MENULISTEN

Bind 12

1. maj 1915 - 20. sept. 1915

Den 1 Mai 1915; Det er i dag min kjere Søster Methas fødselsdag. Jeg afsendte i gaar et lang Brev til hende, og vi modtog ogsaa i gaar Aften et Brev fra Maria, hendes Reise med Børnene var gaaet godt, og Milet og Hanne havde dem smuk indrettet i Haderslev. I dag kommer Metha ogsaa Hjem og har udtjent, jeg har i de sidste par dage tænkt saa meget paa hvor kjere Chrestian, jeg læste i gaar om en Præst der holdt Ligtalen over sin afdøde 14 Aarige Datter, der stod den Trøst i vor Herre Jesus Kristus, som i sit kjerlige frelsehjerte rummer alle sine Børn, de levende og de hensovende, der er vi forenede ogsaa nu og skal vedblive at være det, vi læste i Middag Ps 32.8. Jeg vil undervise dig og lære dig om den Vei, paa hvilken du skal gaa, og Ps 27 staar der for dit Navns Skyld vil du lede mig og føre mig. Gosmer skriver Herren vil tage dig i Haanden og føre dig, saa at du skal vandre sikkert. Han vinker til dig indenfra, ikke udenfra. Lærer at adspörge Herren i Bønnen, da skal du erfare det han forjætter, Hans skjulte Haand skal gribe dig saa veldigt og lede og føre dig, som en Fader leder, løfter og værer sit Barn, uden nogensinde at slippe det af sine Øine og sin Haand. Bliv hos mig, kjære Herre Krist, Naar det mod Natten stunder! Er du hos mig da ved jeg vist, at sødelig jeg blunder. Bliv hos mig til min sidste Stund, Og sig til mig i Dødens Blund: Jeg dig til Himlen fører. Tak Herre for dit Ord, og at vi har en saa mægtig og kjerlig Gud, der selv vil tage os ved Haanden.
4 Mai; Hvor er det godt at jeg har Metha Hjemme nu, men det er værst for Chrestine, da hun ingen har faaet i Methas Plads. Lauris og Chrestine var begge Hjemme lidt igaar Aftes, Vi fik ogsaa i gaar Brev fra Anton, jeg skrev den 1 Mai et Kort til Ham, Metha stryger i dag, vi havde i gaar Vask, vi vil sende Isse en Pakke, jeg vil nu med det samme skrive et par Ord til hende, vi har heer dog smuk Veir, og hvor er der nu i Naturen opvognen til nyt Liv, hvor seer vi Herrens store Skabermagt, og ogsaa i Naturen sin Kjerlighed og Omsorg for alle sine Skabninger, Hans store store herlige Navn være Lovet og priset, og en saadan mægtig Gud er det der selv vil tage os ved Haanden, og føre og lede os, trods al vor Svaghed og Skrøbelighed, kjere Frelser Du som er den store Læge rør ogsaa ved mit Legeme og gjør mig lidt rask, du seer nu hvor gjerne jeg ville Besøge dem i Haderslev, giv du Herre Kraft dertil,
5 Mai; Vi fik i gaar Aften Pakken afsendt til Louise, og i dag har jeg skreven et lang Brev til Mathilde, Metha har begyndt at gjøre ren i hvor Dagligstue, vi kan i Morgen faa Chrestine Bossen at hjelpe, hendes Mand er ogsaa i de sidste Dage kommen af sted, det er to Aar i dag siden jeg kom hjem fra Lunden, da reiste Louise i hende Plads i Nübel, hvor husker jeg det.
8 Mai; Vi fik Kort fra Louise, Hanne er i denne Tid paa Egen Mølle. Maria reiser først i Morgen fra Haderslev til Apenrade, Isse skrev at di havde haft det rart sammen i denne Tid, fra Mathilde modtog vi et Brev, hun har ikke haft det saa godt igjen, hun er jo aldrig rigtig rask, enhver har sit, men maatte Gud bare gjennem alt det han paalægger os, faa hvore Hjerter draget hel til sig, han har kun fredstanker med os, og kjerlige Hensigter med alt hvad han tilskikker os, jeg trak lige det Sprog for en mand fra Harris som er med i Krigen. Ps 25.12. Hvo er den Mand, som frygter Herren? Han skal undervise ham om den Vei, som han skal udvælge, trofaste Gud hvor beder jeg dig or Jesu Skyld frels denne Mands Sjæl, hold din almægtige Haand over ham, at han maa komme uskadt tilbage igjen.
9 Mai; Der er atter bleven en del Indkalt, og Ka[r?]sten Chrestiansen er reist i dag, han er Confirmeret med Anton, ja hvor er det en svær Tid i mange Hjem, men hvor er det godt Herren selv sidder ved Styret, og han vil aldrig slippe en Eneste der forlader sig paa Ham. Det er i dag Søndag, og hvor var denne Søndag svær for to Aar siden, da hvor kjere Chrestian gik bort, men efter Datoen er det den 11 Mai, Tak himelske Fader at Du har været hvor Trøst og Hjelp, Du Herre bliver tilbage, og vil aldrig slippe eller forlade os, jeg sidder alene, Laust er gaaet ud at Spasere. Vi har meget smuk Veir, og i formiddag var han i Kirke, Metha er ogsaa gaaet en Tur, jeg kan jo endnu ikke rigtig holde det af. Det er mit daarlige Ben der er saa svag, men den gode Gud har hjulpen indtil i dag, og han alene ved, var vi behøver og hvad der gavner os bedst.
10 Mai; Vi har vasket lidt i dag, Metha skal nu over i Granskoven efter lidt grønt til en Krans til Christians Grav, jeg læste lige i Joh Ev 15.4. Ligesom Faderen har elsket mig, saa har jeg og elsket Eder; bliver i min Kjerlighed. Tak kjere Frelser for din store Kjerlighed til os, lad os dog blive i din Kjerlighed, jeg beder dig ogsaa saa inderlig for den unge Mand som lige var her, Chr Mathisens Søn af Randerup at du vil omringe ham med din Kjerlighed, Du alene Herre kjender hans Sjæls Tilstand, giv du ham din Fred, og lad ham see din Herlighed, hvor er det dog et herlig Ord, Du har sagt beder og I skal faa, og dersom vi beder om noget efter Din Vilie du vil Da høre os, giv du selv Naade til altid at holde fast ved det sandheds Ord.
11 Mai; Det er i dag to Aar siden hvor kjere Søn Chrestian sov ind, Metha er i Eftermiddag Cyklende ude ved hans grav med en Krans, jeg har ogsaa skrevet et Kort til Haderslev, at jeg maaske ogsaa tager med Fader paa Lørdag, ja Herre Du ved hvor gjerne jeg ogsaa vil Besøge mine Børn, giv Du mig Kraft og Styrke dertil, din Vilie skee. Jeg ville nødig Reise naar jeg skulle blive syg Undervejis, men det er godt at vi maa sige alt til Gud, som er mægtig til at opholde mig, og jeg beder Herre at tage med, og føre mig godt tilbage igjen hvis vi skulle komme af sted.
12 Mai; i dag har vi Regnveir, det blev sildig i gaar Aften for Metha, hun havde seet flyvemaskinen dale ned, vi fik ogsaa i gaar Aften brev fra Hanne. Hvori Louise havde tilføiet et par Ord, Metha har nu lige skreven et Kort til hendes Kosine i Hellevad.
13 Mai; Det er Kresti Himmelfartsdag, der er et stor Ungdomsmøde i Skærbæk. Milet Schulz fra Hellevad var her i Middag og reiste dertil, Bock og Hustru og to Børn var hos Aablings de tog ogsaa hen, og Chrestine ville med, fra Louise fik vi Brev at di saa ventede Fader og mig paa Søndag, der skulle saa nok være en Vogn paa Banegaarden hvis jeg var med, ja Herre Du ved det hvor gjerne jeg vil med, hvis du vil det, og give Sundhed og godt Veirlig, vi er jo dog i alt afhængige af Dig Herre, og hvor er det godt, Du har al Magt i Himlen og paa Jorden, nu der to Lig i Sognet, gamle Sine døde i forgaards Morgen, og i dag har det ringet for en Mand fra Aaby, Ethels Svoger, jeg vil nu lige gaa over at see hvordan det gaar Lauris, da Chrestine er borte, det er kold graa Luft i dag, bare varmen ville komme.
14. Mai; Vi havde Brev fra Maria, og jeg har strax besvaret det, af min Broder Anton havde vi i Morgen et lille Besøg. Tak du almægtige Gud for din Kjerlighed og din Naade, jeg læste lige nogle Værs i Luthersk Missionsblad, hvor er den Ven som lig sig altid bliver, som aldrig aldrig noget Saar mig giver, Som elsker lige varmt naar Solen lyser, som naar i Nat og Nød mit Hjerte? Hvor er den Ven som bliver til det sidste, Tæt ved min Seng naar mine Ôine briste, Naar Dødens mørke Bølger mig forskrækker, Og ingen andens Haand mig Hjelp kan række? Det Jesus er – min Ven for andre Venner, Af alle bedst min Nød han ser og kjender, Han Evigheden har lagt i mit Hjerte, Og derfor ene læge kan dets Smerte.
15 Mai; Fader er nu reist med 1 Toget til Haderslev, jeg kom saa denne gang ikke med, men Herren maa jo forstaa det bedst. Vi har Kulde og Blæst i dag saa jeg kunde ikke vove at gjøre Turen med, kjere Himmelske fader Du seer hvor ofte jeg er et svag Barn, men i Din Haand staar vi alle Tegnet, bevar Du os her Hjemme, og giv min kjere Mand en lykkelig Reise, før Du ham godt Hjem igjen til os, Velsign di Ord jeg skrev til Louise på hendes Hjerte, og oplad Du hendes Ôine, at hun maa see din store Kjerlighed til os, thi Herren er miskundelig og barmhjertig, og forlader Synder og frelser i Nødens Tid. Siras 2.11.
