Salmen.
10 Marts; Louise fik i Aften dette Guds Ord, Esaias 35,3.4. Styrker du afmægtige Hænder, og giver du snublende Knæ Kraft. Siger til de Mistrøstige af Hjertet værer frimodige, frygter ikke! See Eders Gud! Her[re]n kommer, Gjengjældelse fra Gud, han skal komme og frelse Eder. Kjære Fader i Himlen opfyld dette gode Ord paa Louises Hjerte, vær Du hendes Kraft, Laust har været et lille smut i Tønder i dag, og vi havde et kort Besøg fra Nübel i Eftermiddag.
12 Marts; Lauris og Chrestine fik i dag Indbydelse til sin Broders Bryllup, som skal være i Morgen, da han nu ogsaa er bleven indkalt, og skal af sted på Mandag, der er bleven flere indkalt nu igjen, jeg skrev i gaar et lang Brev til Maria, dette gode Ord kom for mig, Kald paa mig paa Nødens dag jeg vil udfri Dig, og Du skal prise Gud for alt, som nu er lagt paa os, vi ved dog at Herren aldrig vil slippe eller forlade os. Ophold Du os selv i Troen til Dig. Herre, og lad Du os selv gaa de Veie vi skal gaa, hidintil har Herren Hjulpen og han vil fremdeles hjelpe,
13 Marts; I Det gamle Budskab læste jeg af Pastor Hansen Hopstrup. Nøden lærer at bede, - og der ogsaa det den skal. Hvem der ikke beder naar han er i Nød, han synder. Den rette Brug af Guds navn er jo efter hvor Børnelærdom i det andet Buds forklaring netop, at vi ”i al hvor Trang paakalde det, bede, love, og takke.” De Guds Mænd som vi læser om i hvor Bibel, har i deres Trængsler søgt hen til Gud. Ja hos dem er det gaaet, som det hedder i Salmen. Jo større Kors, des bedre Bønner. Tænk paa David! I Nøden Davids Harpe klang, Og lifligst toned da hans Sang. Hvad er det hvor frelser tager sin Tilflugt til i sin sørste Nød, i Gethsemane og paa Korset? – Det er Bønnen. Vor Gud venter og forlanger og giver os Lov til at bede i Nøden. ”kald paa mig paa Nødens dag”, siger Han (Ps 50.15) ”Lider nogen iblandt Eder Ondt, han bede,” formaner Apostlen (??? 5.13)
I dag er Anne Chrestesen bleven begravet, Thilde var med at følge Lauris og Chrestine er i Dødstrup til Bryllup, jeg har skrevet et lang Brev til Kliplev, der er Milet Roost ogsaa taget, her er bleven en hel del mere Indkaldt, det er en svær Krig, fra Maria har vi faaet Brev.
14 Marts; Det er Søndag der har været tysk Confirmation, Thilde var i Kirke, i Aften er der Møde hos Aablings, Pastor Mahler, og Vire fra Rødekro skal Tale, Anne Andresen har været her lidt i Eftermiddag, Fader er gaaet op til Peter Cornelsen og Thilde og Louise har ogsa gaaet dem en Tur.
15 Marts; Tak Du trofaste Gud! Du har kun fredstanker med os, Tanker om Fred, og ikke om Ulykke for at skaffe os en Fremtid og et Haab.
16 Marts; I dag har Fridrich Snedkers datter Anna haft Bryllup, vi fik i Aften en Indbydelse fra Tante Chrestine i Kloster, at staa fadder til deres lille Søn.
17 Marts jeg har skreven et lang Brev til Milet og Hanne, og fra Nübel havde vi Brev, som jeg ogsaa i dag har besvaret, Mathilde er atter reist til Apenrade med 4 Toget, trofaste Jesus beskyt hende og frels hende, og forbarm Dig over os alle og hjelp os.
