MENULISTEN

Bind 7

5. juli 1913 - 31. okt. 1913

1913; 5 Juli (Hæbræer 8.11) Og de skulle ikke lære hver sin Næste og hver sin Broder, og sige: Kjend Herren; Thi de skulle alle kjende mig, fra den Lille iblandt dem, indtil den Store iblandt dem, (Es 54.19) Og alle dine Børn skulle være lærte af Herren, og dine Børn skulle have en stor fred. Og (Joh E 6.4.5.) der er skrevet i Profeterne: og de skulle alle være oplærte af Gud. Hver de som hører af faderen, og lærer, kommer til mig, og v. 47.48. Sandelig, sandelig siger jeg Eder: hve[r] som tror paa mig har et evig[t] Liv. Jeg er det Livsens Brød. Jeg har i dag skrevet til min kjere Broder i Amerika hvor ville jeg ønske at Veiret blev smuk i morgen, da vi har i sinde at kjøre til Arrild, vi har i dag kold graa Luft med Blæst.
7 Juli; I gaar var vi saa i Arrild. Vi havde smuk Veir i sær om Aftenen da vi kjörte Hjem, om Morgenen da vi kjørte derover var vi inde hos Maria i Laurup, hvor vi blev og spiste Frokost, der var Tante Metha i Besøg hende fik vi saa med Hjem til Arrild, hvor vi ankom til Middag, vi aflagde ogsaa Peter Roost og sin unge Kone et Besøg di har dem deilig indrettet, og jeg beder Dig Herre drag Du deres H[j]erter til dig, at di dog ikke blot maa tragte efter det der er paa Jorden, men at de dog maa faa Ôinene op for, at der er noget bedre hos Dig, og giv Du Herre Jesus at min kjere Søster Metha maa blive et levende Vidner for hendes Børn og Mand. Gid di dog maa tro og annamme det, at vi er udvalgt i Chrestus Jesus før Verdens Grundvold blev lagt, og inderlig Tak Herre for al din godhed imod os.
8 Juli; Jeg læste hvor Dr. A. Tholuck skriver i sin Andag[t]sbog det kan jo dog ikke nægtes, at saalænge Gud ikke taler til Mennesket i dets eget Hjerte, saalænge kan Mennesket heller ikke forstaa Guds Tale, han skriver ogsaa et Sted. Jeg vil beskikke mit Huus, det falder mig jo ikke vanskelig. Mine Skyldbreve er overstrøgen, min bedste Eiendom tager jeg med mig, mine Børn overdrager jeg til den store Børneforsørger, hvem Himmel og Jord tilhører, mit Legeme til Jorden, og min Sjæl til den der har søgt den, og kjøbt den med sit Blod. Vi har i dag haft rigtig smuk Veir, Anton har sin ferie nu, Han hjelper sin fader i denne Tid, jeg har nu i Aften skrevet et lang Brev til Louise, kjere frelser bevar Du hende for Din egen Skyld, og giv at hun snart maa komme Hjem at Besøge os, hvor er det godt vi staar i Din Haand Herre, og er i alle Ting afhengie [afhængige (formodentligt)] af Dig, Velsign Dit Ord paa alle mine Børns Hjerter, jeg kan kun legge dem i dine frelserarme, der di ogsaa godt bjerget,
9 Juli; i Eftermidag har jeg været i Brede at Besøge gamle Ane, jeg var først hos P H Schmidt og saa var jeg ogsaa hos Præsten, der var ved mig om at faa Metha, men jeg synes bedre om at hun skal blive Hjemme, vi har haft Kort baade fra Mathilde og Louise, hun skrev at di maaske kom Hjem paa fredag Aften, hvor er det godt at Herren vil gaa Synd og Overtrædelser forbi, vi maa tage Jesu hele Fortjeneste, han er hvor Retferdighed, i ham alene seer Gud os rene
10 Juli; (Es 59.10) Thi Bjergene skulle vige og Höiene rokkes men min Miskundhed skal ikke vige fra dig og min fredspagt skal ikke rokkes siger Herren din forbarmer, jeg læste af en Prædiken af Spurgeon hvor han skriver. Jeg behøver min store Mesters frelsende og lægende Haand i hver Time. Naar ikke Herren forsætter det Værk som han har begyndt, saa vil det sikkerligen ikke lykkes. Gud vil befordre sit Værk, han vil ikke drage sin Haand tilbage eller lade Eder omkomme. Herre Du seer at det var min Trøst hos min kjere Søn at Du selv ville ved Din Aand udrette Dit frelseværk i ham, der staar (Ef 35.18) End ikke Daarer skal fare vild. (Luk 9.11) Og han helbredte dem som havde Lægedom behov, trofaste Gud i Himlen tag dig af os alle, og slip os aldrig, og hold mig i Troen til din store Kjerlighed, Jesus Du har betalt for os. Vi har faaet Kort fra Thilde i dag igjen, hun kommer ogsaa Hjem i Morgen fra hendes Besøg i Graasteen, Metha har Olie Gulvet i Sovekammer og Stue, og faaet Haven ferdig Velsign hende rigelig Herre, og Velsign alle mine Børn jeg læste i Bibelen en dag hvor der stod, og jeg vil frelse dine Børn
11 Juli; Det er meget smuk Veir vi har i dag haft en lille Vask, Metha er ved at rulle Tøjet, der er Udsalg hos Brodersen, jeg har kjøbt to smukke Damask Dynebetræk, en lille dreng af Sadelmagerens ringede det for i dag, han døde igaar Aftes, han har ligget længe syg, Anton er med 4 Toget taget til Graasteen, kjere Jesus bevar ham paa Reisen og lad intet ondt ramme ham, før du ham Herre sund og rask Hjem igjen, Du har jo sagt at vi skal ikke være Bekymrede for noget men i alle Ting fremføre det for dig i Bøn og Paakaldelse, Verden er fuld af farer, og vi gaar i fare hvor vi gaar, o Jesus min frelser Beskyt Du ham, og Velsign ham rigelig for Din egen Skyld, Din Velsignelse gjør rig og Du føier ikke Smerte til, staar der skrevet.
12 Juli; Lille Gerda kom med hertil igaar Aftes, hun er rigtig en sød lille Pige, Maria og hendes Mand fra Laurup var her ogsaa, Louise er i Eftermidag Cykle[t] op til Borrig at Besøge Rathenburgs, Thilde er et ærinde i Kloster for Lauris. Thilde skrev i Midag et Kort til Graasteen, at det gik lille Gerda godt hos os.
13 Juli; i dag er det Søndag. Louise var i Kirke, der har i Eftermidag været Ungdomsmøde i Kroen, begge Talere har været hos Lauris og Chrestine at spise, Metha har været i Harris hos Peter Thomsens, hun var der opbudt til Haie, Fetter Johannes har været her i Aften det har i dag været rigtig varmt, hvor er det godt, der falder ikke et Haar af hvort Hoved uden hvor Himmelske Fader vil det, og ikke en Sprurv fra Taget uden Hans Vilie,
14 Juli; Mathilde og Louise er i dag hos Mathias Møller i Borrig, lille Gerda er saa god og fornøjet her, saa vi maa undre os over hende, hun er et lille begavet Barn, Jesus Du er Børnenes Ven, bevar Du hende fra det onde, og Velsign hende for Tid og Evighed.
15 Juli; Det har været varmt i dag, vi har haft Sengetøi ude, Sadelmagerens lille Søn er bleven Begravet, vi havde i Eftermidag et lille Besøg af Peter Cornelsens Kone, Thilde og Louise er nu gaaet en Tur
16 Juli; i dag har der været Udbetaling i Meieriet vi fik henimod 200 M, vi har sendt 200 af for Stave Mathilde og Louise er hos de unge Rathenburgs i Eftermidag, Lauris er kjørende med dem fra Velgaard i Døstrup, jeg og lille Gerda har været over hos Chrestine vi læste i Middag (Es 65.2.) Jeg udbredte mine Hænder den ganske dag til et gjenstridig folk, til dem, som vandrede efter sine egne Tanker paa en Vei, som ikke er god. Gamle Gosmer skriver i sin dagbog, Udbredte frelseren sine Hænder til et gjenstridig folk, som stedse fortørnede ham, uden dog at kunne gjøre ham træt, udbredte han sine Hænder for at holde sin[e] Arm[e] aaben for dem den ganske dag, det er, alle deres Livs Dage, Fred vil Han da ikke gjøre mod dem, som udbreder sine Hænder med Ham.
Ei skal du Ham nogen Gave bringe
Nei det kun er Hans Begjær,
At faa ind Du under Naadens Vinge,
Flygter nøgen som du er,
Bedre end Du selv, din Nød han kjender,
derfor Han af Kjerlig Medynk brender,
Raaber kom Du arme Sjæl,
Kom, her skal du fare vel.
Ei vil Han for dig, din Synd opregne;
See den var dig alt for svær,
Nei, fra Brøde fri Han Dig vil tegne
Selv han din Misgjerning [?],
Er du svag, Han Dig vil vederkvæge;
Er du saaret, Se, Han Dig vil læge;
Er du fattig, Han er riig;
Hvad Han har, Han skjænker Dig
17 Juli; I Eftermidag med 4 Toget Reiser Louise og lille Gerda igjen, Chrestine og mig tager med til Tønder da hende og Louise gjerne vil Besøge hvor kjere Chrestians Grav, og lægge en Krans derpaa, Herre jeg beder dig, ledsag Du os nu alle, vi er dog dine, kjøbt med Dit Blod, og døbt til at tilhøre Dig Jesus, og Du har selv sagt at Du vil ingenlunde slippe os, eller forlade os.
18 Juli; Vi havde Besøg af Lærer Iversen I dag har vi faaet en mild Regn, vi har haft en lille Vask. Jeg læste i det gule Blad (Joh 10.16) Du skal høre min Røst. Det er den gode Hyrde som sige saaledes om de andre Faar, som ikke er af denne Sti, men som han ogsaa vil føre did. Tak Herre Du vil ikke lade Dig uden Vidnersbyrd, men Du kalder ad alle Mennesker vi skal alle høre Din Røst, det er kun din Hensigt at frelse os.
20 Juli; Anton kom igaar Aften fra sin Reise til Graasteen, i dag er det Søndag der er i Eftermidag Kirke og Altergang, Laust og mig ville til Herrens Bord, og jeg beder Dig kjere frelser Velsign os, og lad det ikke være forgjæves, vi maa komme som vi er, dit Blod er givet og udgydt til Syndernes forladelse, inderlig Tak Herre (Ps 25.10). Alle Herrens Stier er Miskundhed og Sandhed. Det er godt at det eene store er Herrens Værk, og at det ikke er os der skal gjøre det, han vil give sin Aand inden i os, og skrive sin Lov i hvore Hjerter, Peter Cornelsen og Kone, og Ludvig Vinter og Kone har været her i Eftermidag, Di var ogsaa til Herrens Bord, Jesus siger hvor inderlig har jeg længtes efter at æde det Paaskemaaltid med Eder førend jeg lider.
21 Juli; Anton har nu i dag begyndt i sin Plads igjen, det er ikke saa let at skal sidde paa Bukken efter en ferie, inderlig Tak Herre for den naadige Bevarelse paa hans Reise, han styrtede paa Cyklen og fald i Grøften, hvor let kunne han ikke være kommen til skade, Herren har dog hold[t] sin Haand over ham, trofaste Gud bevar alle mine Børn i hvor de ferdes, og lad ingen Ulykke ramme dem, frels dem alle for Jesu Skyld, i dag har vi haft Brev fra Louise, og jeg har strax besvaret det, og skrev ogsaa med det samme til Maria, min Broder fra Kloster er her i dag hos Aablings, at gjøre noget i stand ved deres Pump[e], Laust fulgtes med ham da han kom, han fortalte at Di havde været fra Vester Sottrup igaar. Thilde er gaaet lidt i byen med hendes Haandarbejde, hun reiser maaske igjen den 1 August, jeg gaar nu lidt over til Lauris og Chrestine at tale med min Broder.