16 Mai; Det er Søndag Lauris og Crestine har været lidt her Hjemme i Eftermiddag, Metha har besøgt Sygepleiersken, vi har endnu i dag kulde og Blæst, hvor er jeg dog glad for at jeg ikke kom med igaar, jeg blev igaar Aften saa daarlig tilpas, og det er heller ikke rigtig godt i dag, i Aften skal Karl Karlsen Tale hos Aablings, jeg blev igaar saa glad ved at læse dette Ord, Ezeciel 34.11.12. Thi saa siger den Herre, Herre: See, da vil jeg, jeg spørger efter mine faar og see efter dem. Som en Hyrde seer efter sin Hjord paa den Dag, han er midt iblandt sine faar, som ere adspredte, saaledes vil jeg see efter mine faar og føre dem frelste Hjem fra alle de Steder, hvorhen de være adspredte paa Sky- og Mørkheds-dag. Tak Herre, ja hvor er vi lykkelige stillet naar vi kan Tro Guds Sandhedsord. Trofaste Gud bevar min kjere Mand, og alle mine Børn, og os her Hjemme i den kommende Nat.
17 Mai; Jeg læste disse Ord, ”Herre, hos Dig, naar du vil hjelpe, gjør det ingen forskjæl, om en har mangen elle ingen Kraft.” I Aften venter vi min kjere Man Hjem fra sin Reise, vi har da bedre Veir i dag, fru Bruhe Apenrade Telefonerede i dag om jeg vilde lade hende faa de 20 M i guld som jeg havde ligende, dem har vi nu sendt af, alt Guldet er bleven Indsamlet nu i Krigstiden, til Anton skrev jeg et Kort.
18 Mai; Maatte vi altid i denne svære Tid, som nu er kommen over hvor Jord, opløfte hvore Ôine til Bjergene hvorfra hvor Hjelp skal komme, at vi i Troens fulde forvisning kan sige, hvor Hjelp kommer fra Herren som skabte Himlen og Jorden, der er i dag Sørgehøitid over Paul Chrestensen fra Borrig som er falden, Georg Andresen var at sige os farvel, han skal af sted med 4 Toget, det er ogsaa en af Antons Medconfirmanter, fra Louise modtog jeg Brev i formiddag, og fader har skrevet et Kort til Haderslev, Thilde reiser i disse dage til Fjelstrup, og vil saa da ogsaa besøge dem i Haderslev. Herre jesus beskyt Du os alle, og giv Du ogsaa Thilde en lykkelig Reise, og inderlig Tak Herre, at Du har bevaret min kjere Mand, og ført ham godt Hjem igjen,
19 Mai; Der har været Udbetaling i Meireriet vi fik denne gang 112.50. Metha har gjort lidt rent i Kjøkkenet og Oliet, jeg læste hvor der staar Jer 24.7. Jeg vil give Dem Hjerte til at kjende mig at jeg er Herren, Gosmer skriver lad det indgyde Dig Mod, og styrke Din Tillid, at han er villig til at bønhøre, Tak Du evige Kjerlighed giv dog alle mine Børn Hjerte til at kjende Dig, omring os alle Du trofaste frelser, Du vil ingens Synders død, hvor det gjelder om at holde fast ved Guds Kjerlighed til os, i Krestus Jesus, deri ligger Kraften og Seiren
21 Mai; Hvor er det godt at Guds Ord er Sandhed, og han som har sagt, at han vil give sin Aand, naar vi beder derom, han er ogsaa mægtig til at give os den rette Pindseglæde, han som har begyndt det gode Værk i et Menneske vil ogsaa selv fuldføre det, og saamange som ham annammer har han givet Magt til at hvorde Guds Børn, og han vil ei knække det brudte Rør, eller udslukke den rygende Tamde (?), og vi maa Tro at han bliver dens Belønner som kommer til ham, og naar vi beder om noget efter hans Vilie, Da vil han høre, og det er hans Vilie at frelse Mennesker, hvor er det store Ting, og Herre forøg os Troen, vi har ikke annammet en Trældens Aand, men en Sønlig udkaarelsens Aand i hvilken vi vasker Abba [eller Abbe?] Fader, dette Ord trøstede mig den anden dag, igaar skrev jeg til Haderslev og afsendt en lille Pakke til dem, de skulle have til Pindsen, trofaste Gud udgyd Du Din Helligaand i rig Maal over dem, og lad dem alle tre finde hvile i Dig Jesus.
23 Mai; Vi har Pindsedag Fader og Anton er gaaet i Kirke, trofaste Gud for din egen Skyld velsign Dit Ord paa deres Hjerter, P Lorensen var at tage Fader med, han skal i næste uge af sted igjen, Anton kom i gaar Aftes med 6 Toget, og bliver til Tirsdag, han havde Brev med fra Maria og Thilde, Naturen straaler nu i al sin Skjønhed, og vi har smuk varm Veir, igaar fik vi Brev fra Hanne og Louise Isse havde en lille Pakke til Chrestine, noget hun havde syet til hende, Tak Herre, at Du selv vil give os Hjerte til at kjende Dig, maatte vi altid see Dig i alle Ting, jeg beder Dig saa inderlig Herre, at Du vil hjelpe Thilde tilrette, og lad hende faa den sande Hjertehvile og Glæde i Dig, før Du hende ogsaa hen, hvor Du vil have hende, gjør vel imod hende for Jesu Skyld, Amen.
24 Mai; 2 Pindsedag Lauris og Crestine Fader og Metha er kjørende i Sølsted, der er Missionsfest Pastor Bracker og Pastor Bruse skal Tale, Anton reiser i Morgen tidlig jeg vil nu skrive mit Brev færdig han kan faa med til Maria og Thilde, der fløi i gaar Aftes to Luftskibe her over Byen, og dag har der ogsaa været en Zeppelin oppe, der er bleven en Luftskibshalle bygget ved Abild, det er saa underlig at tænke sig, at der er saadan en Krig på Jorden, og alt staar saa skjøndt i Naturen, Fader og mig gik os en Tur op paa Kirkegaarden i gaar Eftermiddag, o, kjere Himmelske Fader, lad dog ikke denne Pindsefest have været forgjæves for os, Herre udgyd dog din Helligaand rigelig over os, og hvore Børn, at di dog alle maa komme til at standse for dit Sandheds Ord, det er jo Din Aand der vil veilede os til al Sandhed, Du vil ikke slippe eller forlade os,
26 Mai; Metha har i dag været i Kloster hos Læge, det er Halskathar hun lider af, hun besøgte Maria Jacobsen, og dem på Slottet, vi har hver dag Sommer, Line Bastian fra Abild, har i Eftermidag været hos Aablings, hun havde været med i gaar til det store Møde i Tinglev
27 Mai; Jeg læste et stykke i Det gamle Gudskab af Pastor Andresen Agerskov det var taget af Salme 118. Der stod Bygger Du din hele Salighed paa, at Jesus Døde på Korset? Du kan det ikke af dig selv. Det vidste Salmisten godt. Derfor beder han: ”Kære Herre, frels Dog; kære Herre, lad det dog lykkes.” v 25. At dette ikke eer let, det forstod Salmisten ogsaa nok. Han vidste at et Menneske modsætter sig indtil det sidste. Derfor bad han: ”Lad det dog Lykkes.” Men naar det lykkes Gud at frelse Dig. Da har Du intet andet til Salighed behov end kun ham, Da skal Du erfare at den Hovedhjørnesten, Den bærer dig, den rokkes ikke. Grunden til din Salighed staar fast. Saa kan Du sige med Salmisten: ”Af Herren er dette sket, der er underligt for vore Öine.” v. 23 og Du kan fortsætte med ham: ”Jeg vil takke Dig, Thi Du bønhørte mig, og Du blev mig til frelse.” v. 21 i v. 24 staar der, Denne er Dagen, som Herren har beredt; lader os fryde og glæde os paa den. Tak Herre Jesus, giv Du selv Naade til at vi maa altid have hvor hele Kraft og Styrke i Dig, da skal vi ikke rokkes.
28 Mai; Vi har vasket lidt, jeg har skreven et Kort til Anton og et til Haderslev, og nu skrev jeg et Brev til Louise og lagde i Chrestines Brev, fra Nübel har vi ogsaa i dag haft Brev. Trofaste Gud hjelp Du tilrette i alle Ting, i din Haand staar vi, og Du vil aldrig slippe eller forlade os, jeg læste de gode Ord i dag. Kol 2. 13.14. jeg læste nu Ps 126.5.6. Himmelske Fader velsign dit Sandheds Ord paa Louises Hjerte, omring Du hende, med Din Aand og din store Kjerlighed, og slip hende aldrig, Herre Jesus Chrestus sæt Englevagt om hende, o(g) forbarm Dig for Din egen Skyld, Tak Herre, inderlig Tak, at vi maa Tro at Du fører os, ?? bliver Dens Belønner som kommer til Dig,
29 Mai; Vi har i dag haft Besøg af Desler, trofaste Gud i Himlen Du som elsker enhver af Dine Skabninger, tag dig dog af den stakkels Mand, og giv Du ham Din Fred, for Jesu Skyld, o, Herre Du har dog al Magt i Himlen og paa Jorden, og har Vei alle Steder, slip ham aldrig Herre, men hjelp ham tilrette, Joh 2.25 [ny oversættelse: ”for han vidste selv, hvad der gemmer sig i mennesket”] Og dette er den Forjættelse, som han tilsagde os, det evige Liv. 1 Pet 2.24 Hvilken selv bar hvore Synder paa sit Legeme paa Træet, paa det vi afdøde fra Synden, skulle leve i Retfærdighed; ved Hans Saar vere i lægte [ny oversættelse: på sit legeme bar han selv vore synder op på korset, for at vi, døde fra synden, skal leve for retfærdigheden. Ved hans sår blev I helbredt]. Vi havde i dag Brev fra Louise, Velsign hende Herre, og Velsign dit Ord paa hendes Hjerte, Hun skrev at Maria kom dertil et par dage, da Hanne og Milet tog til Klautoft, kjere Jesus vær Du mine Børn nær med din gode Helligaand.