19 Marts; vi læste nu i Middag (Rom 8.34) Hvo er den, som fordømmes? Chrestus er den som er død, - som og træder frem i hvort Sted. Gosmer skriver, Saaledes spørger Paulus. Spørg ogsaa du saaledes, naar Syn og Satan vil storme løs paa dig, og betage dig al Trøst og Tro. Fly til Chesti Kors, betragt ham og se, hvorlunde han bøier sit Hoved og dør; til dig bøier Han det, for dig døer Han, for at Du skal leve, og leve i Ham
20 Marts; i dag er Veiret da atter smuk, men det har sidste nat frosset haardt, igaar var det Blæst og Snee, Fader og Chrestine var i Kloster til Barnedaab, di stod fadder, vi fik ogsaa Kort igaar fra Thilde, Hun var godt kommen an, og havde atter været hos Lægen, og dag har vi modtaget Brev fra Milet, og et fra Anton, og et Kort fra Klipsev.
21 Marts; I gaar Aftes modtog vi en stor Pakke fra Apenrade der var ogsaa et lang Brev i, fra Maria og Gadiner som hun havde kjøbt til mig dem ville Pigerne forære mig, hun ville igaar reise til Sonderburg saa vi venter hende snart Hjem igjen, Herre Jesus følg med hende og før hende godt Hjem igjen, der er Søndag Fader er nu i Aften gaaet over til Aablings der skulle være Samtalemøde, Louise og Metha er gaaet ned til Gartneren, Lauris og Chrestine var lidt Hjemme i Eftermiddag, det er i Morgen Lauris fødseldag, jeg har bunden en lille Buket af foraarsblomster og skrevet et kort. Esai 54.10. Thi Bjergene skulle vige og Høiene rokkes, men min Miskundhed skal ikke vige fra dig, og min freds Pagt skal ikke rokkes siger Herren Din Forbarmer.
23 Marts; Maria ville i dag taget til Kliplev, fra Sonderburg og kommer saa Hjem i Morgen, vi fik Brev fra Thilde i gaar, og jeg skrev til Anton jeg var lidt over til Lauris Fødselsdag, Fader var der om Aftenen, jeg maatte tidlig i Seng, da jeg blev syg igjen, jeg er jo ikke rasl endnu Vi læste i Middag med eet Offer, har Han for stedse fuldkommet dem, som saliggjøres. Ebr 10.14. Paa den samme Dag skal være en anden Kilde for Davids Huus imod Synd og imod Urenhed (Sak 13.1) Du spørger, bange Hjerte; Hvor skal jeg finde Raad? Hvo stiller Sjælens Smerte? Hvo tører Hjertets Graad? Al Verden kan vi trøste; den bedste Trøst kun var. Som Vandet, det man øsse i sønderbrudte Kar. Dog Én er end tilbage; Til Ham, o Sjæl fly han! Udøs for Ham Din Klage; Han hører Synderen.
25 Marts; Min Sjæl Lov Herren for al Hans godhed imod os, vi læste i Middag. Og der skal være en Hytte til Skygge om Dagen for Hede og til en Tilflugt og til et Skjul for Vandskyld og for Regn Dine Vunders Hule, Jesu, altid skule mit bekemte Sind; Esai 4.6. Naar mig Satan truer, Spruder, Ild og Luer, løber jeg derind; der han maa vel udestaa; Er jeg i Din aabne Side, faar han det at lide. I dag har Maria og Isse skreven et Brev til Mathilde, og Jesus, min Sjæl raaber til Dig, tag Thilde i Din Favn, og styrk Du hendes Hjerte, og hendes svage Legeme, vær Du hendes Trøst og Hjelp, og lad hende dog i alle Ting søge skjul hos Dig, jeg er glad ved at Maria atter er kommen Hjem, jeg er i disse Dage slet ikke rask igjen, men har kun Aarsag til at sige herren Tak og Pris, Han vil heller ikke forlade eller slippe os, jeg skrev ogsaa igaar igjen et Brev til Nübel, da vi havde ventet Isses Tøi, Maria kom i forgaars aften fra Kliplev med sidste Tog Kl 10
26 Marts; i dag kom der en Kasse fra Nübel, med en del af Louises Sager, og der var Kage og Smaakager lagt i til hende, til Tante Metha har jeg skreven et Kort. Maria syer i dag hos Chr Nilsens, jeg læste i Bladet at den Salme, Nu takker alle Gud med Hjerte, Mund og Hænder! Var blev digtet af en Pastor Martin Rinckart den 1 November 1648. Da der var bleven Fred i Landet efter Trediveaarskrigen som varede fra 1618-48.