22 Juli; Jeg har skrevet et Kort til Graasten, trofaste Gud, giv dem din gode Helligaand, og aaben Du selv deres Ôine for Sandheden, det er dog kun dig alene Herre der kan gjøre det, og lad mig aldrig staa Dig i veien Thilde har ogsaa sendt et Brev af til en Veninde i Fjelstrup, i dag eller i Morgen begynder Hundedagene, det har af og til givet lidt Regn i Eftermidag, jeg har været et Ærende hos frøken Willertsen, og hos Alberts der var den lille Maria Bakman i Besøg, hvor seer hun elendig ud lille stakkel, ( d Ps Hans Navn skal blive evindelig; saalænge som Solen varer, skal hans Navn forplantes fra Børn til Børnebørn, og de skulle velsigne sig selv i ham,
23 Juli; (Ps 9.10.11.) Og Herren være den ringe en Ophøielse, ja en Ophøielse i Nødens Tider, Og de som kjende Dit Navn skulle forlade sig paa Dig, Thi Du har ikke forladt dem som søge Dig Herre. Vi har i Aften haft Kort fra Maria, angaaende Thilde, om hendes Plads i Apenrade[.] vi har rigtig haft smuk Veir i dag, Thilde har været ved at gjøre hendes Tøi i stand til Rejsen, Herre nu give det maa gaa hende godt, jeg har i Eftermiddag været nede ved Kromandens gamle Moder,
25 Juli; Spurgeon skriver for en fattig Sjæl er det altid en Frugt af Aanden, naar man kommer til Jesus, Hans Virken er ofte en hemmelighedsfuld. Hvad Du har at gjøre er, at tro paa Jesus, Og naar du troer paa Ham, behøver Du ikke at opkaste det Spørgsmaal, hvorfra din Tro er kommen. Den maa være virket af den Helligaand, som ikke bliver seet i sine Virkninger, Thi han blæser hvor han vil. Troer Du at Jesus er Kristus? Hvis saa da er du født af Gud. Naar du har kastet Dig selv paa Naade og Unaade. I hans Arm da er du frelst. Der er ikke en Sjæl som er kommen til Kristus og ingen forladelse har faaet, der staar skrevet at den som kommer til mig ham vil jeg ingenlunde støde ud, Tak og Lov Herre Jesus at Du alene har betalt for os, Du har ogsaa betalt for min kjere Søn, og baaret Hans Synd, da du døde på Korset. I dag har Andreas Moder og Søn fra Tønder været her. I midag kjørte et Læs fra Drengsted, og Lauris og Chrestine og Børnene, og Thilde var ogsaa med, en Tur til Emmerlev Klev, det skal være saa smuk der, dem fra Velgaard, og Peter Cornelsens, ville ogsaa med, Veiret er meget smuk, Herre ledsag dem, og før du dem godt og vel Hjem igjen, lad ingen Uheld ramme dem,
26 Juli; Min Sjæl lov Herren og glem ikke alle hans Velgjerninger, Han som forlader dig alle dine Synder[,] i Aften har vi et usevanlig smuk Veir, og det har rigtig været varmt i dag, vi har haft en lille Vask, di havde haft en deilig dag igaar paa deres Tur, Milet har Telefoneret at ham og lille Gerda kommer Hjem i Morgen, Louise har faaet friløb paa hendes Cykle, det kostede 8 M, Milet skulle gjerne haft den med til hende, naar Han Reiser igjen, lille Metha er ikke saa rask i den her Tid, hun er falmet meget, kjere himelske Fader vil Du ogsaa af Naade hjælpe tilretter der Du er Herrenes Herre, og Kongernes Konge, og intet er umulig for Gud, og vil Du Velsigne os Jesus i Morgen naar vi er sammen med hverandre for din egen Skyld, lad din kjerlighed til Syndere blive stor iblandt os, af Naade er vi frelste, og ikke af Gjerninger at ikke nogen skal rose sig Herre bevar Maria, og ugyd Din Haand rigelig over hende.
27 Juli; det er Søndag Milet og Hanne og lille Gerda kom med Morgen Toget, bliver til i Morgen[,] Milet Schulz fra Hellevadt har ogsaa været her i dag og Johannes fra Tønder kom nu i Aften, Chestine og Lauris har i Eftermidag været kjørende i Overby efter Børnene, di har været der i Besøg Dide og Misse, i Morgen begynder Skolen igjen, det har rigtig været varmt i dag,
28 Juli; Jeg blev igaar afbrudt da jeg skrev, vi var igaar Aftes over hos Lauris og Chrestine, de kom derfor tidlig hjem fra Overby, vi læste igaar Middag hvor der staar (Joh 16.23.24.) Sandelig Sandelig siger jeg Eder at hvad som helst I beder fadren om i mit Navn, skal han give Eder, Hidindtil have I ikke bedet om Noget i mit Navn, beder, og I skulle faa, at Eders Glæde kan blive fuldkommen og (Ps 9.11) da forlade sig paa Dig, du, som kjende Dit Navn (Ps 25.11.) for Dit Navn Skyld, Herre, forlad dog min Misgjerning, I Morgen er Milet Hanne og lille Gerda reist, Di fik Louises Cykel med, kjere Herre reis Du dog med dem, og bevar dem og frels Du Deres Sjæle, for Dit Navns Skyld[,] Du siger beder og I skal faa, Tak for Dit Ord Herre, lære os ret at gjøre brug af det, og giv Du os Bønnens Aand, Almægtig Gud frels alle mine Børn for Jesu Skyld, Du har selv sagt at dersom vi bede om noget efter Din Vilie da vil Du høre, Tak Herre, og det er Din Vilie af frelse Sjæle.
[1] Naar Du et Reisebud, til mig vil sende, Naar Lyset slukkes ud, Mit Liv har Ende, da lad Din Aand den søde Trøst mig give, At jeg i Himmerig, Som Jesus kjøbte mig skal mig blive[,]
[2] da skal med Ro og Fred, jeg gaa til Hvile, i Dødens kolde Sved forklaret smile; da kan med fryd jeg mine Hænder folde, Og gaa med vunden Sag, En evig Sabatsdag At Helligholde.
Jeg har ogsaa skrevet et Brev til Hellevadt i Morgen, og eet til Louise, Herre Velsign de Ord som jeg skrev paa mit Barns Hjerte, o Herre drag Du hende til Dig, og slip hende aldrig, og hjelp Du mig og Laust, vi staar i Dine Hænder kjere Frelser,
29 Juli; i dag er Mathildes Kom[m]ode bleven afsendt[,] jeg læste i Bladet om den store Togulykke fra Bramminge, det havde være en skrækkelig Nød, naar vi ligger og dø paa hvor Sygeseng er der meget at Takke for, Herre frels os, - Lær vor Herres Vei og Naade, Som han fører sine paa[,] Han vil styrke dem i Naade, Naar Han synes tungt at [?] Herren lever jo endnu, Tier Han saa tal kun du
Storm med Magt til Himlens Volde, Gud kan Intet dig forholde,
30 Juli; Jeg har nu skrevet et lang Brev til Maria for at hun kan være paa Banegaarden at tage imod Thilde paa fredag, Thilde er i Eftermidag i Visit i Brede, hos Friis Huusholderske, vi har rigtig haft et par travle dage med at faa Thildes Tøi Ordnet, jeg er ved at sy Linned til hende, nu gaar jeg lidt over til Chrestine[,] jeg har rigtignok en god Hjelp i Metha, Tak Herre at Du hjelper os for hver en dag, og gid jeg altid maa have mit Blik rettet mod Dig at jeg maa see Din store Kjerlighed til os i Kristus Jesus vor Herre.
31 Juli; i dag har Lauris haft Krampe igjen[,] han har ellers været temmelig rask i Sommer, det var mærkelig, sidste Aar den 31 Juli har han ogsaa haft det han stakkel, alle Ting kommer jo dog fra Herren, der falder ikke et Haar af hvort Hoved, eller en Spurv fra Taget, uden Herren vil det, i Eftermidag har frøken Bossen været her, hun ville sige farvel til Mathilde, Metha og mig har i dag igjen haft en lille Vask, hun er en lille dygtig Pige, vi har i Aar en meget behagelig Sommer, Thilde er nu gaaet sig en lille Tur, i Morgen Reiser hun med Midagstoget, og Herren give nu at det maa gaa hende vel, vi er i alle Ting heel afhængige af Dig o trofaste Gud i Himlen, og ingen Ting er umulig for dig, hvor er det godt godt at intet er umulig for Gud, Tak Herre for al Din Barmhjertighed og Naade indtil denne Stund. Man bliver ikke til skamme ved at forlade sig på Herren, eller ved at Tro Hans Løfter, og forjettelser da er alle Ja og Ammen i Ham.
1 August; Nu er Thilde lige Reist, Gud i Himlen bevar hende, og giv Naade til at vi atter maa samles sunde og raske med hverandre, og bevar os alle fra en ond og uboferdig Dø, Jesus Du har betalt for os, jeg har været saa bedrøvet i formiddag, men Herre giv Du mig Naade til at Tro Dine Løfter og forjetelser, jeg læste lige hvor Pastor Tonnesen skriver, Naar en Troes størelse skal bedømmes, maa man spørge: Hvor meget har den at holde sig til? Naar den kun har lidt holde sig til og enda er fast, saa er det en stor Tro, naar den har meget at holde sig til og endda vakler, saa er det en liden Tro, hvor det godt at der er intet umulig for Gud, jeg har meget at holde mig til, og endda vakler jeg, men en liden Tro er ogsaa en Tro, og Herren vil ikke udslukke den rygende Tande, eller knuse det brudte Rør, Tak og Lov Herre Jesus, I eftermidag med 2 Toget tænkte jeg at ville til Kloster, vi har noget at besørge for Milet, og jeg kan sige at jeg er glad derved, det gjør godt at komme ud til andre Men[n]esker,
2 August; jeg besøgte i gaar Maria Petersen da jeg var i Kloster, og var ogsaa hos min Mands Broder og Kone, deres ældste datter havde i gaar fødselsdag hun var 10 Aar, der var, da jeg kom Hjem kommen Kort fra Louise, hun havde det godt, Kromandens Moder har lige været her, og nu gaar jeg til Brede at Besøge gamle Ane, hvor er det godt, at der intet er umulig for Gud, jeg var ogsaa igaar ved mine forældres Grave,
3 August; I dag er det Hviledag, Laust og Anton har været i Kirke, der er i Eftermidag stor Møde i Nybo, der skal Pastor Hansen Hoptrup, og Missionær Handle, og Andreas Nissen Søvang Tale, Laust og mig kjører dertil og der skulle Johan Jakobsen og Kone ogsaa med, nu er han Dø sidste nat, Men[n]esket udtænker sin Vei, men Herren Stadfæster hans gang, nu er Johan til et større Møde i Himlen, Herre Jesus giv os for din egen Skyld en Velsignet dag, og tag aldrig din Naade fra os, og Herre ophold mig i Troen til dit Ord, og at du er mægtig til at lade gaa i Opfyldelse paa os, det du har skrevet, Hæbræer 8. 10-12.
4. August; jeg læste i et Blad hvor Spurgeon har sagt til sine Venner, om at sætte på sin Gravsten, [”] Til Korset arm og svag jeg haster, og mig i Naadens arme kaster.[”] der stod ogsaa, i Bladet men ikke af Spurgeon – der ved Korset mødes den største Synder, med den største Helgen, der mødes den Nyomvendte med den, der har vandret Aaretal i Kristi Spor, Kommer Du med Svaghed, kommer han med Kraft, han er stræk nok blot du er svag nok, Hans Kraft fuldkommes i din Magtesløshed, Herren leder efter Mennesker, der er villige nok, ogsaa svage nok til, at han kan gjøre sin Gjerning i dem og ved dem, vi havde igaar i Nybo en dejlig dag, og der var ikke saa faa folk der, jeg er bleven forkølet af Turen, Da vi sad i Laden hvor Talen blev holdt, og der var træk der, vi har i dag haft Kort fra Maria, jeg læste lige hvor der staar (Ap Gj 4.12) Og der er ikke frelse i nogen Anden; Thi der er og ikke noget andet Navn under Himlen, givet i blandt Mennesker, ved hvilket vi skulle hvorde frelste