Søndag d. 30 Mai; Der har været Møde i Eftermiddag hos Aablings, Vinberg har Talet Fader og Metha og jeg har været der, men jeg maatte gaa før det var forbi, den første Salme de Sang var Befal Du Dine Veie, Tak Herre, Din Gjerning kan ei feile, Ei standses kan Dit Fjed, Naar Du til os vil ile, Med Hjelp og Bistand ned, han talte over et Kap i Esaias, jeg læste lige i Zions Ven, Gud er den uomskiftelige uforanderlige Fader, der leder alt og vil føre alt i hvert Liv herlig ud, selv om det er nok saa haardt og smertelig. Den himmelske Fader tænker ogsaa paa saakalte Smaating. Han ser ind i den enkeltes Liv, intet er ham for stort og intet for smaat, i Matthæus Evangelium 6 viser Jesus hen til at Gud klæder Blomsterne, og føder Fuglene, og siger i skulde han ikke meget mere gjøre dette for Eder i lidetroende; Han bringer Faderen ind i det daglige Liv. Hvis vi greb det og barnlig troede, at Jehova ikke blot er vor fader men at han ogsaa med faderlig Kjerligehd, har Omsorg for os og hvore Fornødenheder, at han omgiver os med sin Kjerlighed at han sørger for alt, og at han virkelig griber ind i hvort Liv, vilde vi ikke gjøre os nogen Sorger, Thi da vilde vort H[j]erter være fuld af Ro og Tillid, en saadan fader trænger vi alle til, og en saadan er Jehova. Der aabenbare sig for os og meddeler sig til os i Jesus Kristus, Du trofaste Fader meddel Dig ogsaa til Desler i Nübel, Herre sæt Englevagt om ham at der ikke skal skee en Ulykke, lad ham dog for Jesu Skyld, faa Ôie paa Din Kjerlighed Herre forbarm Dig, og slip ham aldrig, med samt al hans kjere familie,
Mai 31; Atter staar vi ved en Maaneds slutning. Joh Ev 16.22.33. Joh Ev 17. Jesu Yperstepræstelige Bøn. Vers 24-26. Fader! Jeg vil, at de, som Du har givet mig, skulle og være for mig hvor jeg er, at de maa skue min Herlighed, som Du har givet mig; Thi Du har elsket mig, førend Verdens Grundvold blev lagt. Retferdige Fader! Og Verden kjendte dig ikke, men jeg kjender Dig, og disse have kjendt, at Du har udsendt mig. Og jeg kundgjorde dem Dit Navn, og vil kundgjøre dem det, paa det den Kjerlighed, hvormed Du elsker mig, skal være i dem, og jeg i dem, dette Sprog trak jeg for D Eb 6.17.18. vi fik Brev fra Mathilde og Anton, du frelser, omslut Du alle mine kjere Børn og lad dem se din Kjerlighed. Du har elsket os indtil Døden, ja Korstes Død, Du vil heller aldrig slippe eller forlade os, Herre Du vil hjelpe enhver af os tilrette, tag Du Thilde ved Haanden, og før Du hende hen hvor Du vil have hende, Vei har Du alle Steder, Dig Midler fattes ei, Du seer ogsaa mig kjere Jesus, rør dog ved mig, og læg mig, jeg ville saa gjerne være rask, men Du forstaar det bedst Herre, og jeg har kun Aarsag til at Love og Prise dit Navn, og Takke for hver en Dag, Du holder Din Haand over mig,
1 Juni; Jeræmias 33.6.4. Se jeg vil lade deres Lægedom og Sundhed tage til, og læge dem, og aabenbare dem overflødig Fred og Troskab. Og de skulle forfærdes og bære over alt det Gode og over al den Fred, som jeg vil give dem. Gosmar skriver i sin dagbog, Din Frelser vil ikke blot tilgive dig, men ogsaa trøste Dig, og ikke blot trøste Dig, men ogsaa helbrede Dig for alle Dine Brist. Vi fik nu et Brev fra Milet, de ventede jo snart mig og Chrestine, ja hvor vilde jeg dog gjerne med, kjere Gud hvis det er din Vilie da giv Du mig Kraft dertil, til Mathilde har jeg ogsaa skreven og sendt hende noget Hømogalh [evt. Hømopalh], jeg har jo i sinde i Morgen at tage over til Damm, om der maaske kunde være noget der kunde hjelpe mig, Herren forstaar det bedst, var der gavner os, man vil saa gjerne være rask.
2 Juni; i formiddag har jeg været Scherrebek [Skærbæk] hos Damm, det var hele Organismen der var svækket og Hjertet, hvor Gud skal dog have Tak for al sin Hjelp i dag, Herre Jesus læg Du din Velsignelse til de Midler jeg faar, uden Dig er det dog intet, enhver har sin Visdom fra Dig Herre, jeg besøgte Pfotograf Grønlund, der sad jeg og skrev et Brev til Louise, da det varede saalænge inden Toget gik af igjen, det er lille Abeline Aablings fødselsdag hun er 7 Aar nu, Chrestine er i Eftermiddag i Tønder, Kette skulle have en Tand ud. Chrestian fik ikke sin Tand ud, da det kom til stykket, Chrestine havde kjøbt sig en ny Sommerkaabe, hun talte ogsaa hvor Svigerdatter Dide, hun havde to Soldater Indkvarteret, der er saa meget Miletær i Tønder i denne Tid, jeg læste lige i Siraks Visdom 38. Chr en Læge med den Ære, der tilkommer ham, at Du kan bruge ham i din Nød; Thi Herren har og skabt ham. Thi Lægedom kommer fra den Høieste, og af en Konge skal hin saa Skjænke. Herren har skabt Lægemidler, af Jorden, og en forstandig Mand lader ikke haant om dem. Ved disse Midler have de helbredet og borttaget folks Lidelser
4 Juni; Fru Dagmar Stæcker i Indien skrev, Ogsaa her venter vi fredsfyrstens Komme, Hvor godt at vi ved, at han holder alt i sine stærke Hænder, og at han aldrig tager feil hvor har jeg i dag været bedrøvet, men Gud har ophold mig. Gud er ogsaa hos os i Angst, og han vil see hen til den som bæver for Hans Ord, og han er hos os i Nød, og Herre Jesus slip aldrig en eneste af os, i Nødens Stund, Du herre holder alle Traadene i Din Haand og styrer al Verdens Gang, jeg beder dig saa inderlig giv os i Morgen en lykkelig Reise hvis vi kommer af sted, og vær Du selv i hvor midte, at vi dog maa have Velsignelse af at samles, fra Maria havde vi et lang Brev, jeg hørte nu lige at Maria Kamp havde brækket Benet.
13 Juni; Min Sjæl Lov Herren og glem ikke alle hans Velgjerninger, jeg kom igaar Aften Hjem fra min Reise, og maa sige den trofaste Himmelske Fader inderlig Tak for alle Ting, og for en lykkelig Reise, Lauris og Chrestine tog med mig den 5 Juni og reiste atter Hjem igjen d. 7. kjere Gud Velsign mine Børn i Haderslev og giv Du dem, det di behøver, baade til Sjæl og Legeme, David siger at han har været ung, og er bleven gammel men han har aldrig seet en Retfærdig forladt eller hans Sæd at søge efter Brødet, o, Jesus være Du Louise nær og hjelp hende, det vil Du ogsaa, Du er en Gud der hører Bøn, og dit Ord er evig Sandhed, lad nu ogsaa Thildes foretagende lykkes Herre, at hun maa kunde udfylde den Plads paa Kontoret, giv Du hende Visdom, og Velsign hende og Maria rigelig af Naade, vi er ?? Dine Hændes Værk. Thilde reiste med mig her Hjem igaar, og tager atter af sted i Morgen med første Tog, Læhrer Deslers i Nübel har i de sidste dage haft en stor Sorg, deres ældste Søn Ernst er druknet ved Badning, vi modtog i forige Uge et Brev fra Ham, som fader saa sendte til Haderslev til mig, da han havde bedet om at jeg skulle skrive dem et Trøstens Ord. Herren tager aldrig feil, og han gjør alt var han behager, han har jo dog kun Tanker om fred med os, matte den trofaste Gud nu faa udrettet med di stakkels forældre, det han har til hensigt. O, Gud bevar os i Naade fra at tage imod saadan en Sorg. Til Anton vil jeg nu skrive et Brev, Velsign Anton han lille Dreng, og lad ham finde Dig kjere Jesus.
14 Juni; Vi har i dag sendt 12 M af til Milet som fader ville give ham, og en Kasse med Kartofler og Brød, og et Stykke Kjød og Flesk fra Lauris og Chrestine, herren skal have inderlig Tak at vi kunde gjøre det, og gid di nu maa Takke den gode Gud derfor, han sørger faderlig for os alle. Det er jo ikke altid saa let for Dem, alt er saa dyrt nu i Krigens Tider. Af min Broder Anton havde vi i Morgen et lille Besøg. Metha har i Eftermiddag kaseret Bidrag ind til Sygepleierforeningen, vi har nu i lang Tid haft saa deilig Sommervarme, kun igaar var det kølig.
15. Juni; I Palmebladet læste jeg et stykke af (Rtby?) Guds barnets Tillid. Salomo Ordsprog 31.25. Han smiler ad de kommende Tider, han skrev ”Fader sidder ved Styret.” – dette er Guds barnets Trøst i Livets Stormtider, naar Bølgerne gaar høiet og Livsskibet trues med Undergang. Læser er det ogsaa din Trøst i hvor bevægende Tider? Maaske ængstes du meget ved Tanken om, hvilke Saar Krigen kan tilføie dit arme Hjerte? Glem det ikke: ”Fader sidder ved Styret” – den Gud som har al Magten i Himlen og paa Jorden.
16 Juni; Fra Mathilde har vi modtaget Kort, Metha har i dag vasket, der har været udbetaling i Meieriet 199 M 50 fik vi denne gang, Hvoraf Peter Meier fik 100 M som vi havde laant af ham, han er Regnskabsfører, dette Sprog trak jeg for Louise, Jerræmias 24.6.7. Og jeg vil feste mit Ôie paa dem til det Gode og føre dem tilbage til dette Land; og jeg vil opbygge og ikke nedbryde dem, og jeg vil plante og ikke oprykke dem. Og jeg vil give dem Hjerte til at kjende mig, at jeg er Herren, og de skulle være mit folk, og jeg vil være deres Gud; Thi de skulle omvende sig til mig af deres ganske Hjerte.