28 Marts; Det er Palmesøndag, det er rigtig et smuk Veir, Fader er gaaet sig en Tur, Maria er over hos Aablings da Lauris og Chrestine er i Døstrup til Confirmation hos Iver Enemarks (?), Di skal i Aften have Møde, Kruse skal Tale der, Louise har skreven til Nübel
29 Marts; det gav i gaar inden Aften et lille lag Sne, og det har sidste Nat frosset meget haart, Maria gjør ren i Stuen i dag, og vi har modtaget et lang Brev fra Frøken Bossen, hun er med i Krigen som Sygepleierske, der var her igaar et Zeppelin Luftskib, og ogsaa et andet Et. O Frelser hvor skal Du have Tak for alle Ting, hold os dog endelig fast ved Dig, og lad os drives af Din gode Helligaand, og lad os aldrig komme bort fra Dig, kjere kjere Jesus, hjelp min lille Louise, Du er samme Jesus som da Du vandrede hernede paa Jorden, jeg læste lige Mathe 9.21.22.
1 April; Det er Skærtorsdag Milet og Hanne og begge Børn kom i Morgen med Toget, og bliver Hjemme til paa Tirsdag, trofaste Gud, Tak for al Din Godhed og Hjælp imod os, og jeg beder dig saa inderlig giv os en Velsignet Paaske, at vi maa have hvor Glæde og Fred i Dig, hjelp ogsaa Thilde tilrette Herre, at Hun dog igjennem alt var der møder hende maa blive draget nærmere til Dig, og giv Du hende Din Fred, vi fik i dag Brev fra Thilde, og det gjør mig saa ondt for hende, men kjere Jesus vær Du dog hendes Beskytter, det er ikke forgjæves at paakalde Dig, hvor har Du nu i Din Kjerlighed hjulpen os tilrette med Louise, og lad os nu tro at det er bedst saadan, Du er nu Hjelper i Angst prøvet til fulde staar der, og Du er hos os i Nød.
2 April; jeg læste lige noget af Pastor Bork. ”Det Ord om Jesu Død og Blod det har saa stærk en Tone, at det opvækker den igjen som før i Synden døde hen, naar han det ret annammer”. Derfor i Hv?? det kun, hengiv dig til Ordet, lad det faa Rum i dit Hjerte, saa annammer du ham selv, som er i Ordet, saa træffer Du Afgjørelsen ikke imod ham, men for ham og siger: Jeg lukker ind, I Sjæl og Sind Dig, Herre min, Med al din Naadegave. Fader er gaaet i Kirke, og Louise er ved at skrive et Brev til Mathilde, Anton venter vi i Eftermidag med 2 Toget.
4 April; 1 Paaskedag vi har et yndig Veir, fra Thilde modtog vi et Kort, hende og Uldevig (?) var igaar reist til Flensburg i Besøg, hos hans datter, Louise modtog en Paaskegave fra Nübel, et Krestus Hoved, og en Dagbog, trofaste Gud beskyt du dog selv min lille Louise, og lad os handle som det er ret for Dig, igaar var det Hanne og Milets Bryllupsdag, da havde de været gift i 6 Aar, Lauris modtog i gaar et par Ord fra min kjere Broder Andreas, han er Soldat og er kommen til Meklenburg, hvor gjorde det mig ondt at høre, at være saa langt borte fra Hjemmet, og fra saadan en Børneflok, i forgaars modtog vi ogsa et Brev fra min Søster i Arrild, Hun skrev at Milet deres Søn fra Kliplev ogsaa var kommen af sted, nu lige til Paaske, hvor der er Sorg i mange Hjem over den svære Krig, men den gode Gud give hvort Land og Rige Seier. Fader og Metha er gaaet til Vollum der er Møde hos Ludvig Vinters Enke,
6 April; nu reiste Anton med 4 Toget, og Hanne og Milet tog af sted i Morgen med første Tog, og hvor lille Isse reiste med dem, almægtige Gud omring Du mine kjere Børn, og bevar dem, Du skal have inderlig Tak for den deilige Paaskefest vi har faaet Lov at nyde med hverandre, og for al Din Hjelp og Naade i alle Ting, Velsign alle mine Børn Herre, og giv dem Din Fred, og bevar Antons Hjerte og Tanker i Dig. Amen. Hanne og Milet var igaar i Kloster, Jessens fra Klautoft Telefonerede efter dem, de var der ogsaa, ude at see alle di Fanger fra Frankrig og Rusland og Belgien, Di Stakler der er saa lang fra Deres Hjem og Deres Kjære, ja hvad en Krig alt fører med sig.