5 August; Metha og Dide er henne efter Grønt, Chrestine og mig ville have hver en Krans over til Jesen, på Torsdag skal han begraves. Snedker Nilsen var i gaar Aftes ved Lauris og ville kjøbe sit Lagerhus. Herre lad det ikke skee, hvis di skulle fortryde det, i dag har vi haft Kort fra Thilde, jeg læste lige i Zions Ven, Jesus Krestus havde særlig sin Opmærksomhed henvendt paa Sjælen, fordi den er den kosteligste og ædleste deel af Men[n]esket, Han vil gjenløse Sjælen og fylde den med guddommeligt Indhold, og at kun Jesus i Sandhed kan gjøre et Menneskes Hjerte stille og lykkelig, der staar (Es 53.6) Vi fare alle vild som faarene, vi vendte os hver til sin Vei; men Herren kastede alle vore Synder paa ham.
6. August; Maria har i dag sendt 15 M Hjem at sette i Sparekassen men Laust beholder dem nogen Tid, da vi skal have afsendt for Træ, vi skylder hende 26 M fra før, Metha er i Eftermidag reist med Dide Aabling til Kloster at faa en Tand ud, Herre vær du nu med og lad det lykkes, di skulle og paa Slottet efter min Hømopathbog. Vi læste i Midag hvor gamle Gosmer skriver i sin Bog. Nei græd ikke! Siger den Gud, som er en Gud til megen Salighed, og hos hvem der er Udgang fra Døden. Løven som er af Guds Stamme har vundet Seier, Vil end en Stjerne vinde og strax skjuler Skyens mørke Krog det Haab, som Stjernen tændte, dog venter jeg din Salighed, Min gud, til hvem jeg raaber, Om heele Verden var mig vred Jeg paa din frelse håber,
Du seer kjere frelser at jeg ogsaa græder imellem, for min gode Søn, men Du er dog Den Herre Jesus der styrker og Trøster mig, Du er Løven som har vundet Seier (Aab 5.5.) ogsaa over Døden. Og jeg har kun Aarsag til at sig[e] Gud Lov og Tak for al Hans Naade, og store Barmhjertighed imod mig,
7 August; I dag er det min fødselsdag da er jeg 56 Aar. Jeg har modtaget Brev fra Thilde og Maria og Louise og et Kort fra Milet, i Aar er der meget forandret men Gud gjør alle Ting vel, hans Navn være Lovet og Priset, i dag er Johan Jacobsen bleven Begravet Laust og mig og Chrestine har været med at følge, Peter Lorentsen Kone var her at tage os med, Laura Petersen og hendes Moder var her, henimod Aften, og Mathias Møllers datter fra Borrig, og frøken Lassen, kjere Him[m]elske fader bevar alle mine Børn, og Velsign dem for Tid og Evighed, giv enhver den Kraft og Hjelp som du behøver og læg din lægende og frelsende Haand paa Tilde at vi dog ikke skal komme til at fortryde at hun atter er kommen fra Hjemmet, og Herre lad det lykkes, dit store Navn til Ære,
8 August; Jeg læste i Sædekornet at vi ikke saadan selv kan beramme et Møde med Herren, men at det kommer over de Søgende som en Gave fra Gud. Så stod der ogsaa. En Guds Mand har sagt! Det er ikke Guds folks Ulykke at vi kan saa lidt, men at vi kan saameget. Herren Hjelpe, at vi maa være ? nok til at lade os frelse af ham. Tak det er et Guds Værk alene med et Menneskes frelse, men vi tror ofte at Gud ikke kunde uden hvor hjelp. Hver er vi nogle daarer, nei for Gud er ingen Ting umulig, i dag har jeg modtaget Kort fra Arrild, jeg har ogsaa skrevet et Brev til Mathilde og Louise, Metha har Oliet i dagligstuen, vi havde i formid[d]ag et lille Besøg af Chrestine Nilsen og hendes lille Barn,
9 August; Af Naade ere I frelste, og ikke af Gjerninger, at ikke nogen skal rose sig, jeg har i Eftermid[d]ag været længe hende hos Jesper, det var daarlig med ham i dag, Metha har gjort rent, og Oliet i Kjøkkenet.
10 August; Vi læste i Mid[d]ag hvor David siger Ps 37.25. Jeg har været ung og er bleven gammel; men jeg har ikke seet en Retfærdig forladt eller hans Sæd at søge efter Brød, i dag er det Søndag Laust har været i Kirke, Mile[r]t fra Hellevadt og Bocks Søn fra Kloster har været et smut her i formid[d]ag, Metha tager med 2 Toget til Skærbæk med Magrethe Hjem, og jeg tænkte ogsaa at reise med det Tog til Skærbæk. Der er et stor Møde der i Missionshuset. Tak Herre Jesus at Du er med os alle dage indtil Verdens Ende, og der er ikke frelse i nogen anden, der er ikke et andet Navn givet under Himlen ved hvilket vi skulle være frelste, og at Du nok kan udrette dit Værk i et Men[n]eske uden hvor hjelp, det er som der Een sagde til mig i formid[d]ag. Herren trænger ikke til os, hvor det godt[.] det er Naade Naade Naade alt sammen.
11 August; Det var en deilig Eftermid[d]ag igaar i Skærbæk Pastor Bruse talede først, han sagde ogsa, paa Dit Ord Herre vil jeg udkaste Garnet, ja hvor er det godt at det er paa Herrens Ord alene, vi maa stole, saa talte der en gammel Missionær fra Kjøbenhavn, han sagde ogsaa i sin Tale, at Jesus elskede ømere end en Moder, ja hvor er det ogsaa stort, Du seer Herre hvor vi elsker hvore Børn, og vil kun deres sande vel, ogsaa at Du elsker dem Høiere, hvor var det ogsaa min Trøst, naar jeg bad for min kjere Søn Chrestian, at Du elskede ham høiere end jeg gjorte, og at det var dit Ord alene jeg maatte stole paa, at Du selv uden min Hjelp kunde udrette Din gjerning i ham, efter [H]Ebræer 8. 10-12. Jeg talede igaar mange Bekjendte, og var i Pausen lidt med Lene Zibenick Hjemme, hvor jeg drak Kaffe, di har ogsaa mistet en voxen Søn. I dag har vi haft et lille Besøg af Orth fra Graasteen og vi talede ogsaa sin Kone, da de kom fra Kirkegaarden, jeg koger i eftermiddag Rabarber af til Saft, Laust er med Aablings at hjelpe dem deres Korn ind.
12 August; I dag er det store Bartholumæus Marked i Lügumkloster. Johannes var her i Mid[d]ag han ville derud, jeg har været lidt hos Chrestine, og nu var jeg inde at se til Jesper, vi læste i Mid[d]ag, hvor der staar Es 54.8 Det Lidet, Verden narede, skjulte jeg mit Ansigt et Öieblik for dig; men jeg vil forbarme mig over dig med evig Miskundhed, siger Herren din Gjenløser, Thi Bjergene skulle vel vige og Høiene bevæges men min Miskundhed skal ikke vige fra dig, og min fredspagt ikke rokkes, siger Herren din Forløser. Tak for dit Ord Herre Jesus Krestus, gjør vel imod os alle efter dit Ord, og frels og Velsign alle mine Børn Herre. O Herre slip dem aldrig, Eder og Eders Børn hører forjettelsen til staar der skrevet, og hos (Es 54.13) staar der, Og alle dine Børn skulle være [op]lærte af Herren og dine Børn skulle have en stor fred.
13 August; Ps 37.5 Vælt din Vei paa Herren og forlad dig paa Ham, han skal gjøre det. Der staar Ps 118.8. Det er bedre at sette Lid til Herren, end at forlade sig paa Men[n]esker. Vi maa huske paa at det er Jesus der frelser, og ikke os, med var vi har sagt og gjort, jeg læste lige i Sædekornet hvor der stod, Men du maa huske paa, at hvordan og hvornaar du møder ham, det kan du ikke bestemme selv, du maa overlade det til ham naar han vil sende Naadens Time fra Himlen. Tak Herre Jesus at det er dit Værk alene ved din Helligaand, ophold mig i Troen på dit Sandheds Ord. Jeg læste i et Søndagsblad, at det var Guds Aand, den trofaste Sjælesørger der var rede til, at vise det bange Sind Bønnens Vei til Herrens Hjerte, det var ogsa min Bøn for min kjere Søn, at Herren selv ville forklare sig for ham. I dag har der været Udbetaling i Meieriet, vi fik kun denne gang 128 M. De 100 M sendte vi af for stave, og de 24 M for Træbaand. Anton har i formid[d]ag været i Reisby for Peter, jeg har i Aften skrevet et Brev til Graasteen, Herre Velsign dit Ord paa deres Hjerter.
14 August; Gosmer skriver. Ikke at vide Noget uden Jesus kristus og Ham korsfæstet, er den nye Pagts Viisdom, og skal være og blive den evige Pagts Viisdom. Og hos Eseias 30. staar der i Hvile og i Tillid skal Eders styrke være, du alene Herre er Troens begynder og fuldender, og Du som har begyndt det gode Værk i et Men[n]eske vil ogsaa fuldføre det, du alene. Vi har i dag modtaget Kort fra Thilde, jeg har i eftermid[d]ag været hos Chrestine lidt, der var Lorens Iversen og Kone fra Vollum at handle. Vi har i dag faaet megen regn.
17 August; Allerførst Tak til Gud at jeg atter i Eftermid[d]ag er kommen op, jeg blev saa syg i gaar Morgen da jeg ville staa op, saa jeg maatte blive i Sengen hele Dagen, det var en Tur i min Mave jeg fik igjen, og havde store smerter. I forgaars den 15 var jeg i Tønder, jeg har maaske nok overanstrengt mig, vi var ved Christians Grav, og gjorde det i stand Tante Andrea og mig, jeg havde et Kors af Blomster og et Lyngkrans med, vi plantede ogsaa Bregner derude, vi var paa Hosbitalet, og hos Nansens hvor jeg hørte at Dide havde faaet Leilighed leiet i Tønder, jeg besøgte ogsaa fru Tru[u?]/[e?]lsen hun havde midstet en Søn paa 15 Aar, Han skulle begraves igaar den 16 paa Burkal Kirkegaard, hvor sin fader ligger, der var kommen Brev fra Louise den Aften jeg kom fra Tønder jeg vil nu skrive til hende i dag, og til Maria Herren give mig Naade og Kraft dertil, ellers formaar jeg intet. Det er Søndag, vi har i dag Blæst og graa Luft, vi har lidt Ild i Kakkelovnen da jeg ikke kan holde varmen, Laust er gaaet ud at spasere, jeg har nu faaet mine Breve skreven, kjere Herre giv du os for hver dag det vi trænger til, baade til Sjæl og Legemen og Velsign os, og alle mine Børn, Jesus bevar du dem til et evigt Liv, Du siger i dit Ord Herre, at dersom vi beder om noget efter din Vilie, da vil du høre, og det er Din Vil[i]e at frelse Sjæle, derfor ved vi af dit Ord, at denne Bøn hører Du, o Gud, du vil ingen Synders død.