[Ny oversættelse: Jeg retter mit blik mod dem, så det bliver til lykke, og jeg fører dem tilbage til dette land. Jeg bygger dem op og jævner ikke med jorden, jeg planter dem og rykker ikke op med rode. Jeg giver dem et hjerte, så de kan kende mig og forstå, at jeg er Herren. De skal være mit folk, og jeg vil være deres Gud, når de vender om til mig af hele deres hjerte.]
Tak Jesus gjør vel imod mit Barn efter dette Ord, Du er en Gud der hører Bøn, og vil ingen Synders Død, for dit dyre Blods Skyld Herre, gjør godt var jeg har feilet.
17 Juni; Metha har været i Skærbek for mig hos Damm, jeg var bange at jeg ikke kunde holde det af, da det er saadan Storm i dag, Amanda fra Kiel er med hendes lille Barn her i Besøg hos sin Svigermoder jeg har i Eftermiddag været lidt derover, hendes Mand er ogsaa med, Bager Andresens er reist i Middag til Flensborg at tage Afsked med Peter, han er bleven uddannet i Flensborg og skulle nu af sted til Galitiien, Karl Karslens Søn Randerup reiste ogsaa i dag, han har været 3 Uger Hjemme paa Aarlov. Jeg læste i Luthersk Misssionsblad. Til de umyndige gives Visdom og Aabenbarelsers Aand. Da seer det, som er skjult for andre, og de Umyndige kjender Aandens Ledelse. Det kan jo ikke være anderledes, end at den fuldkomne, alvise, almægtige og algode Gud netop udvælger sig det som intet er; Thi der er hos ham Tilknytningen. Gud gjør i hvore dage et skjult, men mægtig Værk. Menneskekraft er ved at dale, fordi Gud lader sine domme gaa hen over Jorden og vil lade en ny Tid oprinde. Er du i Trængslens Ildovn saa frygt ikke; Thi Herrens Aand er med Dig, og Herrens Røst er dig nær. Han bøier og bereder dig, indtil du i Jesu Navn kan sige Tak, og synge den ny Sang, og han kan straale frem for Dig i al sin Naade og Vælde.
18 Juni; i dag fik vi Brev fra Isse, hun ville saa gjerne at Metha besøgte dem i nogle dage, da der var fra Klautoft kommen Bud efter Hanne, om hun ikke kunde komme og hjelpe dem, Milet ville saa ogsaa i Morgen tage med til Klautoft og blive til Mandag.
19 Juni; Fra Milet modtog vi Brev, Hanne reiste først paa Søndag, og Milet blev hjemme skrev han, saa Metha kom ikke af sted i Midag som vi først havde det bestemt, jeg ville havde Talet med Milet i Telefonen, men han var gaaet af Kontoret, jeg skrev saa til Isse i Middag, Gud i Himlen ved nok hvor ilde tilfreds jeg har været over det hele, men ville helst gjøre som der var bedst, og jeg har ogsaa ondt ved at have det ene. Herre Jesus få Du Metha derned naar Du vil have hende dertil. Vi læste i Middag Kast din Omsorg paa Herren, og han skal forsørge dig; Han skal ikke tilstede, at den Retferdige rokkes eveindeligen eller de Elendiges forventning altid fortabes Ps 9.19. Gosmer skriver alt andet kunde vi let slippe og bortkaste, kun at kaste noget paa Herren, det forstaar vi enten slet ikke eller i al fald meget daarlig. Ifølge dette Udsagn af frelserens Mund, staar Han hos os, seer os i hvor Elendighed, i hvor Angst, Frygt og Bævelse; dette skjærer ham i Hertet, og han tilraaber os: ”Mit Barn kom kun hid med hvad der smerter Dig; kast dine Byrder paa mig, som nedtrykker dig; jeg seer Du kan ikke bære dem.” Herre Jesus Tak! Jeg legger mig med samt alle mine Børn og min Mand, paa dit Faderhjerte, Du vil bære os igjennem, med samt alle hvore Sorger og Bekymringer, omring os alle og sæt Engelvagt om os, trøst Du selv Louise og vær hende nær med din gode Helligaand, at hun dog for Jesu Skyld maa see alt i det rette Lys som Aanden giver, o, Herre lad det Lykkes. Jeg læste lige et Stykke af Pastor Nilsen. Guds Løfter. ”Du har sagt: Jeg vil gjøre meget vel imod dig.” – 1 Mos B 32.12 – og Joh 24.14 ”Ikke et Ord er faldet af alle de gode Ord, som Hrren har talet – de er alle opfyldte.” – Har Du en Guds forjettelse, saa behøver du ikke at tilføie et ”Hvis” eller – ”Dersom” – tilegn dig den kun som Noget, der ufeilbar kommer. Herren vil opfylde alle sine forjettelser; ellers havde han ikke givet os dem. Han farer ikke med løs Tale, holder os ikke hen med kønne Ord; hvad han lover det kommer. Tak Jesus, at du vil gjøre vel imod os efter dit Ord, ophold os i Troen.
20 Juni; Vi fik Brev fra Isse hun ventede saa Metha i Morgen hun havde gjennem Mad Rathenburg hørt at Ernst Desler var druknet, det er Søndag Hans og Villiam har været har været her lidt i Eftermiddag, Lauris og Chrestine var i Ellum der var Basar, Vinberg og Pastor Simonsen talte, Henrikkes Mand fra Ellum er falden 3 Pindsedag, og Jørn Haases Søn fra Kloster hørte jeg i dag var falden.
21 Juni; Herre Hjelp, Herre frels, Herre lad det lykkes du almægtige Gud og Fader, for Louise trak Metha dette Sprog. Math. 9.12.13. Men der Jesus det hørte, sagde han til dem, de Raske har ikke Lægen behov, men de som lide ilde. Man gaar hen og lærer, hvad det er: jeg vil Miskundhed og ikke Offer thi jeg er ikke kommen at kalde Retfærdige, men Syndere til Omvendelse. [Moderne oversættelse: v12 Men da Jesus hørte det, sagde han: »De raske har ikke brug for læge, det har de syge. v13 Gå hen og lær, hvad det vil sige: ›Barmhjertighed ønsker jeg, ikke slagtoffer.‹ Jeg er ikke kommet for at kalde retfærdige, men syndere.«] Herre Jesus Krestus forklar Dig selv ved Din Helligaand for mit Barn, og frels hendes Sjæl, naar vi beder om noget efter Din Vilie du vil da høre, Herre giv Du mig Naade til at Tro, og lad mig see paa Din Kjerlighed til os, tag ikke mit Barn bort inden Du tager hende frelst herfra, at hun dog maa have hendes Kjortel tvættet og gjort den vid i Lammets Blod, Jesu hør mig for din egen Skyld, Herre frels dog, Herre lad det lykkes, Amen, Herre gjør mig stille.
22 Juni; Tak Herre tak, du vil see Blodet og lade fordærveren gaa forbi, og du vil bo[,] fremelsk Troen i hvore Hjerter, fra Hanne fik vi Brev, og til Mathilde har jeg skreven Maria kom med 2 Toget og havde lille Gerda og Karla med som nu bliver her en lille Tid, den Gud som har hjulpen indtil i dag vil og fremdeles hjelpe, ak om vi dog altid kunde være stille for Herren, - visseligen ”har han taget vore Sygdomme paa sig.” – Gud lod hvor Alles Misgjerning møde Ham.”
23 Juni; Lauris Chestine og Maria er kjørende i Apterp der er Basar og Møde, vi læste i Middag. Herren skal ikke forkaste evindeligen. Thi dersom Han bedrøver, da skal Han forbarme sig efter sin store Miskundhed (??? 3.31.32.) Af det dybe raaber jeg til dig, Herre. Ps 130.1.
24. Juni; i Morgen med første tog er Maria reist, Herre Jesus Velsign hende rigelig, jeg skrev et Brev med til Louise og til Anton har jeg skreven i Dag og sendt hans Vask af, fra Hanne har vi ogsaa faaet Brev, di havde det godt skrev hun, Min Sjæl Lov Herren, og glem ikke alle Hans Velgjerninger, han som forlader os alle hvore Synder, og læger alle hvore Sygdomme, han siger I ere vere formedelst det Ord, jeg har Talet til Eder, Tak Herre.
25 Juni; Hvor bliver det dog tørt paa Marken, alt sukker efter Regn, det seer ikke saa godt ud, nu har vi haft den længste Dag, og det har seet ud efter Regn, nu ved Aarets Jævndøgn i nogle Dage, Metha er i dag i Kloster, og ogsaa hos Lægen, det er daarlig med hendes Hals, fra Mie modtog vi Kort, hvor har Chrestine det dog besværlig i Sommer da hun ingen Pige har, det gaar lille Gerda og Carla godt hos os, man skulle rigtig undres over at di saadan kan være borte fra deres forældre.
27 Juni; vi har i gaar og sidste Nat faaet en velgjørende Regn, og i dag er det meget varmt, Metha er gaaet ud at Spasere med lille Gerda og Carla, jeg har det alene, Laust er til Møde hos Aablings, det er Søndag Peter og Metha Cornelsen var herinde da de gik til Kirke, han har atter Uhrlov, Snedker Nilsens er i dag kommen ind, det har ringet for en Søn Sadelmagerens, han døde igaar, di mistede da ogsaa en lille Søn omtrent ved den Tid Christian døde, til Milet har vi afsendt et Brev da det i Morgen de. 28. Juni er hans fødselsdag, Herre Velsign dem i Haderslev, omring dem, og sæt Engelvagt om dem, og Velsign alle mine Børn og bevar dem fra det Onde, Hjelp enhver af os tilrette, og slip os aldrig. Jesus, du har kjøbt os til Gud med tid Blod.