7 April; vi har i dag en øsende Regn jeg har skrevet et lang Brev til Sonderburg, Herren skal have inderlig Tak for alle Børn, og hvor er Milet en god Søn, Herren Velsigne ham, og Herren Velsigne dem alle, og hvor er jeg dog glad ved at vi har faaet lov at være saamange Dage samlede med hvore Børn, den trofaste Gud dog bevar Anton, at Hans Hjerte og Tanker maa bevares i Krestus Jesus vor Herre, Jesus han er den faste Stjerne paa Tankens vilde Sø; fra Isse og Hanne modtog vi Brev, deres Reise var gaaet rigtig godt og di havde igaar Morgen været hos Chrestians Grav, lille Gerda og Karla blev her hos os, skal blive nu lille Tid, da Maria saa tager dertil med dem, og syer for Hanne, til Nübel skrev jeg ogsaa igaar, og Anton fik et lang Brev med til Thilde
9 April; jeg læste paa et Kort. Ich vill dich mit meine Augen leiten Ps 32.8. Die Zeit geht hin, doch deine Treue, Mein Heiland, schmiedet nicht dahin, ja hvilken Trøst, Guds Trofasthed er altid den samme fra Milet modtog vi Brev, og fra Anton et Kort, og igaar et Brev fra fru Desler, Maria Petersen fra Kloster Besøgte os ogsaa igaar, hvor er det en lyst nu at see hende saa glad i Herren. Og i dag har min Broder Anton fra Kloster været her, han fortalte at hvor Broder Andreas kom vist med til Fronten, trofaste Gud bevar min Broder der staar i dit Ord, om ogsaa der falder tusinder ved Din Side, og og titusinder ved Din høire Haand, skal det dog ikke komme nær til Dig, Ps 91 og vi har samme almægtige Gud endnu, før Du ham uskadt til bage Herre, for Dit anvns og store Kjerligheds Skyld, hjelp ogsaa i Nübel, at vi maa forstaa hverandre, og gjøre var som ret er for Dine Ôine, Velsign dem, og led Du dem gjennem denne Prøvelse, trænge igjennem til Din Fred, og blive dine Børn, ved Troen paa Dig Jesus, saamange som Dig annammer har Du givet Magt at hvorde Gud Børn, sæt Engelvagt om min kjere Louise og omring alle mine Børn, med Din Magt og Naade.
11 April; Min Sjæl Lov Herren og glem ikke alle hans Velgjerninger, han saom forlader dig alene Dine Synder, trofaste Gud hvor skal Du have inderlig Tak, Vei har Du alle Stunder Dig Midler fattes ei, ja Du er en Gud der har al Magt, hvor beder jeg Dig vær dem nær i Nübel, giv dem Din Helligaand Herre at Di dog gjennem alt, maa faa deres Sjæle frelse, Velsign dem rigelig, for Dit store Navns Skyld, o, Herre kom Du deres Hjerte nær, og drag dem hel til dig, fra hvor kjere lille Isse havde vi ogsaa Brev i dag, Hun skrev at hun havde det saa godt hos Hanne, hvor Gud dog skal have Tak, for al sin godhed imod os, Velsign Milet og Hannes Hjem kjere himmelske Fader, og giv dog at Milet ikke skulle komme med i Krigen, bevar ogsaa Deilers (?) at hun dog ogsaa maa blive Hjemme, fra Thilde fik vi et Kort i gaar Aftes, hun havde i Flensburg Besøgt hvor gamle Degn Thomsen og famile,
14 April; I dag syer Maria over hos Chrestine, vi havde igaar Besøg fra Nübel, og vi fik ogsaa Brev fra Milet, og sendte Louises Reisekurv af, Du almægtige Gud Du har hjulpen hidindtil, Du vil og fremdeles hjelpe, omring alle mine Børn Jesus, og giv os Din Fred, jeg skrev et Brev til Louise, hvori jeg ogsaa føiede disse dyrebare Ord, som den anden Dag gjorde mit Hjerte saa godt. Alle Herrens Stier er Miskundhed og Sandhed Ps 25.10. hvor er det stort at det er Miskundhed om ogsaa det gaa ad knudrede Veie. Hvor meget er det Gode som Du har gjort mod dem, som Dig frygte, Lovet være Herren, thi han har underlig bevidst sin Miskundhed imod mig Ps 31.20.22. Den, som forlader sig paa Herren skal Miskundhed omringe Ps 32.10. Jesus gaar ikke forbi os som Præsten og Levitan, men han kommer til os i hvor Nød, og bevar os i Hærbærge, der staar Rom 8. Men dersom vi haabe det, som vi ikke see, da forvente vi det med Taalmodighed, saa lær Du os selv at blive stille for Dig, og har jeg feilet Herre, vil Du da selv gjøre det godt, og faa noget godt ud af alle Ting, det er kun i Stilhed og Tillid til Dig, at hvor hvile skal være. Du er dog en Gud der hører Bøn, og Du har selv sagt, beder og I skulle faa.