18. August; Der staar Es 51 i det 16 Vers. Og jeg lagde mine Ord i din Mund, og skjulte dig under min Haands skygge. Og Es 59.21. Og jeg – dette er min Pagt med dem, siger Herren: min Aand som er over dig, og mine Ord som jeg har lagt i din Mund, skal ikke vige fra din Mund, eller fra dine Børns Mund, eller fra dine Børnebørns Mund, siger Herren, fra nu og indtil evig Tid. Jeg læste om Een hvor der stod, Herren der har Medlidenhed med Syndere, drog mig ned, thi nu lød det i mit indre. Du maa være det, Herren er den eneste Hjelper; din egen fornuft og Visdom, andre Mennesker gode, velmente Raad kan ingen sand Hjelp yde dig. Saa vovede jeg det at kaste mig ned paa Naade og Unaade, og i det samme dryppede som en vederkvægende Dug ned, det Guds Ord Ps 145.18-19. Herren er nær hos alle som kalde paa ham, hos alle som kalde paa ham i Sandhed. Han gjør efter deres Velbehagelighed som ham frygte, og han hører deres skrig, og frelser dem. Ned i mit forpinte Hjerte. Det er mig ikke bevist at jeg klædte Tanker i Ord, men Herren har dog antaget samme for Kalden og Skrigen, og jeg fik Lov til at Tro mine Synders forladelse af Naade alene. Jeg læste ogsaa hvor der staar Es 40.88. Han kan ikke blive træt. Og 1 Petri 5.7. Kaster al Eders Sorg paa ham, Thi han har Omhu for Eder. Evindelig Tak Herre for dit Ord. Og inderlig Tak for din Magt og din Naade. Det er kun dig alene der kan lade Naadens Balsam dryppe ned i hvort Hjerte. Det er dit store Værk Herre ved din Helligaand, det er ogsaa det der var min Trøst ved hvor kjere Søns død, at Du Herre udrettede din Gjerning i Ham efter dit Ord. Jeg er da i dag bedre, Anton er Cyklende i Kloster et Ærinde for Uhrmagerens, han skal ogsaa kjøbe Harlem [?!?] Olie som jeg vil prøve at tage, det er et gammel Raad, Metha har gjort rent i Haven i Eftermid[d]ag, jeg maa rigtignok være glad at jeg har hende hjemme. Hun er en dygtig og god Pige og Herren Velsigne og Bevare dem alle sammen.
19 August; Jeg læst i Palmebladet om den stille Kraft. Der stod Naturens største Kræfter er tause. Lyset er lydløst; men hver en straale virker med underfuld Kraft. Frosten virker saa stille, men de mægtige Isbjerg er deres Værk. Tanken er taus [tavs]. Naturen udfører sine store Værker stiltiende. Gud har ikke ofte talt med lydelig Stemme. Styrke kan ikke høres den er en stille Aabenbarelse. Det stille Ord. Den usynlige Aand. De taler. Sinais Torden blev kun hørt en Gang; men den stille sagte Lyd har gjennemtrængt alle Tider. Troen er stille. Tro paa Jesus Krestus, saa gjenfødes Men[n]esket til en ny Skabning i Jesus Krestus. Fredens flod oprinder i Hjertet, Jesus har al Magten. Faderen har givet ham den. Den hjelpeløse Kvinde rørte ved Sømmen af hans Klædebaand – ganske stille – og blev helbredet. Her er den stille Magt. Forventer vi den og tager imod den bliver hvor Styrke fornyet. Tak Herre for din underfulde Kraft og Magt i det skjulte[.] i dag har vi modtaget Kort fra min Søster i Arrild, hun tænkte at Besøge os på Torsdag. Herre lad det lykkes og vær Du iblandt os. Det har ringet for et Barn i dag fra Harris, som er Dø på Sygehuset, med Anton farver er det bestandig daarlig, han har ligget længe syg.
20. August; jeg læste lige et par Vers, hvor der stod som Overskrift. ”Jeg er det Verdens Lys!” (Joh 8.12.)
(1) O Verdens Lys, som Syramsstagen - Har løftet i din Høiere Haand - Dit Blik er straalende som dagen - som Morgensolen klar din Aand. – Hvor du gaar frem – der seer Du svinde – de onde Magters Skyggetog – Du lader Himmellyset skinne – Ind i hvor dunkel Hjertekrog – (2) O Verdens Lys dig vil jeg følge! Du er mig Livets visse Pant; - Hvad jeg for dig har villet Dølge, - det har Du gjennemskuet alt – du kjender Vrangens skjulte Rifter, - Og Hjertespeilets mindste Brist – dig angerfuld jeg aaben skrifter, - alt det din Aand for længst har vist. (3) O Verdens Lys! Med Syramsstagen, Oplyse Du mit Hjertes Vraa – Jeg vil ei skjælve mer for Dagen, den seer kun, fred dit Øie saa. – Lys for mig ind bag Kistelaaget, - Naar jeg er stedt i sorten Jord – Lys som i Natten Stjernetaget, Med alle Skriftens gyldne Ord. Hvor er det godt at Jesus selv er det Verdens Lys, der skinner ind i enhver Krog, det er ogsaa det, der er min store Trøst, at han selv har ladet det skinne ind i Chrestians Hjerte, vi staar Magtesløse, Jesus er dog selv den der skal udrette Værket, Laust er ved at lave et lille Trækors til at hænge et Krans paa, som jeg vil have ud paa min kjære Søns Grav, Metha skal til at Olie i forstueen, og jeg tænkte nu i Eftermid[d]ag at ville lidt over til Lauris og Chrestine, Veiret er godt, og jeg er i dag meget bedre, o hvor vil man gjerne være rask.
21 August; i dag har min kjere Søster fra Arrild været her, Laust og Metha er nu gaaet med hende til Toget, trofaste Gud Velsign og frels hendes Sjæl. Lad os samles i Dit Rige, for Jesu Blod Skyld. O Herre du seer nok hvor bedrøvet jeg er i dag over min kjere Søns Død, og dog maa mit Hjerte Love og Takke Dig min frelser, som har gjort alle Ting vel, det er jo min Trøst at Du selv har forklaret dig ved din Helligaand for mit kjere Barn og gjort vel imod ham efter (Eb 8. 10-12) Du som hører Bøn til Dig skal komme alt Kjöd, og vi kunne kun lægge ham i dine frelserarme, og hvore Tider er i Din Haand Herre, jeg læste et Værs, i dag hvor der staar,
(1) Hvore Tider staar i Herrens Haand. Han har tællet hvore Livsaar alle - Store Tryghed udi fremmed Lund - I Hans Haand og Værn sig anbefale - Ömt han visker jeg forandres ei - derfor trøstig gaa med mig din Vei!
(2) Tornen som og Rosen han dig giver – Lykkens Solskin som og Nød og Strider – Læg udi hans Skjöd kun alting ned – Han dig skjenker onde, gode Tider! – Lad hans røde gjennemstungen Haand – Støtte dig igjennem Örknens Sand!
(3) Han forlene dig sin rige Naad[e] – Gem dig ved Hans varme faderhjerte – Mens han kjerlig i sit vise Raad – deler her paa ? Fryd og Smerte!- Hvil paa Klippen fast som han har lagt – da han raabte sit: ”Det er fuldbragt!”.
22 August; I dag har vi Regn, vi har modtaget et Kort fra Thilde og Maria, og fra Graasteen en Kas[s]e med Sild til Fader og et Brev fra Hanne, Metha fik ogsaa Kort fra Mie i Hellevadt. Jeg har nu med det samme skrevet til Apenrade og til Graasten, og mine Børen være dig befalet Herre, jeg læste igaar om et Ægtepar der havde bedet for deres Søn, og han var bleven ført til Gud, da han var ved at drukne, i sin Sjæls angst var det Ord falden ham ind, som hans fader ofte havde sagt ”det er en troværdig Tale, og aldeles være at annammes, at Kristus Jesus kom til Verden for at gjøre Syndere salige, iblandt hvilken jeg er den største.” Han sagde da han kom op, I min Nød tog jeg denne Tilflugt til ham, og ved nu, at jeg er et benaadet Men[n]eske, [ny linje] der kan vi atter see Guds store Magt og Naade, at, i saadant Öieblik, at forklare sig for en Sjæl
23 August; I dag har vi plantet en heel deel Jor[d]bær om, Anton har modtaget Kort fra Mathilde, og vi fik igaar Aften et Brev fra Louise, Metha er ikke saa rask igjen, hun er alligevel ikke rigtig stærk. I Morgen for et Aar siden vor Christian og Dide var med hverandre Hjemme, og hvor meget er forandret siden, nu er han i Evigheden, Tak Herre Jesus for din Hjelp og din Naade, lad mig altid blive ved at finde Trøst for dig. Du har gjort alle Ting vel, Du elsker höiere end en Moder. Af Naade er vi frelste og ikke af Gjerninger, at ikke nogen skal rose sig, vi er frelst helt uforskyldt af Naade, Jesus har betalt for os.
24 August; I dag er det Søndag, fader har været i Kirke, der har i Eftermid[d]ag været et stor Kresteligmøde paa Hotellet, Lauris og Chrestine, fader og mig var ogsaa der, der var mange folk, Hans Bertelsen talte først, over Kvinden der kom at drage Vand, skal aldrig tørste, han sagde ogsaa i sin Tale, at vi bevogtes ved Guds Magt, hvor det gjorde mig godt, at vi bevogtes ved Hans Magt, som har al Magt i Himlen og paa Jorden. Han bevarer os alle for sin egen Skyld til det evige Liv, det staar ei til den som vil eller den som løber, men til Gud som gjør Barmhjertighed[.]
25 August; I dag har vi modtaget Brev fra Thilde, og til Louise har jeg skrevet et Brev og sendt hende en 5 M Seddel i, da hun var i forlegenhed, jeg har kjöbt Metha en ny hat, der har rigtig været smuk Veier i dag. Lauris og Chrestine er kjørt til Velgaard i Eftermid[d]ag at see til Andreas, igaar Aftes var jeg henne at see til den gamle af Chr. Møllers, og til Jesper, Johannes fra Harris var her ogsaa.
26 August; Vi har rigtig et deilig Veier, Lauris og Chrestine er kjørende i Drengsted, jeg har haft travlt med at ordne vore Sager, da vi tænkte i Morgen med første Tog at tage til Apenrade[.] Herre dig har jeg bedt om at ledsage os, og at lægge alt tilrette for os, og give os en god Reise, vi er heelt afhængige af dig o Gud, og det er ogsaa godt at vi ikke er overladte til os selv, men til dig, hvor Hyrde og Tilsynsmand, Velsign du os, og dem Herhjemme, og lad os atter samles med hverandre sunde og raske, gjør vel imod os for din egen Skyld Herre, og lad intet ondt ramme os.
3 September; Min sjæl lov Herren, og inderlig Tak til Gud for al hans trofasthed og godhed imod os paa hvor Reise, vi er nu i Eftermid[d]ag kommen Hjem, og har haft en deilig Reise, og bleven godt og hjertelig modtaget[,] først var vi i Apenrade, at Besøge Maria og Mathilde, og hvor glæder jeg mig over at Herren har gjort alt vel imod dem, saa tog vi til Graasteen til Hanne og Milet, da [der] var vi en Dag ude at seile, hvor var det en deilig Tur, og hvor er Naturen smuk, saa besøgte vi en eftermid[d]ag Louise i Nübel, hun har det ogsaa godt, og jeg har kun stor Aarsag til at Takke Herren, nu paa Hjemturen besøgte jeg min Søster Søn og Hans Kone i Kliplev, han har en troende Kone, og jeg er glad for at have været der, og jeg beder dig Herre Velsign deres Hjem, og vær du dem nær, og velsign alle mine Børn trofaste frelser, og drag du dem alle til dig Jesus, at Di maa blive en Løn for din Smerte,