28 Juni; Herren siger I er rene formedelst det Ord, jeg har Talet til Eder, o, Herre Tak, giv os Naade til at holde det fast hvordan mon di har det i Haderslev det er i dag Milets fødselsdag, fra Anton havde vi Kort, og til Arrild har jeg afsendt et Brev, vi har rigtig smuk Veir nu Metha har vasket i dag, kjere Jesus hold du selv din naadige og lægende frelserhaand over dem i Haderslev, go vær dog vær dog for din egen skyld Louise nær med din gode Helligaand, gjør hende stille for dig Herre, hør min Bøn ja du siger, hør vad vi raaber, da vil du høre,
30 Juni; Det ringer for Kresten Vinter i Vollum, det er ingen gammel Mand der er bleven bortkaldt, det var Tæring, jeg har skreven et Brev til Isse, da vi igaar fik Brev, ogsaa fra Maria, hun mente at reise fra Hadersleben i Middag, vi fik i gaar uventet Besøg af min Søster fra Arrild og hendes datter Katrine som var Kusk, da Ingeman deres yngste Søn, nu ogsaa er kommen med, nu har di tre Sønner med i Krigen, Peter var bleven U[n]deroficer, kjere trofaste frelser bevar du sagtens de Børn at di dog maa komme hjem igjen, og bevar min kjere Søster og hendes Mand, vær du deres Kraft Herre, og gjør af Naade vel imod dem efter dit Ord, o, Jesus, hør mit Raab og giv dem din gode Helligaand, den skal lede dem til at Sandhed. Du trofaste Gud som har al Magt i Himlen og paa Jorden, bevar hvort Land og Rige, ja Herre, Du sidder dog selv ved Roret, og styrer alle Ting med Din Magts Haand.
1 Juli; Metha samler Gaver ind til Rothe Kreutz, hun har ogsaa været i Skærbæk for mig hos Dam, og faaet andre Sager, i de sidste dage har det ikke været godt, fra Thilde fik vi Kort, i dag tiltræder hun jo hendes ny Stilling, og Maria var atter i gang i Apenrade, hun var kommen i gaar Aftes fra Hadersleben, Johannes Andresen er hjemme paa Uhrlov, han kom uventet med 2 Toget. Saddelmagerens lille Søn er bleven begravet i dag, vi havde et lille Besøg af Mad Brode[r]sen. 2 Juli; Fra Milet havde vi Brev, der var den anden dag Besøg fra Nübel, Til Maria og Thilde har vi sendt to Senge af, og Marias Kurv med andre Sager, gid nu det maa gaa dem godt, og at Herren vil i Naade give dem Kraft og Sundhed enhver i sin Gjerning, det er dog paa Guds Velsignelse alt beror, og han vil os jo ikkun godt og Miskundhed, Jesus slip aldrig en eneste af os, men vær os Naadig efter Dit Ord.
4 Juli; Jeg har skreven et Brev til Louise, hvor har det været varmt i dag, det er Søndag Laust og mig har været ude at spasere, og Besøgt gamle Ane, hvor er det dog deilig at komme saadan en Tur ud, det har jeg ikke været i lange Tider, Lauris og Crestine og Børnene er kjørende Overby i Efter middag, i gaar blev Kresten Vinter fra Vollum begravet,
6 Juli; havde i gaar Aften Tordenveir, og det gav en del Regn et lille Besøg fik vi ogsaa af en Pastor Lorenzen fra Røm, fra Anton og Louise modtog vi Brev, til Anton afsendte vi strax et Kort, og til Isse har jeg skrevet et lang Brev, ogsaa til Milet. Trofaste Gud tag Du dig selv af denne Sag, det vil du ogsaa for din egen skyld, og lad mig dog ikke nogen Maader staa dig hindrende i Veien, Tak inderlige Tak Herre, at Du hører Bøn, og opfylder Dit Ord paa os, at Du vil give os Hjerte til at kjende Dig, o, Herre! Velsign velsign Louise og udgyd Din Aand rigelig over hende, og over dem alle være hende dog nær, og hjælp dem tilrette, og lad det dog blive i denne Sag, alene som Du vil have det Jesus, tilgiv mig Herre, min frygt og Angst, og lad mig i alle Maader bliver stille for dig du trofaste Gud, som saa trolig har hjulpen os, giv mig mere Tro, og fasthed, Du seer var jeg mangler, og Du giver gjerne enhver af os, uden at bebreide, Herre forbarm dig, Du er Dog den der styrer Kongers Hjerter som Vandbækken, du vil ogsaa her styre og lede alle Ting, og du har al Magt i Himlen og paa Jorden, jeg trak dette Sprog Jer 16.21 derfor se, jeg lader dem kjende denne Gang, ja, jeg lader dem kjende min Haand og min Styrke; og du skulle kjende, at mit Navn er Herren. Lov og Pris og Tak, du vil ikke forkaste os, og ikke handle med os efter hvor Synder, Du vil for din egen Skyld gjøre godt, hvad jeg maatte har feilet
7 Juli; Chresine er kjørende med Børnene paa Velgaard i dag det er Hannes fødselsdag Kitte er Reist, og lille Gerda og Karla er ogsaa med, de havde Brev fra fru Glaske, di kunde nok faa Elisa Glaske igjen at Tjene, bare det saa maatte gaa godt. Vi har i dag spist ny Kartofler, der står i Kongernes Bog 8. 38.39. al Løn al ydmyg Begjering, som skeer af hvor Menneske, eller af alt dit folk Israel, som kjender hver til sit Hjertets Plage, og udbreder sine Hænder til dette Huus, dem ville du da føre i Himmelen, i den faste Bolig i hvilken Du boer, og forlade og gjøre derefter og give enhver efter alle Han Veie, ligesom Du kjender hans Hjerte thi du alene kjender alle Menneskenes Børns Hjerter.
9 Juli; Metha er i dag i Kloster for Lægen, Chresine talte i formiddag med Milet i Telefon, da vi saadan ventede efter at højre fra dem, men Herren skee Tak at di havde det godt, vi har i gaar faaet megen Regn, som Jorden ogsaa haart trængte til, i dag skal en af hvore Naboer af sted, han er ogsaa bleven Indkalt, og Petersens Søn Jens, og Andreas fra Velgaard, skal reise paa Mandag. Salig er den som kjender dig Herre, og du er en Hjelp i Nøden, Du giver langt mere end vi kan bede og forlange.
10 Juli; vi har i dag kogt Stikkelsbær af, det er for anden gang, fra Louise modtog vi Brev, de havde været i Apenrade[,] med Methas Hals var det ondartet sagde Lægen igaar, hun besøgte Tante Chrestine paa Slottet, hendes Broder Andre var Saaret for anden Gang, Theodor Møller var her, jeg betalte ham Laust og mit Billede.
11 Juli; der har i Eftermiddag været Møde hos Aablings, Fader var der, Marie Petersen fra Kloster er her i Besøg, hun kom med Midagstoget, jeg læste at naar Prøvelsens Stund kommer da kan du træstig forlade dig paa, at Herrens almægtige Arm vil bære dig, den Kraft som Herren i Prøvelsens Stund, sender sit Barn er ofte saa stor at de maa falde i forundring derover[,] der staar 5 Mose 33.25 ”Som dine dag ære skal dine Styrke være.”
12 Juli; Herre inderlig Tak for det gode Ord jeg læste Ps 103.8-12 Herren er barmhjertig og naadig, langmodig og af megen Miskundhed. Han skal ikke bestandig gaa i Rette ei heller beholde Vrede evindelig Han har ikke gjort imod os efter hvore Synder, og ikke betalt os efter hvore Misgjerninger; Thi saa höi Himlen er over Jorden, har hans Miskundhed været mægtig over dem, som frygte ham. Saa langt som Ôsten er fra Vesten har han ladet vore Overtrædelseer være langt fra os, helleig Fader Velsign os alle, og forbarm dig over os, hjelp fru Desler, giv hende din Helligaand, og lad hende faa din Kjerlighed Jesus, vær Du hele hendes Kraft og Styrke, lad alt blive som det er ret for dine Ôine Herre,
14 Juli; Der har været Udbetaling i Meieriet vi fik 193 M 20

23 Juli jeg læste at Livets Trængsler er nødvendig til Opdragelse og Bevarelse i Troen, jeg har for tiden den 15 Juli været syg og haft Lægen, er bleven Indsprøjtet for Smerterne, var igen lidt op igjen,
25 Juli; I dag med 2 Toget kom Louise Hjem fra Haderslev, inderlig Tak Herre for al din store Godhed imod os, omring os med din Kjerlighed, og led os altid saa paa Dig Jesus, Du elsker ømmere end en Moder, og i din Haand staar vi alle, og Du Herre udfylder alle Savn.
28 Juli; i dag har Louise været i Skærbæk for mig hos Dam og i Eftermidag er hun nok paa Hotellet der er stor Møde vi har nu sendt en del Sager til Haderslev, og Louise skrev til dem i Middag, vi venter Milet paa Søndag efter Børnene, saa har de snart været her i 6 Uger, vi fik i gaar Brev fra Thilde, da havde Isse ogsaa skreven til hende, og i forgaars fik vi fra Anton, da sendte han sin Vask Hjem, Der er ikke saa lidt at bestille for Metha i denne Tid, godt at vi har hende.

2 August; Milet og Hanne er i Morgen atter reist, de tog over Klautoft Hjem, Di kom igaar at hente deres smaa Piger, det er i Morgen 6 Uger siden Børnene kom hertil. Tak Herre Jesus i din Frelserhaand staar vi tegnet, Du vil aldrig slippe eller forlade os, trods al hvor Elendighed Synd og Skrøbelig, Hjelp Herre, at vi dog maa vandre i Lyset, og lære blot af Din Barmhjertighed, Velsign dem rigelig i Haderslev, baade til Sjel og Lægeme, nu er det et Aar siden den svære Krig er brudt ud og den vedvarer endnu, der var i gaar stor Møde hos Aablings, Pastor Simonsen talte, Fader og Metha er med,
3 August; Vi har i dag kogt Rabarbersaft, rørt Smaakager til, da det paa Lørdag er min Fødselsdag og vi venter nogle af Børnene Hjem, Anton havde vi Kort fra igaar han mente at komme, vi har i lang Tid ikke maattet bage nu under Krigen, men nu er der en dag i Ugen vi maa, Louise og Metha er gaaet dem en Tur, det er i Aften et meget smuk Veir, vi har i de sidste Uger faaet megen Regn, og der har ikke været varmt. Jeg har følt mig en lille smule bedre i de sidste Dage.
