Malermester Andreas J. Schulz deltager ganske rigtigt i krigen, men i modsætning til de to sønner Milert og Matthias kommer han aldrig ud til krigens front.
Herunder fortælles i kort form om hans deltagelse, og deltagelsen kan beskrives som tre forløb.
• Vagtmand
i Nordslesvig i ca. 6 mdr. (sept. 1914 – marts 1915)
• Fangevogter i Nordtyskland ca. 3 mdr. (marts 1915 – juni 1915
• Fangevogter i Svejlund v. Hellevad resten af krigen (juni 1915 – nov. 1918)
Vagtmand i Nordslesvig i ca. 6 mdr. (setp. 1914 – marts 1915)
Da verdenskrigen bryder ud i 1914 (1. august), går der kun 1½ måned inden Andreas bliver indkaldt. Han møder op i Flensborg d. 25. september, og bliver straks iklædt
støvler og uniform.
Jejsing-Holstrup. Det første opgave
han får er dog særdeles overskuelig. Sammen med en lille gruppe soldater (5-10 mand) skal han patruljere ved Tønder-Tinglev-banen (Man ser det for sig ;-) . De ligger i et lille bjælkehus bygget af jernbanesveller i nærheden
af Jejsing-Hostrup.
Tønder. Måneden efter bor han temmelig
komfortabelt privat indkvarteret i Tønder, og opgaven er næsten den samme som før. Han skal patruljere igen, men nu i gaderne(!).
Frørup v. Christiansfelt og Hejlsminde. Op mod jul 1914 bliver han sendt til Frørup, hvilket er temmelig tæt på grænsen til Danmark (Kongeågrænsen).
Her er han også vagtmand og har (formodentlig) til opgave at stoppe dessertører (= folk, som forsøger at undgå tysk militærtjeneste ved at flygte til Danmark). Igen er han heldig at få lov at bo privat indkvarteret.
Opholdet her varer ca. 4 mdr. og afsluttes med en uges ophold i Hejlsminde. Det sidste ophold i Hejlminde har (formodentlig) bestået i en slags forberedelsen til turen til Nordtyskland.
Fangevogter i Nordtyskland, Mechlenburg Vor Pommern (marts 1915 – juni 1915
Güstrow, Mecklenburg Vor Pommern. Vi er altså ½ år inde i krigen og næsten fremme ved foråret 1915 inden Andreas må forlade sin hjemegn Nordslesvig. Nu går rejsen sydøst på til
en by i Nortyskland, som ikke er så kendt for de fleste. Byen hedder Güstrow og ligger i området Mecklenburg Vor Pommern. Denne by blev allerede i efteråret 1914 udset til at skulle rumme krigsfanger, og da Andreas ankommer består
den af 250 barakker med ca. 100 mand i hver (altså ca. 25.000 krigsfanger). Antallet af krigsfanger i lejren svinger dog en del i de forskellige beskrivelser.