HUL I DAGBOGEN

20. Sep.
I dag har vi haft Sengetøi ude, jeg har i Eftermiddag
været i Brede, det har rigtig været varmt. Vi mod-
tog fra min Broder i Hellevadt, et Billede med deres
Huus paa, som jeg har sendt af til Amerika,
til Mathilde har jeg ogsaa skrevet.
21. Sep.
Det er Søndag Laust og mig har i Eftermiddag været
paa Velgaard, Lauris og Chrestine har været kjørende
i Apterp hos Lærer Petersens, vi har modtaget et
lang Brev fra Thilde i dag, Peter Brinks kone i
Aasp er dø, hun har lidt meget
jeg læste lige i en Bog hvor der stod, jeg stod saaledes
engang ved en ung Kones Dødsleie, med hvem man
de foregaaende Dage ikke havde turdet tale om
Døden, men nu førte hun selv Samtalen hen
derpaa, jeg kunne ikke skjule min forundring
derover, hun svarede: Jeg har i Nat seet Herren;
Han stod paa et ophoiet Sted, omgiven af en forunder-
lig Klarhed, den Side af Bjerget, som jeg skulle

stige opad, var sønderreven af Afgrunde og bevox-
set af Tjørnekrat. Men Herren vinkede ad mig at
jeg trøstig skulle komme. Jeg begyndte at stige,
jeg følte, hvorledes Han drog sig op til sig og
hold mig fast. Endelig kom jeg derop og laa ved
hans Fødder; O, hvor jeg var salig! Ja, jeg bli-
ver Salig i Ham! derpaa døde hun.
Der kan vi atter see Herrrens store Trofasthed og
Magt og Naad, et Meneske drager han paa een
Maade, og een paa en anden; men han slipper
aldrig den Sjæl kan faa, dertil er den for
Dyrekjøbt. og om ogsaa vi bliver utro, saa
bliverhan dog tro, staar der skrevet, han kan
ikke fornægte sig selv. Tak kjære Himmelske Fader
og hold os altid i Troen til din store Kjerlighed til os.
22. Sep.
Vi har haft Sypigen at sy en Vinterkjole til mig af
det stykke Tøi jeg fik af Dide, fra Marie Petersen har vi
modtaget Brev, hun skrev at Marie Jepsen kom hjem
fra Amerika i den Uge, hun skrev om jeg ikke kom
derud en Dag. Chrestian Nielsens Børn kommer ogsaa
hjem i den her Uge, fra hvores Marie har vi faaet Brev

i Aften, Chrestine har i dag faaet en Pige leiet, Fader
har i dag begyndt at grave Kartofler op. Lærer Hansen
i Haris er bleven forlovet.

23. Sep.
Herren har kun Tanker om Fred med os, og ikke
om Ulykke, der staar et Sted i Bibelen, Jeg ved de
Tanker jeg har tænkt om Eder, Tanker om Fred og ikke
om Ulykke, for at skaffe Eder en Fremtid og et Haab.
Metha har oliet i Dagligstuen, jeg har været lidt over
hos Chrestine, der var Anna fra Drengsted, Chrestine
har i dag skrevet brev til Maria og Thilde, og fra
Louise har vi i Aften faaet et Brev.
24. Sep.
I dag har jeg atter kogt Hylbær af, vi har faaet
Lenolium lagt over hvor lille Forstuegulv, det seer
rigtig pæn ud, Chrestine var her hjemme, hun sagde
at Chrestian Nielsen var igaar Aften reist til Kjøben-
havn, Peter havde sendt Telegram efter ham, der
maa jo være noget ved det, Peter Holdts Kone
var her, hun ville jeg skulle komme derover
hun holdt huus der i dag, da Maria heller ikke er hjemme.
25. Sep.
Der stod i Luthersk Missionsblad, Ord om Kresti
Kors, og hvad der skedte indfor Gud paa dette Kors
indeholdes en Guds Kraft til Salighed for hver den
som tror. Det evige Liv, hvilket er Guds Gave
til os i Kristus Jesus vor Herre. (Esai 9. 2.) staar
der. Det Folk, som vandrede i Mørket, saa et stort Lys
over dem som boede i Dødens Skykkes Land, skinnede
et Lys. Gamle Gosner skriver Jobs Gud er ogsaa din Gud;
overlad dig kun til Ham; om Du intet seer, saa
hold i Troen fast ved Hans skjuldte Haand. Den holder
dig, selv om du intet mærker til den, den slipper
dig ikke, og om du end maa sige med Esaias:
vi forventede Lyset, og se her er Mørket.
Der følge kan på Solklar dag, En mørk Skærthorsdagsaften
Da Save? og Menneskers Bedrag, Vil prøve Hjertekraften,
Men Chrestus, du har naadig sagt: Min Fred jeg giver Eder.
Mod den har Verden ingen Magt; den vel om Hjertet fredes.
Vi havde i Formiddags et lille Besøg af Peter af Chr Nielsens
Ham og sin Søster Lise kom igaar Aften hjem fra Amerika.
Lise seer ud efter at hun kan leve, det er vist
Tæring som hendes Broder Hans døde af sidste Vinter,
han kom jo ogsaa Hjem fra Amerika og døde.