5 August; ”forlader Eder paa Herren stedse og altid; thi den Herre, Herre er en evig Klippe.” Esaias 26.4. Pastor Nilsen skriver, Vi er bleven angreben af mange fristelser, men aldrig er det kommen saa vidt med os, at vi ikke i hvor Gud har fundet Alt, hvad vi havde behov. Saa vil vi da paany fatte Mod og for bestandig sette hvor Tillid til Herren, i den faste forvisning, at hans evige Magt altid vil være hvor Trøst og vor Hjelp. Som den har været det hidindtil, vil den ogsaa være det herefter. Ja matte vi altid øve os i, at sette hvor hele Lid til Gud, i disse svære Tider, og dyre Tider, alt Levnetsmidler stiger saadan nu under Krigen, men Herren skee(?) inderlig Tak, Han opholder Alt, og giver os for hver en dag som vi behøver det. Louise og Metha er i dag i Kloster, det har Tordnet her i Middag,
6 August; Louise og Metha er i Eftermiddag gaaet til Borrig di var ogsaa igår ude ved fangeleiren i Kloster, og paa den ny Kirkegaard, hvor fangerne bliver begravet, i gaar Aften hørte vi at Warschau var taget.
7. August; Det er i dag min fødseldag da er jeg 58 Aar, vi venter med 6 Toget Anton og Mathilde, jeg har bedt Lauris og Chresine og Børnene herover i Eftermiddag, frøken Bossen var her i Middag at hilse paa os, hun er Hjemme fra Krigen, hvor hun er med som Sygepleierske, ja den trofaste Gud har skjærmet os godt i det forløbne Aar, og godt er det at staa i Hans Haand, fra Milet og fra Arrild havde vi Brev, Peter og Ingeman havde været hjemme på Uhrlov, og de mente ogsaa at faa deres Milet hjem paa Uhrlov, Peter har været med fra Krigens Begyndelse, hvor ville jeg dog ønske at maatte blive saa rask at vi kunde kjøre til Arrild en dag i Sommer, Lauris kom og gav mig dette Ord, Esaias 28.29. Ogsaa dette udgaar fra den Herre Zebaoth han er underlig i Raad og stor i Visdom, o, hvor det passer paa mig, at ogsaa det som nu overgaar mig, (nemlig min Sygdom) ogsaa udgaar fra den Herre Zebaoth. Der staar i Verset ovenfor, Brødkorn stødes smaat, Thi man tærsker det ei evindelig; og driver man sine Vognhjul og sine Heste derover, knuser man det ikke. Tak Jesus inderlig Tak! Nei Du vil i Din store Kjerlighed ei tilintet gjøre os, men Du vil gjennem Alt have os opdraget for Dit Himmelske Rige, Herre, hold mig fast nu i det kommende Aar, at jeg aldrig kommer bort fra Dig, kan jeg taale at være rask, da ved jeg ogsaa at Du snart kan vende det til det bedste.
10 August; Chrestine og Louise reiste i Eftermiddag til Tønder at gjøre Indkjøb, jeg har skreven til Milet, og til Nübel da vi igaar fik Brev fra Desler, som skulle være kommen til min Fødselsdag i Morgen med først Tog er Anton atter reist, igaar Middag tog Mathilde af sted, Metha kom med hende i nogle Dage. Tak Jesus for allt ting, og for at vi har været samlet med hverandre, Velsign Du nu alt Herre, for Dit Navns Skyld, hvad der kan tjen til Sjelens Frelse. Omring alle min Børn.
12 August; i Dag har jeg selv været i Skærbæk hos Damm jeg er saa glad for jeg har i de sidste dage været bedre, Fader og Isse er henne at plukke lidt Lyng til en Krans til Nübel til Ernstes Grav, vi fik i dag Kort fra Metha, hun havde det jo deilig i Apenrade, og i gaar modtog vi Brev fra Hanne, der var ogsaa i gaar Udbetaling i Meieriet, vi fik 142 M 80.
13 August; trofaste Gud, Du er en Gud der har al Magt i Himlen og paa Jorden, og i dine Hænder befaler jeg mig med samt alle mine Børn, følg du nu med Louise Herre og Velsign hende, og lad hende komme lykkelig til Haderslev, fyld hende med din gode Helligaand, at hun altid maa skønne, var der er din velbehagelige Vilie, hjelp Du Milet og Hanne og gjør Du dem raske igjen, og vil Du nu ogsaa Herre faa noget godt ud af det hele, til Dit Navns Ære, og, Hjelp dem ogsa i Nübel. Vi har i dag sendt et Krans af, og der blev Telefoneret til os fra Haderslev om at sende en af Pigerne dertil da di begge laa til sengs, Isse er nu reist med 4 Toget Herre du seer hvar ængstelig og bedrøvet jeg har været, men Du vil selv raade bod paa alt, du vil Miskundhed, og ikke Offer, Du vil selv skjule os under dine Vingers Skygge, og ikke forkaste, ja kjere Jesus for Dig er vi godt bjerget, lad dem ogsaa finde Dig i Nübel, og gjør det stille i Hans Sjæl, du alene er Hjertekjenderen
August 14; O, Herre hvor min Sjæl er bedrøvet, gjør vel imod mig efter det gode Ord som jeg lige læste i Ps 91.11.12. Thi han skal befale sine Engle om Dig, at bevare Dig paa alle Dine Veie, De skulle bære dig paa Hænderne, at Du ikke skal støde din Fod paa nogen Steen, Tak Herre ja Du vil see hen til den som er forfærdet og bæver. Herre Jesus Chrestus for Dit Navns Skyld lad det hele blive til Sjælenes fresle. Nu havde vi Kort fra Louise, hun var godt angommen [ikke trykfejl fra min side] til H, og det var godt at hun var der, Hanne skulle i dag have Lægen, fra Anton fik vi ogsaa Kort og jeg skrev strax tilbage for at Metha kan komme Hjem paa Mandag igjen,
15 August; Det er Søndag der har været Sørgehøitid i Kirken over Smed Tarps Søn fra Borrig som er falden, der har ogsaa været Møde hos Aablings, Fader var der, jeg sad alene, og skrev jeg et lang Brev til Arrild, i dag er Johannes Andresen atter reist, han havde et par dage været Hjemme paa Uhrlov, vi faar saamegen Regn i denne Tid, Herre sæt Englevagt om Louise, og beskyt hende, Du har indtil i dag givet langt mere end vi kunde bede og forstaa, og før du hende godt Hjem igjen, giv du hende Kraft og Styrke dernede, og omring og Milet og Hanne, og lad dem dog ogsaa gjennem dette her komme nærmere dig,
16 August; Nu kom Metha med 6 Toget fra hendes besøg i Apenrade, fra Haderslev fik vi Kort, at det var meget bedre, saa Isse tænkte snart at komme Hjem igjen
17 August; Lauris har haft Krampe i dag, nu var han ellers saa rask, og der vistnok et Aar siden han har haft det Metha er derover i Eftermiddag da Lise Glaske er i Tønder hos Lægen, jeg har afsendt et Kort til H, og et til Apenrade
18 August; Vi har i dag en stor Vask, fra Milet fik vi Brev, han ???? er ikke rigtig væk endnu, jeg læste at det var ikke hvor Godhed, vor Kjerlighed eller Styrke, der bringer Jesus til at komme os til Hjelp, man hvor Synd hvor Brøde, hvor Elendighed, vor bundløse Nød. Jesus er den store Læge som kommer ind hvor alle de syge og sarede ligger, og hans Hjerte Higer kun efter eet, i at hjelpe og frelse. Herre Jesus, omring dem i Haderslev, lad dem see din Kjerlighed
19 August; vi fik igaar Aftes Brev fra Maria Petersen, hun ventede mig derud, fra fru Desler kom der ogsaa et Brev til Louise og jeg har sendt et Kort af til Milet, jeg drømte sidste Nat, at jeg atter sad ved Chrestians Sygeleie, i Det gamle Budskab læste jeg et Stykke af Mathias Hansen, det er en Søn af en god Bekjendt og Veninde af min kjere afdøde Moder, han er med i Krigen, og skrev blandt andet, Jeg vilde gjerne herigjennem sende Eder alle, min kjære Naadesøskende, som jeg længes efter at være sammen med som i fordums Dage, en kjærlig hilsen i Herren fra Ruslands Skyttegrave, som jeg har ligget i siden 14 Dage. Skal vi ikke minde hverandre med Eftertryk om Ordet i Kol 3. V 2. ”Tragter efter det som er oven til, ikke efter det, som er paa Jorden.”
20 August; jeg har i dag afsendt Louises sorte Töi til Apenrade da Maria ville sy hende en Kjole deraf i næste Uge naar Isse besøgte dem, fra Thilde havde vi igaar Aftes Kort hun var atter daarlig og ville søge Lægen, bare dog hun maatte blive lidt raskere, men alt staar jo i Guds faderhaand. Vi hørte at Lausts Broder Chrestian er Hjemme paa 14 dages Uhrlov, han har været med hele Tiden, vi venter dem herop en dag, Jens Hansen Storde er falden i fangenskab
21 August; Metha har strøget i dag, vi har ogsaa faaet Stave Hjem til Smørtræer, jeg har i den sidste Tid følt mig bedre fra Isse har jeg ventet at Høre, naar hun tager fra Haderslev til Abpenrade, man er jo strax tilbøielig at gjøre sig Tanker naar det varer forlænge inden man hører, Pastor Tonnesens Søn er ogsaa falden, Præsten havde sat et Stykke i Bladet i dag, di har ellers gjort store Seire igjen, hvor er det en svær Krig, men hær maa vi jo ikke klage.