15 April; I dag er det et Aar siden Anton gjorde sin første Reise ud i Verden, og kom til Broacher, i dag har vi til Apenrade afsendt hans Vask og et Brev til ham og Mathilde jeg læste lige. Hav Tro til Gud, Lad Troens Ôie være vendt mod hvor Gud, se hen til hvor Jesus.
16 April; Ja jeg maa rigtignok sige, hav Tro til Gud, og at den som Troer paa Gud skal aldrig blive til skamme, og jeg ha kun sige Lov og Pris og Tak for al den Naade og Kjerlighed Herren beviser os, vi havde Brev fra Louise i dag di flytter først til Haderslev Mandag eller Tirdag, vi sender 30 M af til Milet, fra Nübel fik vi ogsaa Brev igaar Aften, og jeg har i dag besvaret det, og jeg maa sige Gud tak og atter Tak, Han vil aldrig slippe eller forlade os. Jeg fik lige det gode Ord som staar Ps 130.7.8. Israel! Haab paa Herren; thi hos Herren er Miskundhed, og megen forløsning er hos Ham. Og han skal forløse Israel af alle dets Misgjerninger.
17 April; jeg tænkte i dag paa, Tro paa Gud. Var end dit Ôie seer, ja Herren giv os ved sin Helligaand, altid at holde fast ved Ordet, vi havde Brev fra Mathilde, almægtige Gud omring hende og giv hende Din fred, i Eftermiddag er Bager Andresens Pige kommen ud paa Løgumkloster Sygehus, Lægen mente at det var Blindtarmbetændelse, nu er Laust snart færdig med at grave og vi har en hel del af hvore Kartofler lagt, nu fik vi lige Brev fra hvor lille Luise, hun skriver at vi skal bede for hende, at Jesus maa faa hende heelt, o, Du trofaste Gud, Hvilken glæde naar et Barn saadan skriver, Du som har sagt, at dersom vi beder om noget efter din Vilie da vil du høre, Tak Herre, det er din Villie at frelse os, omring hende med din Kjerligheds Magt, og gik hende Din Fred som overgaar al Forstand, med samt min kjere Søn Milet lad Dit Sandhedsord blive levende for Ham, giv dem Din Helligaand, den skal Veilede dem til al Sandhed, gjør vel imod dem for Jesus Skyld, og slip dem aldrig med samt hans Familie, Herre hør min Bøn.
18 April; det er Søndag Luris og Crestine og Maria og Dide har i Eftermiddag været i Kloster at see Fangeleiren, Lauris var her, han sagde der var bleven en af fangerne Begravet i dag, det havde gjort et meget dyb Indtryk paa Ham, de var en Ruser, de Stakler saa langt fra Deres Hjem, og Deres Kjære, de havde sunget saa smuk ved Graven, Maria og Dide er ikke kommen endnu di Cyklede, jeg har skreven to lange Breve, et til frøken Bossen, og et til min Broder Andreas, som ligger i Meklenburg, Frøken Bossen var i Ôstpröisen da vi fik Brev fra hende.