der er ikke et andet Navn givet under Himlen ved hvilken
vi skulle vorde Frelste end Jesu Navnet, hvor er det
godt, Herre ophold os i Troen til dette Navn, det var
ogsaa det jeg sagde den gang til min kjære Søn
inden han Døde, Jesus har betalt for Dig, men det
er Gud alene der maa give Aanden og gjøre det le-
vende for en Sjæl, og det vil han ogsaa for sin egen
Skyld, Han har elsket os med en evig Kjerlighed der-
for har han draget os med Miskundhed.
26. Sep.
Ps. 102. 18-21 Han har vendt sit Ansigt til den enli-
ges Bøn, og ikke foragtet deres Bøn. Dette skal skrives
for den kommende Slægt; og dette Folk som skabes
skal love Herren, Thi han saa ned fra sin Hellig-
doms Høisæde; Herren saa fra Himmelen til
Jorden, for at høre den Bundnes Jammer, for at
løse Dødsens Børn. og Ps. 103. 14 Thi han kjen-
der hvor Skabning han kommer ihu, at vi ere Støv.
(Salomon Ord 16.1) Det staar til et Menneske, hvad
han vil sætte sig for i Hjertet; men Tungens
svar er fra Herren. Tak O Gud for det ord lad
det altid være hvor Trøst, hvor Hjælp og hvor Tilflugt.

Hvo vil mig beskylde, Syndens lægte Bylde rive op
paany. Paulus siger glemmende det der er bag-
ved, rækkende efter det der er foran, iler jeg
mod Maalet. Herre Jesus hjelp du os for hver en dag
(Pro Jere (profeten Jeremias) 10.23 Jeg veed Herre! at Menneskets Vei staar
ikke til ham selv, at det ikke staar til ham, som
vandrer, at han kan befæste sin Gang, og (Ordsp 16.9.
Menneskets hjerte optænker sin Vei, men Herren
stadfæster hans Gang. Metha har i dag faaet Indbydelse
til Bryllup, Peter Brinks kone i Aasp skal begraves
jeg har skrevet et Brev til Maria.
27. Sep.
I dag har jeg været i Lygumkloster, Maria Petersen
og mig Besøgte Peter Jepsens Søster som er kommen
hjem fra Amerika, vi var ogsaa paa Kirkegaar-
den, og paa Slottet, og hos min Broder Anton,
vi har i dag haft rigtig godt Veir, og maa sige
Herren Tak for alt i dag.
28. Sep.
Der falder ikke et Haar af hvort Hoved , eller en Spurv
fra Taget uden Herren vil det, saa dør der heller ikke
et Menneske uden Herren vil det, Gud er ogsaa

Herre over Døden, og det er kun Jesus af Nazareth
der kan frelse Mennesker, ikke os. Bager Brodesen
skrev engang til mig, da jeg for flere Aar tilbage
laa i Flensborg paa Diakonisse Anstalt med lille Metha
Lægen faar ikke lov at gjøre mere end Vor Herre vil
Ja jeg maa sige det er bedst at blive stille for Jesus
han er den faste Stjerne på Tankens vilde Sø, og
han hjelper ogsaa her hver en Dag, saa jeg maa sige
ham Lov og Tak , i dag er det Søndag, Laust har været
i Kirke, nu er han gaaet ud at spasere, jeg
sidder alene, Peter Nielsen var her at jeg skulle
komme over at see til sin Søster, Lauris har haft
Krampe i dag, saa jeg vil ogsaa nu gaa lidt over
til Chrestine hun Stakkel, ja Herrens Veie er ikke
hvore Veie, og Hans Tanker ikke hvore Tanker,
men Herren vil os dog kun godt med alle sine
dragelser, Gud har kun een Hensigt med os, og
og det er at faa os frelste, og gid det maa lykkes,
giv Chrestine Naade til at see opad, og være stille
og Herre lad Milet og Hanne faa Viisdom fra Dig
at de maa forstaa at holde Huus med det du har givet
dem, og giv du dem opladte Øine for de Himmelske Goder.

29. Sep.
Metha hjelper i dag Chrestine da de vasker, vi
havde et lille Besøg af Thomas og Amanda, jeg har
nu skrevet to Breve, et til Louise og et til Thilde.
30. Sep.
Vi har sendt en Kasse med Hylbær til Graasten, og
skrevet et Brev, da det i morgen den 1. Okt. er Hannes
Fødselsdag, Fader er i Eftermiddag kjørende med Lauris
og Chrestien i Kloster, Metha skal nu hen at faa
lidt grønt til en Krans, jeg ville binde til Chre-
stians Grav, jeg tænkte at ville en Dag til Tønder
jeg længes efter at tale Dide, jeg læste lige nogle
Vers, Men fra Vuggen og indtil hvor Grav
skal Vorherre selv jo være Skipper
Frygt mit barn da ei det vilde Hav
Herrens Haand vil aldrig Roret slipper
1. Oct.
I Eftermiddag har jeg været i Tønder, hos min kjere
Søns Grav med en Krans, og et lille Kors, Dide var
endnu ikke kommet til Tønder at bo, Milet har i
Aften sendt penge hjem til Afbetaling, vi har sendt
100 M af for Steen, Lauris har for et par Dage siden
kjøbt Peter Meiers Huus, han blev i gaar da di var

i Kloster skrevet for det, Almægtige Gud hjelp dem til-
rette med alle deres anliggender, og lad dem ikke
komme i noget som di bagefter vil fortryde, og velsign
Hanne og Milet i Graasten, og giv du dem den
rette Viisdom og Forstand, og lad dem ikke være vrede
for det jeg skrev i gaar, Herre du er vor Tilflugt, og
du hører Bøn, jeg legger dem i dine Frelsearme
beskjerm du dem, og alle mine Børn, Børn er en
Guds Gave, og er os betroet, di hører Herren til
2. Oct.
Jeg har i dag bunden Amandas Brudekrans, og Metha har
hjulpen at pynte derover, i Aften har jeg været
over at see til Lise Nielsen, jeg syntes hun saa bedre ud.
3. Oct.
Vi har rigtig et smuk mild Veir , Thomas og Amanda
har Bryllup i dag, Metha er Brudepige, vi har
modtaget Brev fra Mathilde, hun havde igjen ikke
været rask, kjere Fader i Himlen lad dog Thilde
ikke blive syg og dø i det Fremmede, jeg har
ogsaa været over hos Chr Nielsens, Lise var som lidt
bedre, hvor Sundheden er et stort Gode.

4. Oct.
Metha kom om Midnatstider fra Bryllup, i
Eftermiddag er vi budt derover til Kaffe, Præstens
Børn var her i Morgen at betale deres Regning 40 M
vi har faaet et Kort fra Maria og Thilde, og Cap Ulderup
hvor Thilde er, har sendt os en stor Kasse Æbler,
Ingeborg og Andesen er i Midag reist til Tandslet, jeg
tror ikke at det er længe siden Andesen har været der
vi har atter i dag rigtig smuk Veir.
5. Oct.
I dag har vi været hos Aablings til Cocolade, Chrestine
og Dide har Fødselsdag hun er nu 11 Aar, og Chrestine
er 33 Aar, jeg læste i Eftermiddag i en Bog hvor der stod
Saa Tak du Herren for din Fødselsdag, du er født
for at kunne blive gjenfødt i Christus. Du maatte
blive et Menneskebarn for at kunne blive et
Guds Barn. Tak Herre du har Udvalgt os i Christus
før Verdens Grundvold blev lagt, og Gud har ikke
bestemt os til Vrede men til at bekomme Salighed
ved vor Herre Jesus Christus, O Herre saa bevar nu
os alle, for din egen Skyld til et evig Liv
det er Søndag, Laust har været i Kirke, det er kold graa
Luft med Regn, vi har Ild i Kakkelovnen i dag, jeg skriver
nu med det samme til Mathilde.

6. Oct.
Vi har vasket i dag, Thomas og Amanda var her
at sige os farvel de reiste med 1-Toget, i dag har jeg
været bedrøvet over min kjere Søn Chrestian. der staar
(Josv. 8.1.) Frygt ikke og reddes (ræddes står der) ikke! gamle Gosner skriver
den, som kjender og levende tror paa Herren, Hans
guddommelige Egenskaber, Hans Viisdom, Almagt,
Kjerlighed, Taalmodighed og Allestedsnæverelse, den
som veed og aldrig glemmer, at han bestandig, alle
Dage har en almægtig, alviis, algod og naadig Gud
og frelser hos sig, som hører ham, førend han
raaber, og har forsikret os, at han selv vil bo
i os, - den som levende tror dette, han maa
ikke, han kan ikke frygte, hvorledes det end
gaar, ja om det endog syntes, som om der ingen
Gud var til. Hans Tanker og Veie, er ikke hvore
Tanker og Veie; Thi som Himlen er høiere end
Jorden, saa er Hans Tanker og Veie høiere end
vore (Esai 55. 8.9.)
8. Oct.
I dag har der været Udbetaling i Meieriet
Vi fik 80 M 60 (et tegn jeg ikke kan tyde må vel betyde Pfennig tænker jeg)
vi sendte 100 M af for Stave, Lauris
og Chrestine ville i dag afsende en Sæk Kartofler til Graasten
kjere Gud lad dem dog snart skrive til os, og bevar du dem

og hold din trofaste Frelserhaand over min kjere Søn
Milet og hans Familie, bliv du Herre den raadende
i deres Hjem, og giv Herre Visdom og Forstand til
at holde Huus med Milet´s fortjeneste, du giver
gjerne enhver som beder dig, uden at bebreide.
Vi har i Aften haft Besøg af Ane fra Ballum, hun
sang den lille Sang for os. Jesus du som elsker mig,
lad mig til dit Hjerte fly, Stormen mægtig reiser sig,
men hos Dig er stille ly, Jesus tag mig i din Favn.
Did er al min Længsel sendt, før mig til din stille
Havn, naar min prøvetid er endt.
9. October
Der er ikke frelse i nogen anden, der er heller ikke
et andet Navn givet under Himlen ved hvilket
vi skulle hvorde frelste end Jesus navnet, Tak Herre Gud
ophold du mig i Troen til din store Kjærlighed til os
i Krestus Jesus, vi er dog dit Værk, og hvore Børn
er en Gave fra dig Herre, men en betroet Gave, som
du har Ret til at tage naar du vil, og vi maa sige
dig Lov og Tak for alle Ting, og du har sagt ve (Pro Esaias
Jeg vil udgyde min Aand over din Sæd, og min Velsig-
nelse over dine Væxster. Tak trofaste Frelser, lad mig aldrig glemme det.