22 August; Det er Søndag Laust og mig har i Eftermiddag været i Kloster, sin Broder er Hjemme fra Rusland trofaste Gud bevar ham, og lad ham faa Ôie paa dig Jesus, hjelp ogsaa mig, du seer nok var der fattes mig Herre, jeg læste lige (Mal 3.17) Og de skulle, siger den Herre Zebaoth, være mig en Eiendom, paa den dag som jeg skaber; og jeg vil skaane dem, som en Mand skaaner sin Søn, der tjener ham, gjør vel imod os Herre, efter dit Ord, og skaan mig, nu du vil ei tilintetgjøre os, hvor har jeg ogsaa ventet efter at høre fra Luise, trofastek Gud ledsag og bevar hende og alle mine kjere Børn. Der er ogsaa Møde paa Hotellet, Metha er gaaet derned i Aften, jeg tror Pastor Bruhe og Chr Nissens Taler, Velsign du Herre, dit Ord på hende.
24 August; Vi modtog Brev fra Louise, hun var Lørdag taget fra H, og til Apenrade, jeg skrev strax et Brev til hende, og vedlagte det Brev som var kommen fra fru Desler. Fra Anton hvade Metha Kort igaar, jeg bandt ogsaa et Lyngkrans til Chr Grav, jeg ville jo saa inderli gjerne en dag derud, hvis Herren vil give Kraft dertil, Fader skal i Eftermiddag hjelpe Aablings at faa deres Rug ind, der er vanskelig Veirlig i denne Tid, Herre du trofaste Gud hjelp Du os i alle hvore Anliggender, slet intet kan dig hindre ei standse kan dit Fjed naar Du til os vil ile med hjelp og Bistand ned, mit hjerte sukker ogsaa til Dig om Hjelp i denne Sag, der nu ligger mig paa, det gjælder om at gjøre det som er ret for dig Herre, Du ransager og prøver os, og kjender en hvers Tanke lang fra.
25 August; Metha og Dide Aabling har været Cyklende i Tønder hos Chrestians Grav at sætte en del Blomster, og med et Kors og Krans, jeg var bange for at jeg endnu ikke kunde holde det af, til Apenrade har jeg sendt et Kort, vi læste i middag Ps 31.20 Hvor stort er ikke dit Gode, som Du har gjemt hos dem, som Dig frygte Thi han, som Sjælens Skat vil være, Han selv er idel Kjerlighed, Sligt alle skabte Ting os lære; thi det er deres Ôie???, Han af sin Kjærlighed os skabte; Hans Kjerlighed et Middel fandt, at bringe os, der var fortabte Tilbage til den fred, som svandt, ja trofaste Gud har her vil Du ogsaa i denne Sag, selv finde, at vi maa gjøre som det er bedst og ret for Dig, Du er idel Kjerlighed, og elsker os alle, du ville ogsaa nu i din store Godhed hjelpe i H, og læge det kjere lille Barn, jeg har skreven et Brev til Milet Hjelp Herre! Lad det dog Lykkes, du elsker ømmere end en Moder.
Aug 27; Vi modtog et Brev fra Milet, og et Kort fra Thilde, hun skulle nu have 90 M i Maaneden paa Contoret, Isse havde skreven til fru D. trofaste Gud velsign alle mine Børn og bevar dem fra det Onde, hold du din Haand over dem alle, Du seer Herre hvor fortrykket jeg har været, og er endnu, Du vil selv vogte Din Hjord, og Du vil bære Lammene i Din favn, Tusind Tak gjør vel imod os efter Dit Ord, velsign Louise u[d]gyd Din Helligaarnd i rig Maale over hende, og Jesus, før hende godt Hjem igjen, leg du, i din Kjerlighed til os, alle Ting tilrette, har jeg feilet Herre saa forlad mig, jeg har ikke villet det, Du handler ikke med os efter hvore Synder, og betaler os ikke efter hvore Misgjerninger, Tak, Tak Jesus. (Ps 9.11) de forlade sig paa dig, de som kjende dit Navn. Jeg kysser paa Din Haand, Om Naade beder ?? du ved Sandheds Aand, Ret Vei mig leder, Mit Hjertes Mulm og Mørke ?? opklarer, Og sender Lyset ind, Som alle mine Trin fra fald bevarer. Dette Vers læste vi i Middag, P Cornelsen Kone, og lille dreng har været her i Eftermiddag, Peter var aller kommen af sted, i disse Dage, Hans Roosts datter fra Kloster har været her i Aften, Paulus skriver men jeg vil at I skulle være vise til det Gode, og enfoldige til det Onde. Men fredens Gud skal snart knuse Satanes under Edes fødder. Vor Herre Jesu Christ Naade være med Eder! Amen.
28 August; Vi havde Kort i dag fra Georg Andresen han ligger i Rusland, jeg læste et stykke af Pastor Nilsen, Han skrev, O, hvad har vi ikke for en Gud! Han forbarmer sig over os i hvor Nød! Han trøster os under Bedrøvelsen med sit Ord, og saa staar han ved Ordet, som han trøstede os med. Han smykker hvert Liv med saamange Goder og sørger alligevel for, at det ikke indtager en alt for stor Plads i hvort Hjerte, det er ingen Talemaader naar Salmisten siger: ”Ikkun Godt og Miskundhed skal følge mig alle mine Livsdage, og jeg skal blive i Herrens Huus (vil sige i være omgivet af Hans Godhed) gjennem lange Tider.” – (Ps 23.6) ja det maa enhver Kristen have erfaret, Guds uendelig Trofasthed imod os, og som en Moder trøster sit Barn, vil Herren trøste os, Gud skee Lov og Tak.
29 August; Det er atter Hviledag, Laust var i Morgen ved Toget at tage Afsked med sin Broder, som atter tog af sted til Rusland, jeg læste lige i Zions Ven, Gud ,, Han gjør Ende paa Krigen over den hele Jord, sønderbryder Buen, og afhugger Spydet; Vognene opbrænder han med Ild” (Salm 46.10.) Vi er ikke prisgivne Tilfældets blinde Magt. Kun den ene Gud Hærsker i Himlen og på Jorden. Vi seer blot ikke at han overalt forfølger sin Plan, fordi vi er saa kortsynede og bedømmer alt efter hvor lille Maalestok. – Napoleon ville errobre Rusland med sin store Hær, da blev der sagt til ham, ”Mennesket tænker, Gud styrer” Napoleon svarede i sit Hovmod: ”Jeg vil gjøre begge dele baade tænke og styre.” Men han matte snart erkejnde at han kun var et svagt Rør i Jehovas Haand, med en indskrumpet Hær trak han sig beskæmmet tilbage til Frankrig. Ja Herren er underlig i Raad og stor i Væsen, og den som sætter sin hele Lid til Ham, der ene er mægtig til at stride for os skal aldrig blive til skamme, der staar ogsaa et Sted at det er Gud der faar Krigen til at høre op, Herre Hjelp Du hvort Land, Fjenderne er mange strid du for os, og giv hvort Land og Rige Seir. Staa enhver bi i sin Nød Herre, og lad os ikke blive til skamme, følg med Lausts Broder og lad ham finde dig.
30 August; Vi venter i Aften Isse Hjem fra hendes Reise, Metha er i Eftermiddag i Kloster, ogsaa hos Lægen, med Lauris er det daarlig endnu, denne gang varer det længe, jeg gaar nu lidt derover, sidste Aar om denne Tid var Anton Hjemme, og var for Krigens Skyld uden Plads en lille Tid, og da hjalp Herren saa Herlig, og han fik en god Stilling, maatte vi Dog altid blive stille for Ham, som har al Magt i Himlen og paa Jorden, Gud ved hvad der feiler mig førend jeg siger ham det – at hvad der ligger Barnet paa Hjerte, Herre Jesus Du vil da ogsaa forbarme Dig over Metha, og kun faa hende derhen hvor Du vil have hende, hvor Du af Naade kan faa hende bevaret for Dit Himelske Rige, vi vide at hvor Gud er en Gud som hører Bønner, og han er ikke langt fra enhver af os,
31 August; Jeg har afsendt et Brev til Milet, vi havde i Morgen et lille besøg af min Broder Anton, Kjøbmand Jensens Kone fra Kloster har været her i Eftermiddag, og leie Metha for i Vinter, [skrevet med småt mellem to linjer:]- det er kun en lille Løn hun skal have men – det er et troende Hjem, og Gud giver nu at det maa blive til gjensidig Velsignelse, og Tilfred[s]hed, og at du Herre Jesus nu har føiet det saadan, vi har dog bedet Dig om hjelp ogsaa i denne Sag, Herre bevar hende, og Velsign hende. Til Pigerne har jeg ogsaa skreven et lang Brev, og fra Anton kom der Brev i gaar Aftes med samt hans Vask, Lise Glaske er atter i Tønder hos Lægen i dag, og Misse er med.
1 Sep; Atter er vi gaaet ind i en ny Maaned, vi har en øsende Regn, vi har vasket i dag, fra Milet har jeg allerede faaet Svar paa det jeg bad ham om Herre inderlig Tak din trofasthed stor, Du vil lede os, og hjelpe os i alle Ting, Milet mente at skulle en Tid til Sønderborg at hjelpe paa Contoret der, Isse har ogsaa skreven til Sønderborg i dag, og fra Anton har hun faaet Brev, Herre Jesus Du vil selv lade alt faa et godt Udfald, og aldrig forkaste os, Du er Naadig Barmhjertig og af magen Miskundhed,
4 Sep; nu er Peter Endrup ogsaa falden, der er falden mange fra Borrig, bare dog den svære Krig snart maatte høre op, alt er ogsaa bleven saa dyrt nu vi havde igaar Aftes Tordenveir, Isse og Metha var gaaet til Aasp. Fader gik dem saa i Møde, vi skrev igaar til Anton og fik hans Vask afsendt, og Isse havde syet nogle Gjenstande som hun sendte til Haderslev samt et Brev til Hanne, vi havde i sinde at ville til Arrild, hvis Veiret blev godt i Morgen, Herre lad os ikke komme hen naar jeg ikke kan taale det. Vi staar dog i din Haand Herre, og du ved gjerne jeg ville Besøge dem i Arrild, naar du blot vil give Naade og kraft dertil, jeg taaler kun saa lidt inden jeg atter er syge i Morgen er Nilsens Kone død, det er dem der før har eiet Hotellet.