19 April; Det blev sildig for Maria og Dide igaar Aftes, de havde været hos min Broder Antons, de havde der spilet og sungen saa smuk, vi havde ogsaa igaar eftermiddag et lille Besøg af Ludvig Vinters Enke, i dag havde vi Kort fra Anton. Jeg læste i Det gamle Budskab. ”Alt hvad den Ret færdig gjør skal han faa Lykke til.” David siger Ps 37.25. ”Jeg har været ung og er bleven gammel, men jeg har ikke seet en Retfærdig forladt, eller Hans Sæd at søge efter Brødet.” Ofte seer det rigtignok ud, som om alting lykkes bedre hos den Ugudelige, men det kan vi være overbeviste om, der er ingen Bestandighed deri, Historien beviser det klart og tydelig nok. Derfor gjælder det ogsaa for Guds Børn, ikke at dømme efter Ôieblikket eller at lade sig forføre af Skinnet. ”Alt hvad den Retfærdige gjør, skal han faa Lykke til Mon Jesus tængte saa, da han som Slave var i Poltifars Hus, eller da han glemt af hele Verden sad to lange Aar bag fægslets Mure? Men hvad maatte han snarere bekjende da han skuede tilbage paa sit hele Liv, paa Guds førelser med Ham: ”I tænkte at gjøre ondt imod mig, men Gud tænkte at vende det til det gode.”
20 April; Herrens Veie er ikke hvore Veie, og Hans Tanker er høiere end hvore Tanker[.] Milet Telefonerede i Morgen at di først flyttede paa Torsdag, det bliver netop paa Louises fødselsdag, jeg har nu skrevet et Brev til hende, Herre Velsign Dit Ord paa mine Børns Hjerter, og giv Du dem Herre, en lykkelig Reise, og at De maa bliver tilfreds hvor di kommer hen, vi er dog i Din Haand, og hel afhængie af Dig o Gud, og hvor er det godt.
21 April; Der er Udbetaling paa Meieriet i Dag, vi faar 98 M 40, der er ogsaa i dag et stor Møde paa Hotellet, Maria og Lauris og Chrestine er gaaet derned, Peter Andersen Agerskov og Pastor Lorenzen Rømø skal Tale, det er godt at Slangens Hoved er knust, og Synden forsonet, og vi har Barneskab hos Gud, det var just det store Maal for hele Chresti forsoning, at gjenoprette vort i faldet tabte[.] Straffen er lagt paa Jesus at vi skulle have Fred, og vi har faaet Lægedom ved Hans Saar, trofaste Gud lad mig under alle forhold see paa det store Kjerlighedsværk, der er skeet paa Korset for hvor Skyld, fyld mig med Din gode Helligaand, og Tak, og atter Tak, for at Du værer os med samt hvore Byrder for hver en Dag, ophold mig dog i Troen til Din Kjerlighed[.] i disse Dage har jeg atter tænkt saameget paa hvor kjere Chrestian, det er i denne Tid to Aar siden han laa dødssyg. Herre jeg kaster mig i dine Arme, slip mig aldrig. Der er i Aften Møde hos Aablings, Kruse skal Tale.
27 April; Maria syer endnu hos Chr Nilsens, i Morgen bliver hun Hjemme da skal hun have Børnenes Tøi strøget, hende og Børnene tager af sted Torsdag, saa har di været her i 4 Uger, vi havde Brev fra Louise, og et par Ord fra Hanne, deres Reise var gaaet godt, og di havde dem nu snart indrettet i Haderslev, det er i Morgen den 28 hvor Bryllupsdag, fra Thilde har vi ogsaa nu faaet Brev
29 April; Nu reiste Maria med lille Gerda og Carla trofaste Gud tag du med dem, og giv dem en lykkelig Reise, i din Haand er di godt forvaret, Metha skal med 2 Toget ud til Lægen, Jesus Du som er den store Læge vil Du lade Hvandrof (?) træfffe det rette, et i dag to Aar siden Laust og mig tog til Lunden, da hvor kjere Chr laa dødssyg, inderlig Tak Herre, for din Barmhjertighed indtil denne Stund.

Nyeste kommentarer

04.03 | 16:54

Hej Milert, 13 Antons søn Henning gift med Inga Irene (f. Larsen), de fi...

26.05 | 15:31

Tak skal du have for oplysningen, Erik. Den vil blive lagt ind, og...

26.05 | 14:43

Jeg ved ikke om det har interesse. 13 Anton blev gift med Inga Viola V...

16.12 | 10:03

... du er dog næppe i familie med os, som staver vores Schulz uden 't'.