Vi har atter i dag haft Besøg af Ane fra Ballum hun spiste
til Middag hos os, hun gik i Eftermiddag til Borrig, vi
havde i Morgen, og igaar Aftes en øsende Regn,
fader har igaar Aften begyndt at skrive ind i Hovebogen (Hovedbogen?)
10 Octo
Vi havde et lang Brev fra Louise, hun havde sidste Søndag
været i Graasten, hun mente at Hanne og Milet kom
her hjem paa Søndag, jeg har med det samme skrevet
et Brev til hende, da jeg skal tilsende hende noget,
som jeg i dag har kjøbt, hun tænkte at besøge os
først i November, Herre lad det lykkes, og lad os samles
sunde og raske, Ane har atter været her i dag igjen
og spidste til Middag hos os.
11 Octo
I dag har jeg afsendt en Kasse til Louise og to lange
Breve, et fra mig og et fra Metha, frøken Bossen var
her i formiddag, hun reiste hjem, og mente saa at
faa Ophold i Apenrade, at kunne besøge Thilde. Vi
læste i Middag hvor der staar (Jer 32, 40,41) Jeg vil
gjøre en evig Pagt med dem, at jeg ikke vil
vende tilbage fra at gjøre dem Godt. og jeg vil glæde
mig over dem (ved, står der i Biblen) at gjøre dem Godt.

Ps 91. 15. Jeg er hos dem i Nød, O Herre giv
mig Naade til, altid at tro dit Ord, og din
Kjerlighed til os. du er hos os i Nød. du seer nok
min Smerte, og mine Taarer for min kjere Søn
Chrestian, men Herre du tager aldrig feil, og
du har ret at gjøre med dit var du vil, han
var din dyrekjøbte Eiendom Jesus.

12. Oct
Vi har rigtig smuk Veier i dag.
Det er Søndag fader har været i Kirken, Milet tele-
fonerede at han kom hjem med 2 Toget, i Aften er
der Møde hos Aablings, Lærer Chrestesen fra Ballum
og Carl Carlsen fra Randerup skal tale, Tak Herre
at der staar Ps 91.15 Jeg er hos dem i Nød, saa
har du ogsaa været hos min kjere Søn i hans Nød,
det var min Bøn O Gud at du selv efter dit
Ord ville forklare dig for ham, jeg læste lige, at
forældre skulle betænke, at deres Børn først tilhører
Gud, og at han har den største Ret til dem, han
har skabt, opholdt, og forløst dem, alle Børn er kun
betroet Gods. Naar Gud fordrer dem tilbage, har ingen
Ret til at knurre(er i tvivl – kan det passe) derover. Tak Herre Jesus for din store
Kjerlighed og Naade i mod os, du gjør alle ting ret.

13. Octo
Nu er Milet reist med Midagstoget, han var ogsaa
igaar aftes med til Møde, og jeg beder dig Jesus, lad det
Ord vi hørte blive Milet og os alle til Velsignelse, følg
med ham, og lad ham komme godt hjem, i dag for din egen
skyld Jesus lad dog det dyrebare Ord om dig som
Milet hørte, blive ham Liv til Salighed, dit Ord Herre
skal ikke vende tomt tilbage, om ogsaa Ordet som
en Sæd skal ligge noget i Hjertedybet, saa vil du dog
ved din Aand give Naade til Omvendelse, i Manasses
Bøn staar der 8 v. men du har sat Omvendelse for
mig Synder, og i 6 v. men den Barmhjertigehed , som
du tilsiger er umaadelig, og urandsagelig; Thi du er
den høieste Herre, inderlig barmhjertig, langmodig og
meget miskundelig, og du angrer det Onde som du
lader Menneskene vedefares!
hvor er Milet en god Søn, og hvor er jeg glad ved at han
har været hjemme at besøge os, vi har et rigtig yndig Veir
i dag, Solen varmer ordenlig.

14. Octo
I dag har vi kold graa Luft med stærk Blæst
vi har modtaget Kort fra Thilde, frøken Bossen havde
besøgt hende, Herre vil du skjule og tildække det jeg
maaske har feilet, og faa noget godt ud af ethvert


ethvert Ord der er bleven sagt om dig Herre,
Luther siger et Sted at han har gjordt mange
dumme Ting, men Gud har vidst at faa noget
godt ud af det, og det er jo kun alene dig
der giver Omvendelse, det staar der i Manasses
Judas Kongers Bøn, trofaste Gud du er dog den
mægtigste, saa legger jeg ogsaa det i din trofaste
Frelserhaand, for din egen Skyld Jesus lad det
blive vendt til Velsignelse, du ved var det er.

15. October
I dag er det 3 Aar siden Anton kom i lære,
jeg har i dag kogt Kaitter? af Betty Mortesen
har været hos Aablings, hun reiste til Apenrade
igjen, Ane fra Ballum besøgte os i Eftermiddag vi
leste i Middag hold fast ved det du har, at Ingen
skal tage din Krone, Gosmer skriver, men du utro
Hjerte, som daglig bryder Tro og Love, hvor vil
du tage Troskab indtil Døden fra? – Der hvorfra
jeg tager al Naade og Dyd, fra den trofaste Gud
der har forjettet mig Alt, og som formedelst sin Tro-
fasthed og Sanddruhed , ogsaa daglig, ja tusinde Gange
daglig, om jeg behøver det, giver mig det uden

at bebreide. Han som forbliver Tro, om vi end
bliver utro, Han som langt mindre kan glem-
me og forlede os, end en Moder sit Barn, en
Høne sin Kylling, boer den Tillid i dit Bryst, og
den Nidkjærhed at bede til Herren, saa efter du
lider Mangel, saa vil du holde Fast, ved det
du har, og ikke overlade din Krone til nogen
Anden, Naar jeg er svag, og mig saa meget hindrer,
saa lad mig see, hvor Kronen hisset tindrer,
som mig engang, din egen Haand skal fly,
saa faar jeg Kraft og Mod og Lyst paany.

16 Octo
Jeg har atter i dag kogt Hybær af, vi har modtaget Brev fra
Thilde, hun havde nu faaet Bylder, og jeg har med det
samme sendt hende noget Hømopath, kjere Gud i Himlen
læg du din lægende Kraft til det, og lad Thilde blive
rask, aaben du hendes Øine for din store Kjerlighed
til Syndere, i dag er der Missionsfest i Kirken, og
bagefter Bortlodning i Skolen, til fordel for Tirugenti?
Pastor Petersen Tønder taler, Fader og Metha er med,
Peter Cornelsens Kone var her og ville tage mig med
men jeg er ikke saa godt i stand i de sidste Dage.

Jeg læste i det gamle Budskab, hvor pastor Sehaag? (Sehaarg) skriver
at bede, det er at have en Samtale med Gud,
ligesom et Barn, der lægger sit Hoved i Moderens
Skjød og betror hende alt, i forvisning om, at
Moderen forstaar sit Barn, fordi hun elsker det.
Hvilken stor forretlighed har den Himmelske Konge
givet os Mennesker, at vi maa bede! Og ingen
banker forgjæves paa hos ham, han vil give
sine Udvalgte Ret, som raaber til ham Dag og
Nat. Der stod ogsaa at præst Ludvig Havens Hermansborg
mod Slutningen af sit Liv udtalte sig om, Vi skal
bede og vi skal være visse paa Bønhørelse, bede
om det jordiske, bede om det himmelske, bede om
det største; Thi for Guds Magt er intet for stort;
bede om det mindste, Thi for Guds Kjærlighed er intet
for ringe. Der stod ogsaa i Luthers Missionsblad. Peter
det herlige Navn, det Navn som er over alt Navn,
som døde for alle, for dig, og mig, i hvem vi har forløsning
formedelst hans Blod, Syndernes forladelse efter Hans Naades
Rigdom, det sagde jeg ogsaa til min kjere Søn Chrestian
Jesus har betalt for dig, og Tak Herre at du hører Bøn.

Jeg hørte at Anders Nissen fra Sørrup (Sørup?), skulle være bleven
skudt, igaar Aften i Tønder, det er da skrækkelig,
jeg har nu lige skrevet et Brev til Maria, at hun
kan gaa hen at se hvordan det gaar Thilde, O kjere
himmelske fader bevar dem begge to, og Velsign dem
for Tid og Evighed, slip dem aldrig du har dyrekjøbt
dem Herre Jesus, læg ogsaa Thilde, du er den bedste Læge
giv du dem Naade til at tro dine Løfter og forjættelser
til os, Du er selv Troens begynder og fuldender.

17. October
I Sædekornet stod dett Vers. Tusind, tusind dyre Sjæle
taager vilsomt hid og did. Sig dem blot at Ord om Jesus,
medens det endnu er Tid! Og i Luthersk Missionsblad stod
En ret Gudstjeneste bestaar ikke i at udføre Store Ting
hvortil kun faa ere kaldede, men deri, at vi med
en glad og villig Aand udføre de smaa Ting, som
daglig forekommer. Der stod i dag et stor Stykke i Avisen
om det Mord paa Anders Nissen, hvor er det dog for-
færdelig at falde for Morderhaand, Herren bevar os for i Naade.
I gaar Aften talte Anton begge mine brødre Anton og Andreas.
De kom med Toget fra Tønder, jeg var lidt hos gamle Ane
Kjestine, og inde hos Alberts , igaar Aftes.