5 Sep; Det er Søndag, der er Møde hos Aablings, Chr Nissen Taler, Fader Isse og Metha er gaaet derover, jeg er daarlig i dag, og hvor Reise til Arrild blev ikke til noget denne Gang, vi har ogsaa stræk Blæst og kold Luft, saa jeg maa sige Gud inderlig Tak, at vi er bleven Hjemme, han alene ved var der gavner os bedst, bare vi dog matte faa en lille smule Varme endnu, vi har haft en vaad Sommer og bare meget kort Tid Varme, jeg kan saa daarlig taale Kulden forlad dig paa Herren i dit ganske Hjerte; men forlad dig ikke paa din Forstand. Kjend ham i alle dine Veie, og han skal gjøre dine Stier rette (Ordspr 3.5.6.) Du kjender mine dags Tal; I din den gode Stund (?) jeg skal. Dig, som Du er med Ôine see. O, naar Du vil at det skal skee, Da Herre Christ, ved dine Saar Helbredet Hjem til dig jeg gaar. Jesus hav tak for al din Naade, bevar os alle, slip aldrig en eneste af os, men frels os Hjem til dit Himmelske Rige, Du har betalt for os, og Du har bevaret mig saa trolig indtil dag, til i dag.
7 Sep; fra Mathilde havde vi Brev, der har Tante Mie og Tante Anne fra Hellevad været, og aflagt Pigerne et lille Besøg, fra Anton fik Kort igaar, vi har haft travt med at sy paa Methas Töi disse Dage, og jeg har syet andre Sager som skal til Haderslev,
8 Sep; der har været Udbetaling i Meieriet, vi faar 125 M 40 hvoraf der skal 70 M afsendes til Træbaand, Nilsens Kone bliver i dag Begravet, vi har meget smuk Verir, og har Sengetöi ude, og Klæder af et Skab, Louise er i Tønder for Chrestine, og hos Chrestians Grav med en Krans som jeg bandt i formiddag, med Lauris er det rigtig daarlig igjen Metha og mig var lidt oppe paa Kirgegaarden, jeg er forfærdelig træt,
9 Sep; vi har igjen i dag haft Sengetöi ude og Skufferne af Skatollen, Fader hjelper Aablings at faa havre ind, vi har igjen i dag varme, Louise fik Brev fra Hanne, jeg havde Bud hos Damm igjen, men jeg bliver dog bedre. Isse besøgte ogsaa Dide igaar i Tønder, hun havde en Underoficer Indkvarteret og hendes pæne Stue udleiet til en Baneasistent, hun slaar sig jo paa den Maade igjennem, hendes Broder Karl er med i Krigen, nu skal alt Kogger indleveres som vi har, det er en Befal, Herre, hjelp Du hvort Land, og Strid Du for hvort Rige
11 Sep; i dag er jeg da atter kommen op, igaar laa jeg til Sengs og havde atter en Tur i Maven, men det gik dog denne Gang af uden at blive Indsprøitet, ”Glem ikke alle herrens Velgjerninger.” Ps 103.2. Pastor Nilsens skriver. Saa vist er det godt og gavnlig at agte paa Herrens Haand, som den har aabenbaret sig i de gamle Helliges Liv. Hans Barmhjertighed har frelst dem af Nød, Hans Naade har tilgivet dem deres Synder, Hans Trofasthed har vist sig i, at han holdt sin pagt og er staaet ved sit Ord. Det er godt at beskjæftige sig dermed og at overveie dette. Hertil Tak. Ja vi maa sige det er godt at komme de forrige Tider i hu hvor ofte Herren i sin Godhed har hjulpen os, trods al hvor Synd og Skrøbelighed. Igaar blev Mariane Lausten Begravet i Lügumkloster. Hun har været længe svær Syg, vi havde ogsaa Brev fra Milet igaar Louise og Metha er i Eftermidag Cyklende i Kloster, det er rigtig varmt i dag, Fader er i Døstrup for Chrestine om en Pige, da Lise Glaske ikke er rask og maaske skal paa Sygehuset, hun var igaar hos Lægen i Tønder, jeg læste om en officer, som et Stykke af en Granat havde knust begge Kindben og bortreven Tungen, han skrev paa et papir. ”Fred, dyb som en Strøm!” og skrev at overgive hans Ægtefælle dette Blad, kort Tid efter døden han, der seer vi at trods al den Nød og Ufred der nu er paa Jorden, kan der dog midt i Krigens Tummel være Fred. Fred i det Menneske Hjerte der favner Jesus, den store Freds fyrste.
12 Sep; Det er Søndag vi har et straalende Sommerveir, fader er i Kirke; Louise hjelper Chrestine i formidag, hende og Metha tænkte at Cykle til Skærbæk i Eftermidag der er et stor Møde Metha trak dette Sprog i Morgen (Es 41.10) frygt ikke, thi jeg er med dig; see ikke ængstelig om, thi jeg er din Gud; jeg har styret dig, ja, hjulpet dig, ja, holdt dig oppe med min Retfærdigheds høire Haand. Kjere frelser gjør vel imod mit Barn efter dette dit Ord, og lad det gaa hende godt i hendes ny Plads, giv du hende selv den Kraft og Trøst hun tiltrænger, det vil du ogsaa Jesus, Thi Du elsker os.
13 Sep; vi har Vask i dag, Louise har hjulpen Chrestine igjen i formidag, fra Maria fik vi Kort, og et Brev fra Nübel til mig, di sendte en hel del Bøger at læse til Isse, det blev sildig for Pigerne igaar Aftes, de havde ogsaa været hos Hans Bertelselsens i Skærbæk der drak di Kaffe,
14 Sep; Jeg har skreven baade til Apenrade til Pigerne og til Milet, o, du trofaste Gud bevar mine Børn hold din Haand over Anton og Milet, og forskaan dem Herre at di dog ikke skal komme med i den svære Krig, Tomas Thomsen er Saaret og tre af Kasberg Sønner er falden,
15 Sep; Lise Glaske er i dag reist paa Sygehuset i Tønder, Metha var med hende ved Toget, jeg har skreven til Nübel, Herre tag Du dig selv af det hele for os.
16 Sep vi læste igaar. Hvo er en Gud som Du, der borttager Misgjerning og som gaar Overtrædelse forbi? – Han skal kaste alle hvore Synder i Havets Dybheder. Mika 7.18.14. Det skrev jeg ogsaa til Anton nu i dag, og Gud gjør det levende for hans Sjæl, vi fik Brev igaar Aften at han ikke var rask, jeg skulle sende ham noget Hømopalh, Herre, vil du lægge Din Velsignelse dertil, og læge ham, Du er dog den store Læge, og skal noget lykkes, da maa vi have det fra Dig Herre, Jeg er din Eiendom og Arv; Du kjender bedst min Trang og Tarv; Du haver kjøbt mig med dit Blod, som Du paa Korset flyde lod; Thi kan Du ei forlade mig, al min fortrøstning staar til dig.
Sep 17; fra Thilde modtog vi Kort og Metha fik igaar, hende og Isse skriftes skiftes til at hjelpe Chrestian i denne Tid, Metha har dog haft en lille Vask, Peter Cornelsens Kone har været her, hun er atter taget af sted
19 Sep; det er Søndag jeg sidder alene, Laust er gaaet i Kirke da der i Eftermidag er Sørgehøitid over Peter Endrup (?) Borrig som er falden i Krigen Louise og Metha er over hos Lauris, da Chestine ogsaa er med, bagefter er di budt op til Velgaard, hvor familien skulle samles, i gaar Morgen var min Broder Anton fra Kloster her lidt, nu er det bekjendt at di Kaserede ogsaa skal Møde til Session, der er Lauris og Milet ogsaa iblandt, o, kjere Fader forstaa os lad ikke hvore Børn komme med i Krigen, hold Du Din frelserhaand over Milet, vil Du ogsaa bevare Metha i hendes ny Stilling, Du seer jeg har atter været bedrøvet Herre, men Jesus Du er en hjelper i al slax Nød, Du vil ogsaa lade det gaa hende godt, og lad hende komme nærmere til Dig, og ikke tage skade paa hendes Sjæl derude, lad dem forstaa hinanden og blive til gjensidig Velsignelse, jeg beder ogsaa, Herre, for Snedker Nilsen, o, Jesus frels dog denne Mand, omring ham med din Naade, og slip ham aldrig lad den skrækkelige Nød snart faa Ende paa Jorden, Du har al Magt i Himlen og paa Jorden, og det er Dig Herre der faar Krigen til at høre op, bevar ogsaa Lausts Broder, her mærker vi jo ikke noget til Krigens Rædsler, og mangler ingen Ting, men det er svært hvor det staar paa, og i alle de Hjem hvor der er Sorg for deres Kjære der er med, og dem der er falden,
20 Sep; Vi fik Kort fra Anton, og jeg har afsendt sit Ul[d]dække og Underbuxer, han var da bedre nu, og fra Georg Andresen der ligger i Rusland havde vi Brev, han har sendt mig disse Blomster i Brevet fra Rusland, jeg har i dag skreven til ham og sendt ham en lille Pakke og Blade, Herre Du ved alle Ting drag Du hans Hjerte til Dig, og drag Antons og alle mine Børns Hjerter hel til dig Jesus, det er ikke forgjæves at raabe til Herren, vi skal høste i sin Tid, Tak inderlig Tak.

Nyeste kommentarer

04.03 | 16:54

Hej Milert, 13 Antons søn Henning gift med Inga Irene (f. Larsen), de fi...

26.05 | 15:31

Tak skal du have for oplysningen, Erik. Den vil blive lagt ind, og...

26.05 | 14:43

Jeg ved ikke om det har interesse. 13 Anton blev gift med Inga Viola V...

16.12 | 10:03

... du er dog næppe i familie med os, som staver vores Schulz uden 't'.