18. October
Vi har et smukt Veier i dag, jeg er i denne
Tid ved at strikke Uldtrøier til min Mand, Peter Nielsen
var her lidt i Middag, det er daarlig med Lise, jeg
besøgte hende i gaar Aftes, hun vil saa nødig dø, vi
læste i Middag, hvor der staar (Es 49, 14-16) Zion sagde: Herren
har forladt mig, og Herren har glemt mig. Kan en Kvinde
glemme sit diende Barn, at hun ikke forbarmer sig over
sit Livs Søn? Ja, om nogen af dem kan glemme dem, da
vil jeg ikke glemme Dig, se, jeg tegnede dig paa begge
Hænder, dine Mure ere udelig (i min oversætelse står bestandig)for mig, og (Ps 136, 23)
Han kom os ihu da vi vare undtrygte (undertrykte – i min oversættelse står fornedrelse).
det gjælder om at være stille, om end det mod dit Ønske gaar,
det gjælder, Intet selv at ville, Og vide at du ei forstaar,
Og at din Gud selv maa udsee, hvad til dit sande Vel skal skee
kjære frelser jeg beder dig, vær hos Thilde i hendes Nød, du
alene ved hvordan hun har det, rør du ved hende og
helbred hende, giv hende din Helligaand, og giv hende
ved den opladte Øine at hun maa see din store
Kjærlighed, du seer jo Herre at jeg imellem er urolig
men jeg kan jo kun lægge hende i dine frelsearme, og
alle mine Børn, Du elsker høiere end en Moder, har
vi læst i dag, og du hører Bøn Herre. Tak for din store Naade

19. October
I dag havde hvor kjere Søn Chrestian været 26 Aar,
Fader er med 1Toget reist til Tønder, og ville see til Gra-
ven, jeg havde bundet et Kors af Blomster og Grønt,
vi har modtaget Kort fra Maria, og jeg har skrevet et Brev
til Mathilde, Herren give dog at hun snart maa blive
i stand igjen, trofaste frelser hold du din Haand over
hende, og drag du hende heel til Dig, at hun dog maa see
din store Kjerlighed, gjennem alt hvad du tilskikker os.
i dag er der Møde hos Aablings, Viinberg fra Breklum
skal Tale, jeg gaar nu derover, Johannes fra Tønder
var her i formiddag, han spidste til Middag hos os, Heil
fra Høier har ogsaa været her i Eftermiddag.

20. October
Metha og mig skal over at hjælpe Chrestine, di har slagtet et
Svin i dag, jeg hørte at di havde faaet fat i den mand
der havde skudt Anders Nissen, fra Thilde har vi modtaget
Brev, der var hul paa hendes Arm, jeg har med det
samme skrevet til hende, Tak Herre at du hører Bøn
Du ved hvad jeg har feilet i dag, vil du faa noget
godt ud af det for din egen Barmhjertigheds skyld Jesus,
og lad det ikke blive til nogens fordærvelse, Du vil see
til dem som bæver for dit Ord, og i Aanden nedbøiet, hjælp du

Thilde Herre, baade Aandelig og Legemlig, og lad os see
Naade til at samles sunde og raske med hverandre.

21. October
Det er i dag Lauris og Chrestines Bryllupsdag, og lille Chrestians
Fødselsdag, di har Møde der i Aften, Brink kommer at
Tale, Lauris har skrevet til Haandværkerkammer i Flensburg
for os, og mit Suk til Gud er at det maatte faa et
god Udfald, jeg læste i Bladet, at Anders Nissen fra Søvang
var igaar bleven begravet, der var bevist dem alle
vegne fra en stor Deltagelse, jeg tror det var 163
Vogne der var i Ligfølget.

22. October
Vi havde i Formiddag et lille Besøg af Missionær Brink, hvor
talte han godt i gaar Aften, over det der staar Efesus, hvor
Propheten siger, ve mig jeg forgaar, thi jeg har urene Læber
og beer blandt et folk der har urene Læber, ham og Pastor
Berthelsen skal i Eftermiddag Tale i Vollum, hos Ludvig Vinter
Laust og Metha vil med, di kjører vist med Lauris henad?
da Chrestine og Pastor Berthelsen ogsaa kjører med, jeg tror
nok at det igaar var lille Carlas Fødselsdag i Graasten,
jeg havde heel glemt det, jeg vil nu med det samme
skrive et Kort til dem.

Nu kom di fra Møde, det havde været godt besøgt, Fader
maatte til Sengs, han har en slem Hovedpine, Pastor Berthelsen
var ikke kjørt med dem, Ludvig Vinters broder havde hentet
ham her i Bredebro, jeg har været nede i Sparekassen at betale
et afdrag paa 30 M, og 10 M Renter for Milet, nu er der
50 M afbetalt.

23. October
Pastor Tonnesen Hoptrup har talet her i Kirken
i Eftermiddag, der har bagefter været Bryllup Grete Andresen
med Nils Buk (Bock) i Brede, festligheden staar nede i Kroen
jeg har været et lille smut nede ved gamle Ane, hun
havde modtaget Brev fra den syge Pige i Abel, hun
ville at jeg skulle skrive til hende, vi har ogsaa haft
Brev fra Mathilde i dag, det er ikke heel godt med hende,
jeg læste i Missionsbladet hvor der stod, Vær tilfreds i hvilken
Livsforhold Gud har sat dig. Et tilfreds og taknemme-
lig Sind er en dyrebar Lygte paa Livets Vei.

24. October
Jeg har nu for gamle Ane skrevet til den syge Pige i
Abel, jeg hørte igaar at P H Schmidt i de sidste
Dage var kommen hjem fra Amerika igjen, Metha
hjælper i dag Chrestine, da di Vasker, jeg gaar nu hen
til gamle Sine med et Palmeblad.

25.October
Vi havde et lille Besøg af Marie Luise
fra Tinglev, Sygeplejersken var her ogsaa hun havde
en Kurv Kvitter med til mig, jeg var lidt hos
Lise Nilsen i Eftermiddag det var hendes Fødselsdag, hun
er 27Aar i dag, det var daarlig med hende, i Aften
gik jeg en lille Tur, Veiret er meget smuk, jeg
var ogsaa inde at see til gamle Ane Kjerstine

26. October
Fader har været i Kirke, Ludvig Vinter var her i Formiddag
jeg har skrevet et lang Brev til Louise, sidste Aar var
jeg i Graasten om denne Tid, Lauris har i Formiddag haft
Krampe igjen, og lille Kette er heller ikke rask, jeg
gaar nu derover til dem i Eftermiddag, vi læste i Middag
(Tobies 4, 26)Velsign altid Herren, og bed ham, at dine Veie
maa blive rette, og at alle dine Stier og dine Raad maa faa
god fremgang (Kol. 3, 15) Chresti fred seire i Eders Hjerte, til
hvilken I ere kaldte! Fred var det første, Emanuel sagde
da han opstanden for Sine fremstod; fred er den Gave som
Krestus os bragte, fred har han stiftet for os med sit Blod
fred er, hvor Aanden i hjertet regjerer, hvilken fra Faderen
Chrestus har sendt, fred har hvo Chrestus alene begjerer
Chrestus bød fred, og al Ufred var endt.

27. October
I Eftermiddag har jeg været i Skærbek hos Læge med
lille Kette, og jeg tænkte snart naar der ikke kommer
noget i Veien at ville til Kloster i Morgen, da vi
har en del Ærende der at besørge, igaar havde vi et
lille Besøg af Tante Andreas Søn fra Tønder, den lille Chrestian.

28. October
Veiret har været meget smuk i dag, jeg har været
i Kloster, men er meget træt af Turen, jeg kom
Hjem med 4 Toget, min Broder Anton talte jeg ikke
jeg var paa Hjemveien inde hos Mad Brodesen hvor
jeg drak Kaffe, vi har i Aften modtaget Brev fra
Louise, trofaste Gud ophold alle mine Børn, i den
rette sande Tro, og giv Naade til at vi altid maa
see din store Kjerlighed til os i Jesus Krestus.

29. October
Jeg læste lige i Missionsbladet vor Viinberg skriver, Jo ringere
du er i dine egne Øine, desto hellere vil Jesus tage
tilhuse hos dig, Guds frelsende Naade, og Jesu rensende
Blod, tilbydes og tilsiges i Bibelens 8000 urokkelige
Forjettelser, du uværdig Synder som har Naade behov.
Vi fik i dag et Brev tilbage fra Amerika, min Broder
maa jo ikke være paa dette Sted mere, Here Jesus

min Broder i levende Live, saa beder jeg dig, lad os
dog høre fra ham, Du har al Magt i Himlen og paa
Jorden, Kjere Herre Jesus hold din Naadehaand over ham i
hvor han færdes, alle dine dyrebare forjettelser gjelder og
min Broder, der er i dag bleven en Søn født hos den ny
Læres, og Barnet er dø med det samme, di er bleven gift
i foraaret.

30. October
Lærer Jensens lille Søn var ikke dø, Lægen
havde arbeidet meget med Barnet sagdes der, jeg
var over hos Maria Puts at betale Chrestines Vinterhat, og
var med det samme lidt hos Lise, di havde igaar haft en
anden Læge, Metha hjelper i Eftermidag hos Aablings. Laust
skriver Regninger ud, vi sidder helt alene, trofaste Gud
hold din Haand over os alle, og Tak for al din Naade.

31. October
Vi modtog Kort fra Maria, og jeg skrev med det samme, et
Brev til hende, vi læste i Middag, Jeg har seet Ende paa alle
Ting, men dit Bud strækker sig saare vidt, siger David 114, 2
Jeg biede taalmodig efter Herren, og han bøiede sig til mig, og
hørte mit Raab (Ps 40, 1)Bi efter Herren, thi en saadan
skal det gaa vel paa det Sidste (Ps 23, 14).

Nyeste kommentarer

04.03 | 16:54

Hej Milert, 13 Antons søn Henning gift med Inga Irene (f. Larsen), de fi...

26.05 | 15:31

Tak skal du have for oplysningen, Erik. Den vil blive lagt ind, og...

26.05 | 14:43

Jeg ved ikke om det har interesse. 13 Anton blev gift med Inga Viola V...

16.12 | 10:03

... du er dog næppe i familie med os, som staver vores Schulz uden 't'.